Kennis
Aandrijftechniek
We laten je zien wat er met de wikkeling van een motor kan gebeuren en helpen je de oorzaak van de storingen te identificeren. Uiteraard kom je ook te weten hoe je deze kunt voorkomen. Lees snel verder!
De inschakelduur van een elektromotor is de maximale de tijd waarin een elektromotor onder belasting kan draaien zonder oververhit te raken en weer moet afkoelen tot omgevingstemperatuur. Lees snel verder!
Lees meer over coatingsclassificaties C1 t/m C5 en vind de perfecte coating voor jouw aandrijving!
Met behulp van deze 12 tips bespaar jij succesvol energie in pneumatische en elektrische aandrijfsystemen. Lees snel verder.
Een wormwielreductor is een haakse overbrenging die is opgebouwd uit een worm en een wormwiel. De taak van de reductor is het verlagen van het toerental van bijvoorbeeld een elektromotor. Lees snel verder!
In dit blog gaan we je antwoord geven op enkele veelgestelde vragen over frequentieregelaars. Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel hem gerust via de reacties.
V-riemen vervangen is niet zo lastig. Wil jij ook het maximale uit jouw V-riemaandrijvingen halen? Gebruik dan deze tips!
Bij de afdeling Aandrijftechniek zijn onze mannen de hele dag bezig met het repareren en onderhouden van aandrijvingen. Geen enkele onderhoudsbeurt of reparatie is hetzelfde. Ook nu kwam er een mooie klus binnen op onze vestiging in Veenendaal; een kapotte aandrijving met elektromotor waarbij fasesluiting voor problemen zorgde.
Op het eerste gezicht zou je denken dat een aandrijfketting of een transportketting op een kettingwiel netjes de lijn van de steekcirkeldiameter volgt. Dit is niet het geval, in werkelijkheid volgt de ketting de lijn van een veelhoek (polygoon).
De Conti Laser Uitlijner is het ideale hulpmiddel waarmee je uitlijnfouten voorkomt en het maximale uit jouw riemaandrijving haalt. Je voorkomt hiermee stilstand door vroegtijdige slijtage.
Aandrijfkoppelingen worden gebruikt om vermogens over te brengen van de ene naar de andere as. Hierbij hebben beide assen hetzelfde toerental en liggen ze in elkaars verlengde. Ze zijn beschikbaar in vele varianten waardoor het soms lastig kan zijn om de juiste koppeling te selecteren. In dit blog leggen wij je de verschillen tussen de varianten uit.
De Rotex koppelingen wordt wereldwijd veel toegepast. De standaard tandkransen voor deze askoppelingen zijn leverbaar in meerdere kleuren. In dit blog leggen wij je de betekenis uit van deze verschillende kleuren. Lees snel verder!
Het selecteren en ontwerpen van het juiste methode is belangrijk voor conditiebewaking. In het eerste en tweede deel van deze blogserie heb je al meer kunnen lezen over de mogelijke strategieën en methodes.
In het derde deel zag je hoe je een trillingsanalysesysteem opbouwt. In dit vierde deel kom je onder andere te weten waar je aan moet denken als je wil gaan starten met conditiebewaking.
Het selecteren en ontwerpen van het juiste methode is belangrijk voor conditiebewaking. In het eerste en tweede deel van deze blogserie heb je al meer kunnen lezen over de mogelijke strategieën en methodes. In dit derde deel laten we zien hoe je een trillingsanalysesysteem opbouwt. Trillingsanalyse is namelijk een methode van conditiebewaking die je in de praktijk vaak tegen komt.
In deze serie van 4 blogs, met dank aan Schaeffler, geven wij je een overzicht van de onderhoudsopties en -methodes waaruit je kunt kiezen. Ook lees je hoe je een conditiebewakingssysteem kunt opzetten. Dit doen we met een voorbeeld over trillingsconditiebewaking. Daarnaast hebben wij ook tips, rekenvoorbeelden, checklists en voorbeelden uit de praktijk.
In het eerste deel zijn wij ingegaan op de verschillende onderhoudsstrategieën. Dit tweede deel gaat over de verschillende onderhoudsmethodes die je kunt toepassen.
In deze serie van 4 blogs, met dank aan Schaeffler, geven wij je een overzicht van de onderhoudsopties en -methodes waaruit je kunt kiezen. Ook lees je hoe je een conditiebewakingssysteem kunt opzetten. Dit doen we met een voorbeeld over trillingsconditiebewaking. Daarnaast hebben wij ook tips, rekenvoorbeelden, checklists en voorbeelden uit de praktijk.
In dit eerste deel gaan we in op de verschillende onderhoudsstrategieën.
Een (inleg)spie is een volgens het woordenboek ‘een stukje metaal dat in een groef van een (motor-) as ligt opgesloten, om verdraaiing te verhinderen’.
Het is dus een onderdeel die je gebruikt om een machinedeel op een draaiende as te verbinden.
In dit blog vertellen wij jou wat de meest gangbare V-riemprofielen zijn, en wat de maatvoeringen zijn. Wil jij ook meer weten? Lees dan snel verder.
Tandwielen worden aangeduid met een moduul. Dit moduul is de verhouding tussen de steekcirkel en het aantal tanden van een tandwiel. Lees snel verder voor verdere uitleg!
In deze blog gaan we dieper in op de opbouw van een rollenketting. Weet jij ook niet precies hoe deze inelkaar zit, maar wil je dit wel weten? Lees dan snel verder!
De belangrijkste maten van een draaistroommotor zijn vast gelegd in de IEC (International Electrotechnical Commission). Lees snel verder!
De IP (Ingress Protection) norm is bedoeld om de aanduiding van beschermingsgraad tegen indringen van stof of vloeistof aan te geven. Lees snel verder!
Standaard zijn elektromotoren geschikt voor horizontale montage. Daarnaast kun je ze ook in andere posities monteren. In figuur 1 zie je de meest voorkomende bouwvormen. Voor eventueel overige posities en uitvoeringen raadpleeg de fabriekscatalogi. Het opgeven van de bouwvorm is belangrijk voor bijvoorbeeld het plaatsen van een regenkap (b.v. V1) of de posities van de drain plugs in de motorschilden. Tevens is de flens bepaald; B5 voor doorlopende gaten en B14 voor tapgaten.
De meeste draaistroommotoren worden vanaf 0,09 kW tot 4 kW standaard uitgevoerd met een wikkeling 230/400 Volt. Hoe sluiten we nu een 230/400 V elektromotor aan op een netspanning van 400 V?