Op een rijtje: zo noem je alle steigeronderdelen

Op een rijtje: zo noem je alle steigeronderdelen

 

 

Stellingen, steigers, rolsteigers. Hoe veel benamingen voor een steiger ken jij? Zelfs losse steigeronderdelen hebben verschillende benamingen. Wij vertellen in samenwerking met Altrex alles over steigeronderdelen én welke alternatieve namen worden gebruikt.

 

Opbouwframe

Een opbouwframe bestaat uit twee staanders met daartussen een aantal sporten of dwarsbuizen. Hiermee zorg je voor de hoogte in een rolsteiger. Door het kiezen van (verschillende) frames in het begin, bepaal je of een rolsteiger tot een even of oneven werkhoogte wordt opgebouwd. Na de basis bouw je namelijk verder met twee meter frames. Bovenin de staander zit de kraagbuis, deze is licht conisch voor een soepele passing bij het koppelen van het volgende opbouwframe. Een kraagbuis wordt ook wel koppelbuis genoemd. Op elkaar gestapelde frames moeten altijd zijn geborgd met een borgpen, beter bekend als vergrendelpen. Met de sporten klim je gemakkelijk aan de binnenzijde – door de platformen - naar boven of naar beneden, deze zijn bij Altrex altijd uitgevoerd met een antislipprofiel.

Een smal opbouwframe is 0,75 meter of 0,90 meter breed. Hier kun je één platform in leggen. Bij een smal frame van 0,90 meter heb je meer ruimte en vrijheid, waardoor het gemakkelijker wordt om schoren en platformen te plaatsen. Een breed opbouwframe is 1,35 meter breed, wat betekent dat hier twee platformen in te leggen zijn. Alle drie varianten zijn leverbaar als één meter (4-sporter) frame of een twee meter frame, die over zeven sporten beschikt. Naast de standaardmaten is het ook mogelijk om een opbouwframe met twee, drie of vijf sporten te kiezen. Bij een opbouwframe van een MiTOWER heb je de keuze uit 2- of 4-sporten.

Een opbouwframe heeft in de volksmond veel verschillende namen, namelijk rekken, hekken, bokken, jukken en ramen.

Altrex opbouwframe steiger

 

Wielen

Een steiger van Altrex wordt niet voor niets voornamelijk een ‘rolsteiger’ genoemd. Dit heeft natuurlijk te maken met de wielen in de basis. Wielen voor rolsteigers zijn in verschillende maten verkrijgbaar met een minimale diameter van 125 millimeter tot een maximale diameter van 200 millimeter. Zo heb je altijd een geschikt wiel én een nog geschiktere basis voor jouw steiger.

Een steigerwiel bestaat uit een wielstaander - die bestaat uit een spindel, wartel en een borgveer - en een dubbel rempedaal. De wielstaander zorgt voor een goede passing in het opbouwframe en zorgt voor stabiliteit tijdens het gebruik van jouw rolsteiger. Met de spindel kun je de wielstaander in hoogte verstellen, zodat je de steiger waterpas kunt afstellen en oneffenheden uit de ondergrond kunt opvangen. De wartel kan bij een steiger uit de RS TOWER 5-serie niet hoger dan 28 centimeter verhoogd worden. Bij een steiger uit de RS TOWER 4-serie zijn de wielen tot en met 18 centimeter verstelbaar. Het verstellen van een steigerwiel mag niet worden gebruik om de steiger in zijn geheel te verhogen. Zet tijdens het gebruik het wiel altijd op de rem.

Wielen worden ook wel spindels of zwenkwielen genoemd.

Altrex steigerwielen

 

 

Schoren

Voorheen bestonden steigers uit veel verschillende schoren. Horizontaalschoren, diagonaalschoren: het verband in de steiger voor het opbouwen tot jouw gewenste (werk)hoogte. Tegenwoordig worden schoren vooral in de basissectie geplaatst of gebruikt als knie- en heupleuning, doordat het sinds 1 januari 2018 verplicht is om een leuning te plaatsen al voordat je een platform betreedt en daarvoor zijn reguliere schoren minder geschikt. Horizontaalschoren plaats je alleen nog aan weerszijden in de basissectie onder de eerste sport op de verticale staander. Plaats deze aan de binnenzijde, zodat het buigen van de frames wordt voorkomen en zet de reeds opgebouwde basis op zijn wielen. De diagonaalschoren plaats je in een kruis achter elkaar. Bij de nieuwste rolsteigers zijn een groot deel van de schoren vervangen door de Safe-Quick® GuardRails, deze hebben een gelijke functie en zijn ook nog eens extra veilig, doordat je op deze manier op elke hoogte een leuning om je heen hebt.

Een schoor heeft aan beide zijden klauwen met daarin een pal en een veer, zodat deze gemakkelijk op een staander of sport geplaatst kunnen worden. Diagonaalschoren zijn langer dan horizontaalschoren en bij Altrex te herkennen aan de unieke zwarte coating van de pallen. De pallen van horizontale schoren zijn bij een steiger uit de RS TOWER 5-serie rood, waarbij de diagonaalschoren in deze serie roodgekleurd zijn. Bij de RS TOWER 4-serie zijn zowel de pallen als de schoren ongecoat.

Schoren worden ook wel horizontalen (horizontaalschoren), diagonalen (diagonaalschoren), steigerpijpen, steunbuizen of schuine/rechte buizen genoemd.

