Hoe lees je een analoge schroefmaat af?

Hoe lees je een analoge schroefmaat af?

 

 

Een schroefmaat is een meetinstrument waarmee je nauwkeurig buitenmaten kunt meten. Schroefmaten bestaan in verschillende varianten. Zo heb je schroefmaten met een digitale aflezing en met een analoge aflezing. In dit blog leggen wij uit hoe je een analoge schroefmaat met een schaalverdeling van 0,01 en 0,001mm afleest. 

 

tekening analoge schroefmaat
(fig. 1)

 

Een analoge schroefmaat (fig. 1) heeft een huls met een vaste schaalverdeling en een trommel met een maatverdeling. Op de huls lees je de hele en halve millimeters mee af (fig. 2). De hele millimeters staan boven de referentielijn en de halve staan daaronder. De trommel gebruik je om de honderdste millimeters mee af te lezen. Staat de rand van de trommel voorbij het streepje van de hele millimeters? Dan geven de cijfers op de trommel de waarde in honderdste millimeters. 

schroefmaathuls met vaste schaalverdeling
(fig. 2)

 

Staat de rand van de trommel voorbij het streepje van de halve millimeters? Dan moet je de waarde van de trommel optellen bij de halve millimeter.

 

Enkele voorbeelden

voorbeeld 1 meten met een schroefmaat
(fig. 3)

 

In het voorbeeld van fig. 3 zien we dat de rand van de trommel voorbij het streepje van de hele millimeters staat (1). In dit geval is dat 7mm. De volgende stap is dus het bepalen van de honderdste millimeters. Dit doe je door de waarde van de trommel af te lezen op de referentielijn (2). Dit is in dit voorbeeld 37 en betekent dus een waarde van 0,37mm. Als je daarna de uitkomsten van stap 1 en 2 bij elkaar optelt kom je uit op een meetwaarde van 7,37mm.

 

voorbeeld 2 meten met een schroefmaat
(fig. 4)

 

Bij fig. 4 staat de rand van de trommel voorbij het streepje van de halve millimeters (1). De waarde die je nu afleest is 7,5mm. Vervolgens tel je hierbij de waarde van de trommel bij op (2). In dit voorbeeld is de maat die de schroefmaat aangeeft 7,5 + 0,37 = 7,87mm.

 

De voorbeelden hierboven hebben betrekking op een schroefmaat met een schaalverdeling van 0,01mm. Bij een schaalverdeling van 0,001mm werkt het iets anders. Bij deze schroefmaat heeft de huls met de vaste schaalverdeling ook nog een noniusschaal (fig. 5). Ook hierbij lees je de hele en halve millimeters af op de huls maar staan ze allebei onder de referentielijn afgebeeld. Het aantal honderdsten millimeters lees je af op de trommel en het aantal duizendsten op de noniusschaal.

schroefmaathuls met noniusschaal
(fig. 5)

 

 

Voorbeeld aflezing 0,001mm 

 

voorbeeld 3 aflezen schroefmaat
(fig. 6)

In fig. 6 zie je dat de rand van de trommel net voorbij een hele millimeter staat (1). De waarde is hier 6mm. In stap (2) lees je de honderdste millimeters af. De waarde die de trommel hier aangeeft ten opzichte van de referentielijn is 0,21mm.

De laatste stap is het bepalen van de maat in duizendste millimeters. Dit doe je door te bepalen welk streepje van de noniusschaal exact in lijn ligt met een streepje op de trommel (3). In ons voorbeeld is dat een 3, dus 0,003mm. Bij elkaar opgeteld betekent dit dat de schroefmaat een maat van 6 + 0,21 + 0,003 = 6,213mm aangeeft.

Hopelijk hebben we je met deze informatie geholpen en kun je nu gemakkelijk verder met het aflezen van jouw schroefmaat.

 

 


Lees meer blogs over:

Reacties

Reageer ook