Blog

Centrale informatie

support phone email

31 (0)55 538 47 47

Home > Blog

Uit welk componenten bestaat een luchtverzorgingseenheid?

Pneumatiek, 7 July 2022

Een luchtverzorgingseenheid is het begin van een goede persluchtconditionering aan het begin van elke machine of applicatie. Hiermee wordt de veiligheid en zekerheid van ieder pneumatisch systeem bepaald.

In dit blog kom je meer te weten over de functies van een luchtverzorgingseeninheid. Hierbij nemen we de MS-serie van Festo als voorbeeld. Alle componenten uit deze serie kun je los bestellen, of als complete ‘ready-to-install’ set.


> Lees meer
Tags

Hoe lees ik een analoge schroefmaat af?

Gereedschappen, 6 July 2022

Een schroefmaat is een meetinstrument waarmee je nauwkeurig buitenmaten kunt meten. Schroefmaten bestaan in verschillende varianten. Zo heb je schroefmaten met een digitale aflezing en met een analoge aflezing. In dit blog leggen wij uit hoe je een analoge schroefmaat met een schaalverdeling van 0,01 en 0,001mm afleest.


> Lees meer
Tags

Welke metingen kun je met een schuifmaat uitvoeren?

Gereedschappen, 6 July 2022

Met een schuifmaat kun je vier verschillende soorten metingen uitvoeren. Welke dat zijn leggen we je in dit blog uit.

 

Uitwendig meten

Met de grootste meetbekken van de schuifmaat kun je uitwendig meten, bijvoorbeeld de buitendiameter van een buis.

Zorg er hierbij wel voor dat het te meten werkstuk goed tussen de bekken zit en dat je de meetbekken zo haaks mogelijk op het werkstuk laat aansluiten.


> Lees meer
Tags

Hoe werkt een filterdrukregelaar?

Pneumatiek, 17 June 2022

De filterdrukregelaar (bij Festo een LFR genoemd), vormt de basis voor de persluchtverzorging in jouw machine. Naast de controlefunctie voor het regelen van de druk, kent de LFR een ontvochtingsfunctie en een filtermodule om de luchtkwaliteit te waarborgen.


> Lees meer
Tags

Wanneer kies ik voor beluchte of ontluchte smoring bij snelheidsregelventielen?

Pneumatiek, 10 February 2022

De snelheid van een pneumatische cilinder regel je met snelheidsregelventielen. Dit ventiel heeft een aanpasbare vernauwing die de toevoer van de hoeveelheid perslucht regelt. De meeste snelheidsregelventielen hebben een terugslagklep. Dit betekent dat de lucht in één richting gesmoord wordt en in de andere richting via een ander kanaal vrij kan doorstromen. Omdat deze regelaars in één richting regelen zijn er twee versies beschikbaar. Een regelaar voor de ontluchting en een regelaar voor de beluchting. Maar wat is precies het verschil?


> Lees meer
Tags

V-riemen vervangen? Lees dan eerst even deze tips

Omspannen aandrijvingen, 1 February 2022

V-riemen vervangen is niet zo lastig. Wil jij ook het maximale uit jouw V-riemaandrijvingen halen? Gebruik dan deze tips!

 

  • Controleer de V-riemschijven op eventuele slijtage en vervang versleten poelies door nieuwe. Met versleten poelies is de kans groot dat de riemen gaan slippen en dat de krachtoverbrenging verminderd wordt.

    Hoe kun je zien of de poelies versleten zijn? Er bestaan handige hulpmiddelen waarmee je de maat van de groef kunt controleren (afb. 1).
     
(afb. 1)
 

> Lees meer
Tags

Wat moet ik weten over naaldlagers?

Lagertechniek, 31 January 2022

Naaldlagers behoren tot de groep radiaalcilinderrollagers. Naaldlagers kun je herkennen aan de relatief dunne cilindrische rollichamen waarbij de lengte in verhouding veel langer is dan de diameter. Dankzij het lijncontact van de naaldrollen op het loopvlak van de as of behuizing hebben ze een grote stijfheid. Hierdoor zijn ze prima geschikt voor lageropstellingen met een hoog radiaal draagvermogen. Je kunt ze niet gebruiken voor het opnemen van axiale krachten. Er bestaat wel gecombineerde naald-cilindertaatslagers die gecombineerde krachten kunnen opnemen, maar die behandelen wij niet in dit blog.