Altrex steiger schoren

 

 

Leuningen

Leuningen zijn er in alle soorten en maten. Sinds 2018 is het verplicht om een heupleuning te hebben wanneer je een platform betreedt om zo het valgevaar tot een minimum te reduceren. Voorheen kon een leuning gemaakt worden met twee horizontale schoren, tegenwoordig hebben we met een voorloopleuning een veiligere en gemakkelijkere oplossing. Met deze Safe-Quick® GuardRail sta je altijd rondom beschermd. In combinatie met schoren steigers worden ook leuningframes boven het hoogste platform nog veelvuldig gebruikt. Deze zorgen voor een leuning op knie- en heuphoogte.

Een voorloopleuning bestaat in principe uit een reeks van leuningen en schoren, verwerkt tot een geheel waarmee je jouw steiger vrijwel onmogelijk verkeerd kunt opbouwen. Door de armen aan de onderzijde kan de Safe-Quick® GuardRail gemakkelijk omhoog in de rolsteiger geplaatst worden. Verder ben je op deze manier een stuk minder losse onderdelen nodig en wordt het opbouwen ook nog eens een stuk gemakkelijker. De Safe-Quick® GuardRails zijn verkrijgbaar in de lengtes 1,85, 2,45 en 3,05 meter.

Voorloopleuningen dragen bij Altrex natuurlijk de naam ‘Safe-Quick®’, maar namen die je ook veel voorbij hoort komen zijn gewoon leuningen, leuningframes, rekken of Quick-Safe. Er bestaan ook voorloopleuningen die enkel tijdens het opbouwen worden gebruikt en uiteindelijk worden vervangen door traditionele schoren. Wij adviseren echter voor een veiligere en ergonomische opbouw een permanente voorloopleuning, de Safe-Quick® GuardRail.

Altrex steiger leuningen

 

 

Driehoekstabilsatoren

Een heel belangrijk onderdeel voor de stabiliteit van de rolsteiger is een driehoekstabilisator. De naam verklapt het eigenlijk al een beetje. Bij hevige windstoten of ander onstuimig weer kan het nog wel eens voorkomen dat een horizontale kracht wordt uitgeoefend op de rolsteiger. Tot en met een windkracht van 5ft houdt de driehoekstabilisator de rolsteiger op zijn plaats. Vanaf een windkracht van 6ft is het verplicht om jouw rolsteiger direct af te bouwen of te verankeren aan de gevel.

Bij een vrijstaande steiger is het gebruik van vier driehoekstabilisatoren rondom de steiger noodzakelijk. Wanneer de steiger aan de gevel wordt gebruikt, opgebouwd is met Safe-Quick® én maximaal vijftien centimeter van de gevel afstaat, volstaan twee driehoekstabilisatoren. Een driehoekstabilisator van Altrex is bij een RS TOWER 5-steiger voorzien van een sticker met een signaalfunctie. Dit zorgt voor extra veiligheid én je weet exact hoe ver je de stabilisator maximaal mag uitschuiven.

Driehoekstabilisatoren worden ook wel gewoon stabilisatoren, stabs, poten of uitzetpoten genoemd.

Altrex steigerstabilisatoren

 

 

Platformen

De platformen dienen in een steiger als rustbordes of als werkvloer. Over het algemeen wordt het bovenste platform gebruikt om op te werken, de overige platformen dienen in dat geval als rustbordes of tussenbordes. Je plaatst een platform door de haken op de sporten van het opbouwframe te plaatsen. Je kunt dit gemakkelijk doen door de dwarsliggers aan de onderzijde vast te pakken en het platform boven je hoofd te tillen. Na plaatsing kun je via de binnenzijde van het opbouwframe door het luik naar boven klimmen. Mocht je een brede rolsteiger hebben, plaats dan altijd twee platformen op jouw gewenste sta-/werkhoogte. Eén hiervan kan in dat geval zijn uitgerust zonder luik.

Een platform moet aan beide korte zijden geborgd zijn tegen het opwaaien. Altrex heeft een speciale opwaaibeveiliging voor de platformen ontwikkeld. Deze zijn bij de RS TOWER 5-serie te herkennen aan de rode haken en hebben een breedte van 0,75 meter en een lengte van 1,85, 2,45 of 3,05 meter. Een platform is als houten variant verkrijgbaar, maar ook in een lichtgewicht Fiber-Deck® uitvoering.

Andere woorden voor platformen kunnen onder andere planken, platen, vloeren, dekken, loopplanken of baretten zijn. Dat zijn er nogal wat, niet?

Altrex steiger platform

 

 

Kantplanken

Op de bovenste platformen, de werkvloeren, is het verplicht om opstaande randen te plaatsen om te voorkomen dat gereedschap of ander materiaal naar beneden kan vallen. Ook weet je hierdoor tijdens het werken waar het einde van jouw platform is, zodat je niet onverhoopt langs de steiger misstapt. De aluminium kantplanken van Altrex worden in uitklapbare sets uitgeleverd en zijn minimaal vijftien centimeter hoog. De houten kantplanken moeten worden vastgezet in kantplankhouders, die in alle uithoeken van het platform kunnen worden bevestigd aan de opbouwframes. Je vindt de kantplanken in gelijke lengte- en breedtematen als de platformen.

Een ander woord voor een kantplanken is bijvoorbeeld een schoprand.

Altrex kantplanken

 

 

Meer weten?

Wil je meer weten over alle rolsteigers van Altrex of heb je vragen over het gebruik van een rolsteiger? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag. Meer handige tips & tricks lezen? Dat kan! Op de tips & tricks-pagina van Altrex vind je alles wat je nodig hebt. 


Lees meer blogs over: