Blog

Centrale informatie

support phone email

31 (0)55 538 47 47

Home > Blog

Wat is de functie van het slowstartventiel?

Pneumatiek, 24 July 2020

Het slowstartventiel is een belangrijk onderdeel van een pneumatische installatie. Het beschermt zowel de installatie als de machine-operators.

De snelheid van pneumatische cilinders wordt geregeld met snelheidsregelventielen die meestal de uitgangslucht smoren. In sommige gevallen kan het voorkomen dat de gehele machine drukloos is, bijvoorbeeld aan het begin van de werkdag of na onderhoud. In dit geval zijn alle cilinderkamers drukloos en is er dus geen uitgangslucht om te smoren. Dat betekent dat wanneer de machine plots onder druk komt te staan de cilindersnelheid ongecontroleerd hoog is bij de cilinders niet in hun ruststand staan. Dit kan niet alleen leiden tot gevaarlijke situaties voor de machine-operators, maar kan ook de machine beschadigen.


> Lees meer

Wat moet ik weten over diepgroefkogellagers?

Lagertechniek, 16 July 2020

(bron: SKF)

Diepgroefkogellagers - in dit blog verder kogellagers genoemd - zijn het meest gebruikte lagertype. Voor veel toepassingen vormen de snelheid en belasting namelijk geen beperking om dit type lager te gebruiken. Deze veelzijdigheid blijkt wel uit het feit dat alleen SKF al ongeveer 500 miljoen(!) kogellagers per jaar produceert.

 


> Lees meer
Tags

Wat is het verschil tussen enkel- en dubbelwerkende pneumatische cilinders?

Pneumatiek, 22 May 2020

Een pneumatische cilinder zorgt voor een rechtlijnige punt-naar-punt beweging. Op deze manier kun je perslucht omzetten in een lineaire beweging. De meest toegepaste cilinder is de cilinder met een zuigerstang (afb. 1). Deze bestaat in 2 varianten, de enkelwerkende en de dubbelwerkende cilinder. Overigens zijn er ook pneumatische cilinders die een roterende beweging maken, maar die vallen buiten het onderwerp van dit blog.


> Lees meer

Hoe inspecteer ik een platenrem van een elektromotor?

Aandrijftechniek, 11 May 2020

Door Martin Elshof, productmanager aandrijftechniek bij IP Duursma 

Tijdens het gebruik van een veiligheidsrem/platenrem op een elektromotor ontstaat slijtage van de remplaat. Gebruik je de rem als actieve rem? Dan slijt de remplaat sneller dan bij een vasthoudrem. Ook de interval heeft grote invloed op het slijtageproces van de remplaat. Een juiste dimensionering en correct onderhoud is daarom erg belangrijk.


> Lees meer

3 belangrijke selectiecriteria bij de keuze van een vacuümgenerator

Pneumatiek, 5 May 2020

 

Wanneer gebruik je vacuüm?

Als mechanische en handmatige grijpmethodes praktisch niet mogelijk zijn is het oppakken van producten of onderdelen met een zuignap de eenvoudigste oplossing. Daarnaast zijn er nog andere toepassingen met vacuüm, bijvoorbeeld het fixeren van producten, het wegzuigen van dampen en het uitvoeren van lektesten.


> Lees meer

Hoe kies ik de juiste zuignap?

Pneumatiek, 5 May 2020

De meest gangbare toepassingsmogelijkheden van vacuüm vind je terug bij het grijpen, heffen, verplaatsen, draaien en stapelen van voorwerpen. Dit grijpen van voorwerpen gebeurt met de hulp van zuignappen.

Bij het kiezen van de juiste zuignap komt er meer kijken dan alleen het gewicht van het op te pakken voorwerp. Ook de afmetingen, vorm en de omgevingsomstandigheden zijn van invloed op de keuze van de juiste zuignap. In dit blog geven we je richtlijnen mee die je helpen bij het selecteren van de juiste zuignap.

