Welke aansluitingen bestaan er voor kernboren?

Welke aansluitingen bestaan er voor kernboren?

 

 

Je kent het vast wel, je hebt ergens nog een kernboor in de juiste diameter liggen, je wilt hem gaan gebruiken maar… hij past niet in de houder van je kernboormachine.

Kernboren zijn grofweg leverbaar in drie verschillende soorten opnames. De vierde soort is een combinatie van twee types. Welke soorten zijn er en hoe zie je de verschillen? Dat leggen wij graag voor je uit.

De vier soorten zijn: 

  • Weldon 
  • Nitto One Touch 
  • Weldon One Touch/Universal
  • FEIN QuickIN

 

Weldon

 

 

Weldon kernboor

De opname van een Weldon aansluiting heeft een diameter van 19,05 mm (t/m boordiameter 60 mm) en is voorzien van 2 vlakke kanten. Een kernboor met deze aansluiting zet je vast door de 2 schroeven in de houder aan te draaien op de vlakken kanten van de opname.

 

Nitto One Touch

 

 

Nitto One Touch kernboor

De Nitto One Touch is een snelwisselopname. De schacht heeft een diameter van 19,05 mm en heeft 4 vlakke kanten waarbij 3 van deze vlakke kanten voorzien zijn van een gat. Het 4e vlak is een spanvlak zodat je deze opname ook in een Weldon houder kunt gebruiken.

 

Weldon One Touch/Universal

 

 

Weldon One Touch / Universal kernboor

Deze opname is een combinatie van een Weldon en een Nitto One Touch opname. De schacht heeft een diameter van 19,05 mm en is voorzien van 3 axiale groeven met in elke groef een gat. Kernboren met deze opname passen in zowel een Weldon als in een Nitto One Touch houder.

 

FEIN QuickIN

 

 

FEIN QuickIN kernboor

De Fein QuickIN opname is ook een snelwisselopname. De schacht heeft een diameter van 18 mm en is rondom voorzien van 3 gaten. Deze is niet uitwisselbaar met één van de andere varianten.

 

 

In dit overzicht zie je in één oogopslag welke opname in welke houder past:

Opname ↓

Houder → Weldon Nitto One Touch Fein QuickIN
Weldon  X    
Nitto One Touch  X  X  
Weldon One Touch  X  X   
Fein QuickIN      X

 

 

Kernboor adapters


kernboren-verlopen-opnames

Om toch kernboren met een ‘verkeerde’ opname te kunnen gebruiken bestaan er verloopadapters. Naast bijvoorbeeld een adapter van Nitto One Touch naar Weldon, of van Fein QuickIN naar Weldon, bestaan er ook adapters van Weldon One Touch naar 1/2” x 20 UNF. Hiermee kun je een normale boorhouder gebruiken op een kernboormachine.

 

Verzinkfrezen


verzinkfrees-weldon-opname

Wat misschien minder bekend is, is dat er ook verzinkfrezen bestaan met een Weldon opname voor de kernboormachine.


Lees meer blogs over:

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment kernboren