Proactieve voedselveiligheid met SKF Food Line

 

 

Voor de veeleisende omgeving van de voedings- en drankenindustrie

SKF Food line is een portfolio van lagers en lagerunits die speciaal ontwikkeld zijn voor de behoeften en eisen van de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Elk lager is zodanig ontworpen dat het vet erin blijft en de verontreinigingen buiten blijven. Kritisch voor het hele proces van bereiding en verwerking tot post-processing en verpakking, aangezien verontreiniging overal kan voorkomen.

Het Food Line-assortiment draait om het ondersteunen van de voedselveiligheid in alle productiegebieden. De hoofdingrediënten: zeer efficiënte voedselveilige afdichting, hoogwaardig voedselveilig vet en hoge prestatie lagers van de Explorer klasse. Met de steeds strenger wordende regelgeving op het gebied van voedselveiligheid en in een tijd waarin we veel lezen over het stijgende aantal terugroepacties van voedselproducten, is SKF er trots op de eerste te zijn die een tweerijig tonlager introduceert dat voldoet aan deze voedselveiligheidsnormen.

Het handhaven van een veilige voedselproductieomgeving is essentieel in elk proces. Ondanks de vooruitgang op het gebied van machines en de strengere programma’s en protocollen voor het naleven van de voedselveiligheidsvoorschriften, blijven het aantal terugroepacties toenemen. Het belang van een veilige productieomgeving kan niet genoeg worden benadrukt.

Een belangrijke stap om de voedselveiligheid te verbeteren en naleving van de industriële regelgeving te garanderen, is het vervangen van open lagers door lagers die speciaal ontworpen zijn voor de uitdagende omstandigheden in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Door deze verandering verbetert u proactief de voedselveiligheid en beschermt u uw merkimago. Met de toevoeging van de tweerijige tonlagers aan de SKF Food line serie wordt aan vrijwel alle eisen van de toepassingen in de voedsel en drankverwerkende industrie voldaan.

 

 


SKF Food Line tweerijige tonlagers

 

 

Een ontwerp dat je kunt vertrouwen

 

 

De nieuwste toevoeging aan SKF Food line zijn tweerijige tonlagers voor de veeleisende voedingsmiddelen- en dranken toepassingen. Ze zijn voorzien van afdichtingen en vet, speciaal ontwikkeld voor levensmiddelen teneinde de voedselveiligheid te verbeteren en het onderhoud te verminderen. De levensduur is gemiddeld drie keer langer dan voor open lagers van SKF.

#1 Voedsveilige afdichting

Lage wrijving, blauwe contactafdichting gemaakt van een FDA- en EC-goedgekeurd nitril-butadieen rubber.

 

#2 Voedselveilig vet

Afgevuld met hoog prestatie NSF categorie H1 voedselveilig vet, geoptimaliseerd voor de voedingsindustrie.

 

#3 Hoog prestatie lager

Afgedichte, zich instellende lagers voor zware belastingen. Bestand tegen vermoeiing door verhoogd dynamisch draagvermogen. Geproduceerd volgens de SKF Explorer prestatieklasse.

 

 

Certificeringen

 

 

certificeringen SKF Food Line 2-rijige tonlagers

 

Productgegevens

 


productgegevens SKF Food Line 2-rijige tonlagers


SKF Food Line – Blue Range lagerunits

 

 


Wat maakt de SKF Food Line – Blue Range zo uniek?

 

 

 • De nieuwe unit voldoet aan de huidige regelgeving rondom  voedselveiligheid
 • Lagerunit is bestand tegen veelvuldig afspoelen en/of schoonspuiten
 • Speciaal ontwikkeld om verontreinigingen direct te verwijderen door uniek afdichtingsysteem (zie de onderstaande video)
 • Vermindert verspreiding van bacteriën
 • De lagerunit heeft een blauwe kleur dus optisch detecteerbaar en uitgevoerd in FDA en EC gecertificeerde materialen
 • Onderhoudsvrij

 

 


Ontwikkeld t.b.v. verbeterde hygiëne

 

 

SKF Food Line ball bearing units - Blue Range zijn speciaal ontwikkeld, component voor component, voor een verbeterde hygiëne en naleving van voedselveiligheidsvoorschriften.


Voorkom bacteriegroei

 

 

Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat bacteriën zich in vet explosief kunnen vermenigvuldigen en een groot gevaar voor de voedselveiligheid kunnen opleveren. Tijdens de montage vervormt de base seal zodat een volledige afdichting wordt gecreëerd tussen het huis en het montageoppervlak.
De back seal sluit statisch af tegen de behuizing en dynamisch op de as, waardoor wordt voorkomen dat het procesmateriaal en de reinigingsmiddelen het lager vanaf de achterkant binnendringen.
De einddeksel sluit de unit effectief af. Behuizing is dusdanig ontworpen zodat er zich geen vuil en bacteriën kunnen ophopen, terwijl een gepatenteerd vergrendelingsmechanisme de einddeksel op zijn plaats houdt.

