Kennis
Lastechniek
Beklede laselektroden zijn onder te verdelen in drie groepen: rutiel, basische en cellulose elektroden. Wat zijn de verschillen tussen deze soorten? Lees snel verder!
Elektroden lassen is in de reparatiewereld een gangbare vorm van lassen. Dankzij de vele soorten elektroden is het geschikt voor vele staalsoorten, roestvast staal, laag- en hooggeleerd staal en gietijzer.
Andere benamingen voor elektroden lassen zijn:
- BMBE (Booglassen Met Beklede Elektroden),
- MMA (Manual Metal Arc),
- SMAW (Shielded Metal Arc Welding).
Als lasser heb je dagelijks te maken met uiteenlopende risico's. Gevaarlijke stoffen/dampen kunnen je bijvoorbeeld door ziekte van het werk houden. Elke lasmethode produceert zijn eigen hoeveelheid lasrook en lasdamp. Daarin bevinden zich weer verschillende concentraties gevaarlijke stoffen.
Internationale gezondheidsorganisaties erkennen het belang van het voorkomen van gezondheidsrisico's die samenhangen met lasrook- en snijdampen. In veel landen gelden strenge blootstellingsregels en -normen, zoals de limietwaarden van ISO, de toegestane blootstellingslimieten van de Amerikaanse Beroepsveiligheids- en gezondheidsorganisatie (OSHA PEL) en de drempelwaarden van de internationale organisatie ACGIH (TLV's). Deze normen worden streng gehandhaafd om medewerkers zo min mogelijk bloot te stellen aan gevaarlijke metaaldeeltjes die in lasrook aanwezig kunnen zijn.
De inschakelduur van een lasapparaat is een aanduiding in procenten die de tijd aangeeft - binnen een periode van 10 minuten - waarmee een lasser met het lasapparaat bij een ingestelde stroomsterkte continue kan lassen.
Wolfraam elektroden gebruik je bij TIG-lassen. Ze zorgen voor het ontsteken en het in stand houden van de vlamboog. Wolfraam is hard en bestendig tegen hoge temperaturen waardoor het zeer geschikt is voor booglassen.
MIG/MAG lassen is een vorm van booglassen waarbij de lasdraad vanaf een haspel continue wordt aangevoerd. MIG/MAG is de afkorting voor Metal Inert Gas/Metal Active Gas.