 


> Lees meer

Welke aluminium trap kies ik voor mijn klus?

Werkplaatsinrichting, 2 April 2020

Geschreven door Altrex, leverancier van IP Duursma


In enkele stappen naar jouw ideale trap van Altrex


Bij het kiezen van een aluminium trap zijn er verschillende variabelen waar je goed op moet letten. Wanneer je een trap nodig hebt, betekent dit veelal dat je op hoogte moet werken. Dat wil je natuurlijk wel zo veilig mogelijk doen. De aluminium trappen van Altrex zijn niet voor niets het meest verkocht van Nederland. De Double Decker (afb. 1) is populair voor huishoudelijk gebruikt en in de industrie wordt de dubbele trap van de Taurus-serie (afb. 2) veelvoudig gebruikt. Weet je nog niet helemaal zeker welke het beste bij jouw past? Volg dan alle stappen die hieronder staan beschreven en je komt uit bij het juiste artikel.


> Lees meer

Wat is een morseconus en hoe bepaal ik de maat?

Tooling en verspaning, 18 March 2020

 

spiraalboor met morseconus
(afb. 1)

Een morseconus is een gestandaardiseerde (volgens DIN 228) gereedschapsopname voor het klemmen van verspanende gereedschappen (zoals spiraalboren, boorkoppen en ruimers) in bijvoorbeeld tafel- of kolomboormachines en draaibanken.


> Lees meer

Wat is koudlassen en hoe voorkom ik dit?

Bevestigingstechniek, 13 March 2020

 

Wat is koudlassen (vreten)?

Koudlassen is een verschijnsel wat kan optreden bij het - voornamelijk op hoge snelheid - vastdraaien van schroefdraadverbindingen. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van druk en wrijving (hoge wrijvingswaarde bij rvs). Je merkt het als tijdens het vastdraaien van een bout de schroefdraad vast komt te zitten in een moer of tapgat. En, als de bout eenmaal vast zit kun je hem meestal niet op de normale manier verwijderen. Dan wordt het slijpen, boren of tappen.


> Lees meer

12 energiebespaartips voor pneumatische en elektrische aandrijfsystemen

Pneumatiek, 2 March 2020

 

Bespaar meer dan alleen perslucht!

Met behulp van deze 12 tips bespaar je succesvol energie in pneumatische en elektrische aandrijfsystemen. De 12 iconen geven meteen het maximaal te behalen besparingspotentieel aan. 

Natuurlijk kun je niet alle tips direct toepassen en de voorgestelde componenten kunnen invloed hebben op de functionaliteit en prestaties van machines. Wil je na het lezen van deze tips meer weten over energie besparen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!


> Lees meer

Wat is het verschil tussen RVS A2 en RVS A4?

Bevestigingstechniek, 13 February 2020

RVS A2 en RVS A4 zijn aanduidingen voor (austinitische) roestvaststalen bevestigingsmaterialen. In andere toepassingen kom je RVS A2 tegen als RVS304 en RVS A4 als RVS316.


> Lees meer

Wat is het verschil tussen fijne en grove (normale) schroefdraad?

Bevestigingstechniek, 27 January 2020

Grove (of normale) schroefdraad heeft een grotere spoed (dit is het aantal draadgangen per inch) ten opzichte van fijne schroefdraad. Voor de meeste toepassingen wordt tegenwoordig grove schroefdraad gebruikt. In sommige situatie is een fijne schroefdraad handiger, zoals bijvoorbeeld bij een fijnafstelling. Daarnaast kom je het in de automobielsector nog regelmatig tegen. Omdat fijne schroefdraad minder vaak voorkomt is het soms lastiger te verkrijgen. Bij ons vind je echter nog een ruim assortiment bouten en moeren met fijne schroefdraad.


> Lees meer

TIG-lassen: welke kleur wolfraam elektrode voor welke toepassing?

