Wat is het verschil tussen een L of T boring bij 3-weg kogelkranen?

Wat is het verschil tussen een L of T boring bij 3-weg kogelkranen?

 

 

Kogelkraan_L_boringDe meeste kogelkranen -of kogelafsluiters- hebben 2 aansluitingen. Er bestaan ook afsluiters met 3 aansluitingen (en zelfs met 4 aansluitingen). Bij de kogelkranen met 3 aansluitingen -ook wel driewegkogelkranen genoemd- is het gat in de kogel niet recht, maar in de vorm van een L of een T. Dit zorgt ervoor dat je media kunt mengen of verdelen.

L-boring

Bij een driewegkogelkraan met een L-boring kun je medium naar links of naar recht sturen. Dit doe je door de hendel 90º te draaien. Ook kun je de doorgang helemaal afsluiten.

Kogelkraan_L_boringen

T-boring

Bij de kogelkranen met een T-boring kun je het medium gelijktijdig naar links en recht sturen, of alleen naar links of naar rechts. Ook kun je de doorgang helemaal afsluiten.

Kogelkraan_T_boringen

Een L of T boring in de leiding herkennen

Een niet-gemonteerde driewegkogelkraan is eenvoudig te herkennen. Maar hoe weet je nu of een -in een leiding- gemonteerde driewegkogelkraan een L of een T boring heeft? De makkelijkste manier is via de hendel. Daar staat een L of een T op vermeld:

Kogelkraan_L_boring_bovenkant


Het kan natuurlijk zo zijn dat dit op een gegeven monent niet meer zichtbaar is. Wat je dan kunt doen is de hendel demonteren. Bij veel afsluiters zie je op het vierkant dan 2 of 3 groeven zitten. Zie je er 2 zitten, dan heb je een L-boring. Zijn het er 3, dan heb je te maken met een T-boring. Daarnaast geven deze groeven ook de schakelstand aan.

 

Kogelkranen_L_of_T_boring_groeven

 


Lees meer blogs over:

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment kogelkranen