Kennis
Bevestigingen
Heb je wel eens een witte waas rond een lijmrand gezien en jezelf afgevraagd wat dit is? Lees dan snel verder!
Wil jij weten waarom er een kleurtje op het uiteinde van een draadeind zit en wat de betekenis hiervan is? Lees dan snel verder!
Stel, je pakt een nieuwe bout en je draait deze zonder smeermiddel in een machine aan. De boutverbinding blijft gedurende een bepaalde periode vastzitten en de machine draait zonder problemen… totdat je de bout tijdens bijvoorbeeld onderhoud losdraait en daarna weer vastdraait. Daarna beginnen de problemen. Waarom eigenlijk?
Het komt bij ons nog wel eens voor dat klanten bouten of schroeven bestellen en vervolgens blijkt na levering de maat toch niet helemaal te kloppen. In deze blog leggen wij jou uit wat hier fout gaat. Lees snel verder.
Weet je niet wat 8.8 op een boutkop betekent? In deze blog leggen we het jou uit. Lees snel verder!
Schroefdraden zijn er in vele soorten en afmetingen. Daar ben je waarschijnlijk zelf ook wel achtergekomen. Bij metrische schroefdraden is het meten van de schroefdraad niet zo lastig. Heb je te maken met bijvoorbeeld BSP, UNC of BSW draad, dan wordt het al snel lastiger.
Het aandraaimoment - of aanhaalmoment - is het moment (kracht x arm) waarmee je de bout mag aandraaien.
Koudlassen is een verschijnsel wat kan optreden bij het - voornamelijk op hoge snelheid - vastdraaien van schroefdraadverbindingen. Je merkt het als tijdens het vastdraaien van een bout de schroefdraad vast komt te zitten in een moer of tapgat.
RVS A2 en RVS A4 zijn aanduidingen voor (austinitische) roestvaststalen bevestigingsmaterialen. In andere toepassingen kom je RVS A2 tegen als RVS304 en RVS A4 als RVS316.
Grove (of normale) schroefdraad heeft een grotere spoed (dit is het aantal draadgangen per inch) ten opzichte van fijne schroefdraad. Voor de meeste toepassingen wordt tegenwoordig grove schroefdraad gebruikt.