> Lees meer
Tags

Gelijk een nieuwe aandrijving nodig?

Aandrijftechniek, 5 January 2022


Nee, zo kan het ook.
 

Bij de afdeling Aandrijftechniek zijn onze mannen de hele dag bezig met het repareren en onderhouden van aandrijvingen. Geen enkele onderhoudsbeurt of reparatie is hetzelfde. Ook nu kwam er een mooie klus binnen op onze vestiging in Veenendaal; een kapotte aandrijving met elektromotor waarbij fasesluiting voor problemen zorgde.


> Lees meer
Tags

Welke dikte doorslijpschijf moet ik gebruiken?

Gereedschappen, 30 December 2021

Doorslijpschijven gebruik je op een haakse slijper bij het doorslijpen van bijvoorbeeld metalen profielen, plaatwerk of massief staal. Dit kan zowel staal, rvs als aluminium zijn. Naast dat je keuze hebt uit verschillende diameters (115, 125, 180 of 230 mm) kun je ook kiezen uit verschillende diktes, variërend van 0,8 tot 2,5 mm. De dikte is van invloed op de snelheid van het doorslijpen en op de nauwkeurigheid van de snede.


> Lees meer
Tags

Wat is het polygooneffect bij een kettingaandrijving?

Omspannen aandrijvingen, 27 December 2021

Op het eerste gezicht zou je denken dat een aandrijfketting of een transportketting op een kettingwiel netjes de lijn van de steekcirkeldiameter volgt. Dit is niet het geval, in werkelijkheid volgt de ketting de lijn van een veelhoek (polygoon).

Nu kun je denken ‘nou lekker spannend, wat maakt het uit?’. Nou, dit heeft best veel invloed op het gedrag van de ketting.


> Lees meer
Tags

Wat is het voordeel van slagbussen bij het monteren van lagers?

Lagertechniek, 22 December 2021

Lagers monteren kan op verschillende manieren. Welke methode je kiest is afhankelijk van het type lager. In dit blog gaan we in op het gebruik van slagbussen. 

Monteren met slagbussen is een vorm van koude montage. Deze methode is geschikt voor kogellagers en cilinderlagers tot een boring van 55 mm en een buitendiameter tot 120 mm. 


> Lees meer
Tags

Makkelijk luchtverzorging demonteren met Festo aansluitblokken

Pneumatiek, 3 December 2021

Bij het samenstellen van een luchtverzorgingseenheid is het handig dat je vast rekening houdt met eventuele demontage. In de praktijk zien wij vaak dat deze units direct aan de leiding geschroefd worden. Eenmaal tussen de leiding geschroefd kun je hem dan bij onderhoud of vervanging niet zo makkelijk weer losmaken. In veel gevallen moet je dan een deel van het leidingnet losmaken of zelfs doorzagen om de unit eruit te kunnen halen. Vervolgens kost het weet tijd en geld om de boel weer te herstellen.


> Lees meer
Tags

Wat zijn de verschillen tussen de soorten aandrijfkoppelingen?

Aandrijftechniek, 29 November 2021

Aandrijfkoppelingen worden gebruikt om vermogens over te brengen van de ene naar de andere as. Hierbij hebben beide assen hetzelfde toerental en liggen ze in elkaars verlengde. Ze bestaan in vele varianten waardoor het soms lastig kan zijn om de juiste koppeling te selecteren. In dit blog leggen wij je de verschillen tussen de varianten uit.

  


> Lees meer
Tags

5 tips voor veilig werken op hoogte

Werkplaatsinrichting, 20 September 2021

Jaarlijks overlijden er in Nederland tientallen mensen na een val op hoogte en nog eens enkele honderden belanden in het ziekenhuis. Ieder jaar weer. Terwijl de meeste ongevallen zelf te voorkomen zijn. Hierom heeft Altrex een overzicht gemaakt met de vijf belangrijkste tips van dit jaar om veilig te kunnen werken op hoogte.

