Kennis
Pneumatiek
Ga naar de keuzehulp cilindersensoren
DSNU en DSNU-S-cilinders van Festo zijn allebei pneumatische dubbelwerkende rondcilinders. Wanneer kies je de DSNU en wanneer de DSNU-S? Dit zetten wij allemaal voor je op een rij.
Pas je losse ventielen toe of stap je over naar een ventieleiland? Dit artikel geeft je meer inzicht in de keuze. Lees snel verder!
Ventieleilanden kun je centraal of decentraal aansturen. In dit artikel leggen wij de belangrijkste verschillen voor je uit. Lees snel verder!
Druksensoren en flowsensoren zijn onmisbare componenten in toepassingen waarbij perslucht een belangrijke rol speelt. In dit artikel vind je een selectie van Festo persluchtsensoren, met de specifieke eigenschappen op het gebied van druk-, vacuüm- of flowmetingen.
Met behulp van deze 12 tips bespaar jij succesvol energie in pneumatische en elektrische aandrijfsystemen. Lees snel verder.
Met deze 5 hulpmiddelen voorkom jij lekkende slangen, verleng je de levensduur van pneumatische systemen en verbeter je ook nog de veiligheid. Ontdek ze snel!
De twee meest voorkomende sensoren in de pneumatische en elektrische aandrijftechniek zijn de reed sensoren en de solid state sensoren. Lees snel verder voor de verschillen!
In dit blog kom je meer te weten over de functies van een luchtverzorgingseeninheid. Hierbij nemen we de MS-serie van Festo als voorbeeld. Lees snel verder!
De filterdrukregelaar vormt de basis voor de persluchtverzorging in jouw machine. In dit blog kom je alles te weten over de werking. Lees snel verder!
Het luchtverbruik van een pneumatische cilinder kun je eenvoudig uitrekenen met een formule. Lees snel verder!
Weet je niet (helemaal) hoe een 5/2 ventiel werkt? Wij leggen het je graag uit. Lees snel verder.
De snelheid van een pneumatische cilinder regel je met snelheidsregelventielen. Maar wanneer kies ik voor beluchte of ontluchte smoring van de perslucht?
Vaak zien wij dat een luchtverzorgingsunit uit de persluchtleiding wordt gezaagd. Wist je dat dit ook anders kan? Lees snel verder!
Koppelingen zijn belangrijke onderdelen in de pneumatiek. Ze vormen immers de verbinding tussen de verschillende pneumatische componenten zoals bijvoorbeeld een cilinder, ventiel of luchtverzorgingsunit. In deze blog lees je welke criteria de juiste keuze bepalen en helpen wij je bij het selecteren van de juiste koppeling uit het uitgebreide pakket van Festo.
Pneumatische cilinders met geleiding staan bekend als de werkpaarden binnen de industriële automatisering. Bovendien zijn ze natuurlijk een bewezen concept. Ze worden vaak ingezet voor klem-, stop- of liftfuncties. Lees snel verder voor meer.
Vaak wordt gedacht dat een pneumatische installatie onderhoudsvrij is. Er is weliswaar niet heel veel onderhoud nodig maar er zijn toch wel enkele aandachtspunten waarmee je rekening moet houden. Ontdek ze snel!
Weet jij niet precies wat het verschil is tussen monostabiele en bistabiele ventielen? In deze blog leggen wij het je uit! Lees snel verder.
De cijfers op de ventielen geven de functies van de poorten aan, zodat je het ventiel eenvoudig op de juiste wijze kunt aansluiten. Lees snel verder.
Een drukbooster is het alternatief om de werkdruk van je persluchtleiding op lokaal niveau te verhogen. Hoe werkt dit? Ontdek het snel!
Magneetventielen kennen een direct of indirect bediende werking. Naast deze twee varianten bestaat er nog één, namelijk de semi-direct bediende variant. Wat zijn de verschillen tussen deze bedieningen? Dat lees je op deze blog. Lees snel verder.
Lucht is gratis, maar dat geldt niet voor perslucht. Veel perslucht gaat verloren door lekkages maar ook bespaar je perslucht door aanpassingen in het ontwerp en door het gebruik van pneumatische componenten die zo min mogelijk energie verbruiken. Hoe? Dat lees je in de tips die wij graag met je delen.
Pneumatische cilinders die volgens ISO normen zijn gemaakt kun je wat betreft maatvoering onderling uitwisselen. Alle inbouwmaten van deze cilinders zijn gelijk. Dat geldt dus ook voor de schroefdraad op de zuigerstang. De meest gangbare ISO normen zijn ISO 6432 en ISO 15552.
Pneumatische symbolen zijn grafische voorstellingen van pneumatische componenten zoals bijvoorbeeld cilinders, ventielen en luchtverzorgingcomponenten. Wil jij weten wat de meest voorkomende pneumatische symbolen zijn? Lees dan snel verder.