Hoe kies je de juiste Festo grijper?

Hoe kies je de juiste Festo grijper?

 

 

Grijpertechnologie van Festo biedt oplossingen voor een breed scala aan handlingstoepassingen.
Het kiezen van de juiste grijperoplossing begint met het werkstuk dat gegrepen moet worden. De kaders binnen dit schema bieden de route naar de juiste grijper. De focus ligt op mechanische grijpers, niet op vacuüm en adaptieve oplossingen.

Mechanische grijpers worden door een interne aandrijving bewogen en zetten deze via een overbrenging om in een grijpbeweging. Festo onderscheidt vier grijpertypes. Het juiste type wordt bepaald door het te grijpen werkstuk:

 

Festo grijper selecteren

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

 

 

Type grijpers

 

Hoek- en radiaalgrijpers

Grijpers van Festo die met een hoek openen, zijn verkrijgbaar in twee varianten:

  • Hoekgrijpers: vingers openen met een hoek van 30º.
  • Radiaalgrijpers: vingers openen met een hoek van 180º.

Hoekgrijpers zijn beschikbaar als een grijper voor kleine onder­ delen in schone omgevings­ condities. Een robuuste uit­ voering met veer en luchtdruk maakt het mogelijk om hogere krachten op te vangen.

Radiaalgrijpers maken het door de brede openingshoek mogelijk om met een beperkte hoogte boven het product te werken. Door de openingshoek kunnen kortere cyclustijden worden behaald. De kracht en slaglengte bij het verwerken van het werkstuk bepalen de keuze voor de grijper.

hoek en radiaalgrijpers

 

Parallelgrijpers

Mechanische parallelgrijpers kunnen worden gebruikt als interne en externe grijpers. Standaard parallelgrijpers zijn geschikt voor het hanteren van een grote verscheidenheid aan kleine onderdelen in een schone omgeving. Festo biedt robuuste grijpersystemen met belastbare T-groefgeleiding en/of lange slag voor de grijpklauwen om hoge krachten op te vangen. Gesloten grijpers zijn geschikt voor gebruik in zwaar vervuilde en veeleisende omgevingen. De kracht en slaglengte bij het verwerken van het werkstuk bepalen de keuze voor de grijper.

parallelgrijpers

 

Langeslag grijpers

Voor het optillen van grotere werkstukken zijn grotere openingen en klemafstanden nodig. De langeslag grijpers voldoen aan beide eisen voor zowel intern als extern grijpen. Daarbij wordt een hoge nauwkeurigheid gecombineerd met een laag gewicht. Een ideale grijper dus voor het stapelen van dozen, het oppakken van platen en vormdelen of het openhouden van zakken.

langeslaggrijpers

 

Driepuntsgrijpers

Met driepuntsgrijpers kan een werkstuk in een gecentreerde en centrale positie worden opgepakt. Festo biedt deze uitvoeringen aan in verschillende uitvoeringen. Standaard driepuntsgrijpers zijn geschikt voor de universele handling van kleine onderdelen in een zuivere omgeving. Festo biedt robuuste drievingerige grijpersystemen met belastbare T-groefgeleiding voor binnen en buiten grijpen. Gesloten driepuntsgrijpers zijn geschikt voor gebruik in zwaar vervuilde en veeleisende omgevingen.

driepuntsgrijpers

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment Festo grijpers

 

 

 

Reacties

Reageer ook