 


> Lees meer
Tags

Wat betekenen de kleuren van Rotex tandkransen?

Aandrijftechniek, 6 September 2021

De Rotex koppeling is een elastische koppeling die bestaat uit 2 koppelingsnaven en een kunststof tandkrans (spider). Dit type koppeling wordt wereldwijd veel toegepast. De koppeling is elastische en doorslagvrij.

De standaard tandkransen voor deze askoppelingen zijn leverbaar in meerdere kleuren. Elke kleur duidt een specifieke materiaalsoort en hardheid.

Tegenwoordig is het standaard materiaal voor de Rotex tandkransen het verbeterde polyurethaan T-PUR®. Dit materiaal is bestand tegen hogere temperaturen en heeft een aanzienlijk langere levensduur dan het hiervoor veel toegepaste polyurethaan. Deze polyurethaan tandkransen zijn nog steeds verkrijgbaar. T-PUR® kun je herkennen aan de kleuren oranje, paars en groen. De polyurethaan tandkransen zijn geel of rood.


> Lees meer
Tags

Conditiebewaking - deel 1: de onderhoudstrategieën

Aandrijftechniek, 3 August 2021

Er zijn veel manieren waarmee je machines of zelfs complete systemen kunt bewaking. Met bewaking kun je vroegtijdig eventuele schade en mogelijke storingen opsporen. Maar bewaking - vaak ook conditiebewaking genoemd -  is echter niet altijd economisch zinvol voor elke machine of systeem.

In deze serie van 4 blogs, met dank aan Schaeffler, geven wij je een overzicht van de onderhoudsopties en -methodes waaruit je kunt kiezen. Ook lees je hoe je een conditiebewakingssysteem kunt opzetten. Dit doen we met een voorbeeld over trillingsconditiebewaking. Daarnaast hebben wij ook tips, rekenvoorbeelden, checklists en voorbeelden uit de praktijk.

In dit eerste deel gaan we in op de verschillende onderhoudsstrategieën.


> Lees meer
Tags

Conditiebewaking - deel 2: de onderhoudsmethoden

Aandrijftechniek, 3 August 2021

Er zijn veel manieren waarmee je machines of zelfs complete systemen kunt bewaken. Met bewaken kun je vroegtijdig eventuele schade en mogelijke storingen opsporen. Maar bewaking - vaak ook conditiebewaking genoemd - is echter niet altijd economisch zinvol voor elke machine of systeem.

In deze serie van 4 blogs, met dank aan Schaeffler, geven wij je een overzicht van de onderhoudsopties en -methodes waaruit je kunt kiezen. Ook lees je hoe je een conditiebewakingssysteem kunt opzetten. Dit doen we met een voorbeeld over trillingsconditiebewaking. Daarnaast hebben wij ook tips, rekenvoorbeelden, checklists en voorbeelden uit de praktijk.

In het eerste deel zijn wij ingegaan op de verschillende onderhoudsstrategieën. Dit tweede deel gaat over de verschillende onderhoudsmethodes die je kunt toepassen.


> Lees meer
Tags

Conditiebewaking - deel 3: hoe bouw ik een conditiebewakingssyteem op?

Aandrijftechniek, 3 August 2021

Het selecteren en ontwerpen van het juiste methode is belangrijk voor conditiebewaking. In het eerste en tweede deel van deze blogserie heb je al meer kunnen lezen over de mogelijke strategieën en methodes. In dit derde deel laten we zien hoe je een trillingsanalysesysteem opbouwt. Trillingsanalyse is namelijk een methode van conditiebewaking die je in de praktijk vaak tegen komt.

Deze methode wordt meestal opgebouwd volgens DIN ISO 13373, dit is de norm voor trillingsanalyse. De norm adviseert om een flowchart te maken om de structuur en uitvoering van een geschikt trillingsanalysesysteem in kaart te brengen.
Om hierin succesvol te zijn moet je op de volgende punten letten:


> Lees meer
Tags

Conditiebewaking - deel 4: vragen aan de expert

Aandrijftechniek, 3 August 2021

Het selecteren en ontwerpen van het juiste methode is belangrijk voor conditiebewaking. In het eerste en tweede deel van deze blogserie heb je al meer kunnen lezen over de mogelijke strategieën en methodes.
In het derde deel zag je hoe je een trillingsanalysesysteem opbouwt. In dit vierde deel kom je onder andere te weten waar je aan moet denken als je wil gaan starten met conditiebewaking.


