Wat kan ik met een speedi-sleeve?

Wat kan ik met een speedi-sleeve?

 

 

Vervuiling tussen de afdichtingslip van een asafdichting en de as leidt op den duur tot slijtage van de as en de afdichting. Met als gevolg dat het smeermiddel naar buiten kan en de verontreinigingen naar binnen. Het vervangen van alleen de afdichting is dan vaak niet voldoende. De as moet je dan ook repareren. Dit laatste is vaak geen eenvoudige klus. Als je pech hebt moet je een groot deel van de machine demonteren om de as te kunnen vervangen of repareren. Dat is tijdrovend en kostbaar.

 

Speedi_sleeve_voorbeeldGelukkig is hier een eenvoudige oplossing voor, de ‘speedi-sleeve’. Dit is een dunne huls die je over het versleten deel van de as aanbrengt. De huls is voorzien van een kraag die montage makkelijk maakt. Dankzij de wanddikte van 0,28 mm kun je gewoon weer een nieuwe afdichting met dezelfde asmaat gebruiken.


De buitenkant van de speedi-sleeve is slijtvast en heel glad. Hierdoor vormt dit het ideale loopvlak voor bijvoorbeeld een oliekeerring. Vaak is het oppervlak van de speedi-sleeve nog gladder dan die van de as.

Als je een speedi-sleeve koopt dan zit daar een bijpassende bus bij (afb. 1). Deze bus beschermt de speedi-sleeve in de verpakking en dient als slagbus bij de montage.

De kraag op de speedi-sleeve die de montage makkelijk maakt kun je na montage verwijderen (afb. 2). In veel gevallen is dit niet nodig, maar in sommige situaties kan het met andere onderdelen in de weg zitten.

Speedi-sleeve_slagbus_flens

 

Montage

Hoewel montage eenvoudig is, moet je het het wel zorgvuldig doen om een optimaal resultaat te behalen. Omdat de dunwandige huls een perspassing heeft, is het verstandig om eventuele bramen of ruwe plekken eerst te verwijderen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat deze oneffenheden door de dunne wand van de speedi-sleeve weer zichtbaar en voelbaar zijn. En dan is de kans groot dat je wederom met een lekkende afdichting te maken krijgt. Diepe slijtagegroeven of krassen moet je behandelen met een opvulmiddel zoals bijvoorbeeld Loctite 660. Hiermee voorkom je mogelijke lekkage tussen de as en de speedi-sleeve. Uiteraard plaats je de bus op de as voordat dit middel is uitgehard.

Elke speedi-sleeve wordt met een handleiding geleverd. Daarin staan alle stappen die je moet volgen uitgelegd.

 

 

Meer informatie met o.a. afmetingen kun je hieronder downloaden:

Speedi-sleeve_brochure_voorkant

 


Lees meer blogs over:

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment speedi sleeves

 

 

Reacties

Reageer ook