 


Verbeter de hygiëne

 

 

Afgeronde oppervlakken bevorderen de zelfafvoer en voorkomt vervuiling, ongeacht de montagerichting.
De zeer gladde oppervlakteafwerking biedt een hoge reinigbaarheid, vergelijkbaar met de inwendige opper- vlakteafwerking van hygiënische slangen en leidingen.
Geen overtollig vet waardoor het risico op vervuild lagervet, dat zich naar de voedselzone verspreidt tijdens het reinigen onder druk, sterk wordt gereduceerd.


Bescherm jouw producten

 

 

Behuizingen en einddeksels voldoen aan de FDA-voorschriften. Lagers zijn FDA- en EC-conform. Base- en back- seal zijn gemaakt van een synthetische seal, die geschikt is voor de voedingsindustrie.
Lagervet voor de voedingsindustrie is allergeenvrij en goedgekeurd voor contact met voedsel.
Blauwe afdichtingen en behuizingsmateriaal zijn optisch detecteerbaar.


Toename prestatie en uptime

 

 

SKF Food Line ball bearing units – Blue Range zijn ontworpen om stilstand ten behoeve van onderhoud en reiniging te verminderen. Het gepatenteerde lagerafdichting systeem in combinatie met het hoge prestatie lagervet bevordert tevens de betrouwbaarheid en de levensduur van uw lagers.

Verlengde levensduur van het lager

 • Gepatenteerd lagerafdichting systeem voorkomt lagerschade als gevolg van het binnendringen van water en reinigingsmiddel,
 • De afdichting van complete units helpt voorkomen dat procesmateriaal en reinigingsmiddelen binnendringen via een back seal, die statisch afdicht tegen de behuizing en dynamisch afdicht op de as. De einddeksel dicht volledig af tegen de behuizing aan de voorzijde,
 • Hogeprestatie, allergeenvrijvet, geschiktvoordevoedingsindustrie biedt goede weerstand tegen afbraak in aanwezigheid van een reinigingsmiddel.
 • Corrosiebestendig insertlager met RVS binnenring, buiten- ring en kogels van ANSI-kwaliteit 420. Verzinkte lagercomponenten optioneel.

 

Verminder stilstand als gevolg van nasmering en reiniging

 • 33% sneller reinigen mogelijk door het hygiënische ontwerp van alle componenten en de onderhoudsvrije functie.

 


Verminder jouw kosten

 

 

De SKF Food Line ball bearing units - Blue Range zijn ontworpen voor een onderhoudsvrije werking en betere prestaties. Zelfs in zware bedrijfsomgevingen kun je onderhouds- en aanverwante kosten op verschillende manieren verminderen.

Verminder onderhoudskosten

 • Het onderhoudsvrije karakter van de units leidt tot kostenbesparingen op arbeid en smeermiddelen
 • Verlengde lagerlevensduur resulteert in een hogere output, aangezien uw lagers minder frequent vervangen hoeven te worden.

Verminder kosten door stilstand

 • Geplande stilstand kan worden voorkomen of verminderd met onderhoudsvrije lagers, waardoor uw productie potentieel kan toenemen of worden geoptimaliseerd
 • Ongeplande stilstand kan eveneens worden verminderd of voorkomen door het vermijden van incidenten rondom voedselveiligheid, fouten bij lagerwerkzaamheden of zelfs persoonlijke verwondingen.
 

Verminder milieukosten

 • Realiseren van aanzienlijke waterbesparingen, omdat 33% minder water vereist is in vergelijking met werkzaamheden die nodig zijn om overtollig vet te verwijderen
 • Verminderen van afval, aangezien de kosten voor het aanschaffen en afvoeren van poetsdoeken die nodig zijn voor het verwijderen van overtollig vet, worden verminderd.


Voorbeeld

 

 

Nasmeren van 100 lagerposities

 • 15 gram smeermiddel per lager, dit staat gelijk aan:
 • 1,5 kg per week, of
 • 78 kg smeermiddel per jaar

 


Help jij ook de CO2 uitstoot te verminderen?

 

 

Met SKF Food Line ball bearing units - Blue Range ben je in staat om een positieve bijdrage aan het milieu te leveren. De CO2-footprint wordt verminderd en de complete ball bearing unit is 100% recyclebaar.

Voorkom

 • Productieafval als gevolg van ongeplande stilstand,
 • Verontreiniging van afvalwater door overtollig lagervet,
 • Wegwerpen van poetsdoeken en papieren doeken

 

 

Verminder

 • Verbruik warm water met 33% in vergelijking met nasmeerbare ball bearing units,
 • CO2 uitstoot doordat deze ball bearing unit niet nagesmeerd hoeft te worden en dit vet dus ook niet hoeft te worden geproduceerd

 

 

Volledig recyclebaar

 • 59% van het product kan worden gerecycled*,
 • 41% hergebruik energie.
 
* Gebaseerd op de product recyclebaarheid analyse door Stena Recycling, 2018
 
 
 

 

 

SKF Food Line bestellen?

 

 

Bestel jouw SKF Food Line lagers bij een IP Duursma vestiging in de buurt. Of bekijk het assortiment online en bestel ze direct in onze webshop.

DIRECT BESTELLEN

Of bekijk het assortiment

 


Downloads

 

 

Leveringsoverzicht SKF Blue Range

SKF Blue Range

Leveringsoverzicht van de SKF Food Line kogellagerunits

 

 

Brochure SKF proactieve voedselveiligheid

SKF proactieve voedselveiligheid