Lastechniek, 17 January 2020

Wolfraam elektroden gebruik je bij TIG-lassen. Ze zorgen voor het ontsteken en het in stand houden van de vlamboog. Wolfraam is hard en bestendig tegen hoge temperaturen waardoor het zeer geschikt is voor booglassen. Als TIG-lasser heb je keuze uit wolfraam elektroden met verschillende toevoegingen. De juiste keuze is afhankelijk van het stroomtype (gelijkstroom of wisselstroom) en het te lassen materiaal.


> Lees meer

Hoe werkt de afdichting van SKF Food Line - Blue Range lager?

Lagertechniek, 23 December 2019

De SKF Food Line kogellager units - Blue Range - zijn speciaal ontwikkeld om verontreinigingen te verwijderen en de verspreiding van bacteriën te verminderen. De units zijn onderhoudsvrij en zijn bestendig tegen veelvuldig reinigen.

Een van de ‘geheimen’ van de unit is de gepatenteerde afdichting van het lager. Dit unieke systeem voorkomt het binnendringen van water en reinigingsmiddelen. Nieuwsgierig geworden naar de werking van deze afdichting? Mooi, want dat gaan wij voor je uitleggen en laten zien.


> Lees meer

Hoe lees je een analoge schuifmaat af?

Gereedschappen, 29 November 2019

Een schuifmaat is een meetinstrument waarmee je nauwkeurig buiten-, binnen-, of dieptematen kunt meten. Schuifmaten bestaan in verschillende varianten. Zo heb je schuifmaten met een digitale aflezing en met een analoge aflezing. In dit blog leggen wij uit hoe je een analoge schuifmaat met een noniusaflezing moet moet gebruiken. Hierbij gaan wij uit van een schuifmaat met een schaalverdeling van 0,05 mm, dit is bij ons de meest verkochte uitvoering. Een andere variant is een schaalverdeling van 0,02 mm. Overigens bestaat er nog een andere model analoge schuifmaat, dat is de schuifmaat met een klokaflezing.


> Lees meer

Betrouwbare afdichtingen met oliekeerringen maken? Lees deze tips!

Afdichtingen, 11 November 2019

Het spreekt vanzelf dat een betrouwbare werking van een oliekeerring mede afhangt van de juiste manier van monteren. Toch gaat het hier in de praktijk regelmatig verkeerd. Wist je dat ongeveer 1/3 van het aantal probleemgevallen met oliekeerringen te wijten is aan een verkeerde manier van monteren?

Met deze tips zorg jij ervoor dat jij een betrouwbare afdichting maakt.


> Lees meer

5 oorzaken waarom pompen uitvallen

Onderhoudsproducten, 30 September 2019


en hoe je dit met LOCTITE producten voorkomt

 

Veel industriële centrifugaalpompen hebben een aanzienlijke kapitaalwaarde. Daarom is het belangrijk om de levensduur te verlengen en ervoor te zorgen dat ze efficiënt en betrouwbaar blijven werken. Proactief onderhoud kan het risico op storingen verminderen en de betrouwbaarheid en levensduur van de pomp verhogen.

Veel pompdefecten zijn het resultaat van eenvoudige en onnodige storingen. Dit zijn vaak storingen die je door het nemen van enkele proactieve stappen eenvoudig kunt voorkomen. De 5 meest voorkomende defecten behandelen we in dit blog. 


> Lees meer

Tandriemprofielen en de bestelcoderingen

Omspannen aandrijvingen, 20 September 2019

Tandriemen die in de industrie worden gebruikt zijn verkrijgbaar in verschillende profielen:

  • metrische tandriemen
  • conventionele tandriemen
  • hoogvermogen tandriemen

In dit blog lees je meer over deze verschillende profielsoorten en leggen wij uit hoe de bestelcodering van de tandriemen is opgebouwd.

Verder vind je ook nog een handige poster met de afmetingen van de gangbare tandriem- en V-riemprofielen.

 


> Lees meer

Wat is het verschil tussen tappen met rechte- en spiraalgroeven?