> Lees meer
Tags

Wat moet ik weten over insert lagers?

Lagertechniek, 8 July 2021

Insert lagers (vaak ook Y-lagers of spanlagers genoemd) zijn veelgebruikte lagers. Je ziet ze bijvoorbeeld vaak bij transportbanden, landbouwmachines, ventilatoren en autowasstraten. Een groot voordeel van dit lager is dat ze vrij eenvoudig te monteren en demonteren zijn.

Insert lagers kun je herkennen aan de verlengde binnenring en bolle buitenring. In deze blog gaan wij dieper in op de standaard insert lagers en kogellagerblokken van SKF. Naast deze standaard serie bestaan er ook kogellagerblokken die speciaal voor de foodsector of landbouw zijn geschikt.


> Lees meer
Tags

Waar moet je aan denken als je bouten opnieuw gebruikt?

Bevestigingstechniek, 1 July 2021

Stel, je pakt een nieuwe bout en je draait deze zonder smeermiddel in een machine aan. De boutverbinding blijft gedurende een bepaalde periode vastzitten en de machine draait zonder problemen… totdat je de bout tijdens bijvoorbeeld onderhoud losdraait en daarna weer vastdraait. Daarna beginnen de problemen. Waarom eigenlijk?


> Lees meer
Tags

Hoe kies ik de juiste pneumatische koppeling?

Pneumatiek, 22 June 2021

Koppelingen zijn belangrijke onderdelen in de pneumatiek. Ze vormen immers de verbinding tussen de verschillende pneumatische componenten zoals bijvoorbeeld een cilinder, ventiel of luchtverzorgingsunit. Een juiste keuze voorkomt lekkages, draagt bij aan de betrouwbare en nauwkeurige werking van de componenten en gaat een onnodig hoog persluchtverbruik en storingen tegen. In deze blog zetten we gestructureerd uiteen welke criteria de juiste keuze bepalen en helpen wij je bij het selecteren van de juiste koppeling uit het uitgebreide pakket van Festo.


> Lees meer
Tags

Wat is een spieverbinding met een inlegspie volgens DIN 6885A?

Omspannen aandrijvingen, 28 May 2021

Een (inleg)spie is een volgens het woordenboek ‘een stukje metaal dat in een groef van een (motor-) as ligt opgesloten, om verdraaiing te verhinderen’.

Het is dus een onderdeel die je gebruikt om een machinedeel op een draaiende as te verbinden. Dit machinedeel kan bijvoorbeeld een V-riemschijf, kettingwiel of tandwiel zijn. Een spieverbinding is een van de meest voorkomende as-naaf verbindingen. Inlegspieën zijn gestandaardiseerd in vorm en afmetingen volgens DIN 6885. Type A komt het vaakst voor. Deze herken je aan de afgeronde uiteinden.


> Lees meer
Tags

Rolsteigers en afmetingen: hoe zit dat nou?

Werkplaatsinrichting, 25 May 2021


Dit is wat je moet weten

Bij het kopen van een rolsteiger is het belangrijk om te weten welke afmetingen er zijn. Hier kan echter nog wel eens verwarring over ontstaan. Wat is namelijk de lengte, en wat is de breedte van een rolsteiger? En wat is werk-, steiger- en platformhoogte? Maar, misschien nog wel belangrijker: welke afmetingen heb je nodig om over voldoende werkruimte te beschikken? In deze blog wordt dit allemaal uitgelegd.


> Lees meer
Tags

Lagerpassingen en toleranties

Lagertechniek, 12 May 2021

Het eerste waar je naar moet kijken bij de selectie van een passing voor lagers met een cilindrische boring is de rotatieverhouding, of rotatieconditie. Deze rotatieverhouding is de manier waarop de lagerringen belast worden en dit bepaalt in belangrijke mate wanneer je een vaste passing of losse passing kiest.
In basis zijn er drie condities:


> Lees meer
Tags