Tooling en verspaning, 16 September 2019

Tappen met rechte groeven (afb. 1) gebruik je voor het snijden van doorlopende tapgaten. Vaak zijn deze tappen voorzien van een schilaansnijding die de spanen voorwaarts het gat uit duwen.

 

tappen met rechte groef
(afb. 1)

 

Tappen met spiraalgroeven (afb. 2) gebruik je voor het snijden van blinde tapgaten. De spiraalgroeven voeren de spanen naar boven af uit het tapgat. Dit voorkomt ophoping van de spanen in het tapgat en daarmee tapbreuk of beschadiging van de schroefdraad.

 

tappen met spiraalgroef
(afb. 2)

 

afbeeldingen: Dormer Pramet


> Lees meer

Altijd de juiste sleutelmaat bij de hand

Bevestigingstechniek, 1 August 2019

Zoek jij ook vaak naar de juiste sleutelmaat om die bout of schroef aan te draaien?
Dan hoef je niet verder te kijken, wij hebben namelijk een handige poster gemaakt met daarin de sleutelwijdtes voor bouten en schroeven. Niet alleen met zowel uitwendig als inwendig zeskant maar ook met inwendig torx. Uiteraard voor alle gangbare metrische maten maar ook voor bevestigingsmaterialen met UNC, UNF en BSW schroefdraden.


> Lees meer

Hoe werkt een luchtgestuurde terugslagklep?

Pneumatiek, 18 July 2019

Waarschijnlijk ben je wel bekend met een ‘normale’ terugslagklep. In de pneumatiek zorgt deze ervoor dat de lucht ongehinderd van poort 1 naar poort 2 kan stromen. De andere kant op wordt de luchtstroom geblokkeerd. Het pneumatisch symbool van deze terugslagklep ziet er zo uit:

pneumatisch symbool terugslagklep 

 


> Lees meer

De lengte-aanduiding bij V-riemen

Omspannen aandrijvingen, 4 July 2019

V-riemen zijn gestandaardiseerd zodat ze van verschillende fabrikanten onderling uitwisselbaar zijn. Uitleg over de verschillende profielen lees je in ons blog: wat zijn de gangbare V-riemprofielen?.

In dit artikel leggen wij het verschil in lengte-aanduidingen uit. Ook vind je een handige calculator waarmee je de riemlengte bepaalt.


> Lees meer

Wat zit er in smeervet voor lagers?

Lagertechniek, 12 June 2019

Zoals in dit blog al verteld is, is vet het meest toegepaste smeermiddel voor wentellagers. Het biedt vele voordelen t.o.v. olie en het kost in het algemeen ook minder.
In sommige toepassingen met extreme temperaturen kunnen normale smeermiddelen smelten of verdampen. Voor deze omgevingen zijn droog smeermiddelen ontwikkeld.
In dit blog richten wij ons op de smeervetten voor wentellagers.

 


> Lees meer

Hoe meet je de voorspanning van een aandrijfriem met de Conti VSM mini?

Omspannen aandrijvingen, 11 June 2019

Riemaandrijvingen zoals V-riem- of tandriemaandrijvingen moeten met een bepaalde voorspanning gemonteerd worden. Montage met de juiste voorspanning - én een juiste uitlijning - draagt bij aan een optimale levensduur van de aandrijving.

De voorspanning kun je mechanisch of elektronisch meten. Mechanisch doe je dit met behulp van een apparaat die de voorspanning meet door het apparaat op de rug van een gemonteerde riem naar beneden te duwen. De elektronische instrumenten meten de frequentie van de trillingen.


> Lees meer

Waarom zou ik een hamer met glasvezel steel gebruiken?

Gereedschappen, 3 June 2019

 

... in plaats van een hamer met een houten steel.

 

Heb jij je ooit afgevraagd waarom je een hamer met glasvezel steel zou moeten gebruiken? Ja? Lees dan verder!

Een glasvezel hamersteel bestaat uit een drietal materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen functie.


> Lees meer