Oplossingen voor lasrookafzuiging

Oplossingen voor lasrookafzuiging

 

 


Als lasser heb je dagelijks te maken met uiteenlopende risico's. Gevaarlijke stoffen/dampen kunnen je bijvoorbeeld door ziekte van het werk houden. Elke lasmethode produceert zijn eigen hoeveelheid lasrook en lasdamp. Daarin bevinden zich weer verschillende concentraties gevaarlijke stoffen. Hoe kleiner de deeltjes, hoe gevaarlijker ze zijn, omdat je ze dan makkelijker kunt inademen en dieper in je longen kunnen doordringen. De hoeveelheid lasrook die ontstaat, is afhankelijk van het type laswerk en de gebruikte materialen.

 

Geautomatiseerd- en robotlassen

Semi-automatische en robotlastoepassingen maken gebruik van precisiemachines en elektronische regelingen om las- en snijwerkzaamheden uit te voeren die vroeger routinematig door een lasser werden gedaan. Omdat mechanische apparaten of robotarmen het lasproces uitvoeren, is het niet eenvoudig afzuigarmen te plaatsen. Deze moeten namelijk zo dicht mogelijk bij het laspunt komen, zodat ze de rook en dampen efficiënt afzuigen. Oplossingen hiervoor zijn afzuigarmen met afzuiging op de lastoorts of lasrookafzuigkappen en -tafels.

Als alternatief voor de afzuigkap en afzuigarmen kun je ook gebruik maken van toortsafzuiging bij de bron of van geïntegreerde mondstukken voor het afzuigen van lasrook. De 'on-torchafzuigsystemen' verwijderen de dampen direct bij de lastoorts zonder het beschermgas te beïnvloeden. De afzuigsystemen zijn beschikbaar als zowel mobiele afzonderlijke afzuigunits als centrale afzuigsystemen met verschillende afzuigstations.

 

Wat zijn de mogelijkheden?

Afzuiging bij de bron blijkt de effectiefste manier te zijn om lasrook op te vangen en af te voeren. Kies de effectiefste oplossing voor uw werkplaats! Duursma biedt je samen met de fabrikant van lasrookafzuigingsproducten Nederman verschillende oplossingen voor het verwijderen van dampen en stof. Je keuze hangt af van het af te zuigen materiaal en hoe vaak je het systeem gaat gebruiken.

In sommige omstandigheden kun je afzuigsystemen met afzuiging bij de bron niet gebruiken. Bijvoorbeeld vanwege de omvang of vorm van het te lassen onderdeel. In dat geval is omgevingsluchtfiltering een alternatief om een zekere mate van lasrookafzuiging te realiseren.

 

Oplossingen voor lasrookafzuiging bij de bron

 

Lasrookafzuiging direct bij de lastoorts

De lastoorts kan eenvoudig aangesloten worden op de juiste afzuigeenheid, zodat de meeste gevaarlijke lasdampen worden opgevangen.

Doordat de afzuiging direct op de lastoorts is geplaatst, ben je er zeker van dat de afzuiging altijd toegankelijk is en juist is geplaatst. Het werk wordt flexibel en het afzuigpercentage is uitstekend.

 


Lasrookafzuiging met afzuigarm

De afzuigarmen zijn aangesloten op een vacuümfiltersysteem dat verontreinigingen uit de afgezogen lucht verwijdert.

De afzuigarmen zijn flexibel, eenvoudig te positioneren en belemmeren het laswerk niet. Er is geen negatieve invloed op het lasproces. De afzuigsnelheid is uitstekend.

 


Mobiele lasrookafzuigers/filterunits

mobiele lasrookafzuigingMobiele lasrookafzuigers verzamelen lasrook en verplaats je eenvoudig naar de plek waar afzuiging nodig is.

Als laswerk op verschillende locaties uitgevoerd moet worden, is een mobiele oplossing de beste keuze. Net als de vaste afzuigarmen, zijn de mobiele armen flexibel, eenvoudig te positioneren en belemmeren het laswerk niet. Er is geen negatieve invloed op het lasproces.

 


Industriële las- en slijptafels

De tafels bevatten een geïntegreerd afzuigsysteem voor dampen, stof en andere deeltjes die worden gegenereerd tijdens het lassen, slijpen, polijsten of soortgelijke toepassingen.

Deze oplossing is geschikt voor vaste werkplaatsen. De afzuiging vindt boven het oppervlak van de tafel plaats, wat betekent dat u het afzuigpunt niet hoeft af te stellen. Goede afzuigsnelheid.

 

 


Rookafzuiging voor lasrobots

lasrookafzuiging voor lasrobotsAfzuigmondstukken kunnen direct op het lasapparaat worden gemonteerd. Hierdoor worden gevoelige elektronische systemen beschermd, evenals de operators die het proces moeten controleren.

Deze oplossing is beschikbaar in twee varianten: een afzuigeenheid gemonteerd op de lasmond of een afzuigkap die boven de robot is geplaatst. Beide oplossingen hebben een goede afzuigsnelheid.

 

 

Oplossingen voor ruimtelijke afzuiging


Omgevingsluchtfiltering

omgevingsluchtfilteringAfhankelijk van het aantal lassers worden een of meerdere units, welke geheel automatisch werken, in de hal geplaatst. Door de vervuilde lucht op te mengen met schone lucht wordt zorggedragen voor een homogene luchtkwaliteit die voldoet aan de wettelijk gestelde normen.

Bij deze oplossing is het niet noodzakelijk om te werken met bronafzuiging. Hierdoor wordt -wanneer de unit is ingeschakeld- geen discipline gevraagd van de lasser en wordt de lucht wordt de gehele dag gezuiverd.

 

In deze video zie je de werking van zo'n lucht luchtzuiveringstoren van Nederman: 

 

bron: Nederman

Nederman biedt samen met IP Duursma een volledige portefeuille van mobiele, stationaire, centrale en technisch aangepaste oplossingen, waarmee de lasrook kan worden beheerst en teruggedrongen. Deze oplossingen zijn toe te passen in de gebruikelijke lasprocessen, waaronder MIG/MAG, TIG, lassen met gevulde draad (FCAW) of lassen met beklede elektrode (SMAW). Al meer dan 70 jaar heeft Nederman ervaring binnen de industrie opgedaan en Nederman biedt samen met Duursma een breed scala aan oplossingen, waaronder: beoordeling van toepassingen, advies en implementatie van oplossingen, systeemontwerp, installatiebouw en plaatsing, ondersteuning van producten en systemen, de inbedrijfstelling ervan, analyses en service- en onderhoudsschema's, upgrade van oudere systemen, advies en bijstand bij het voldoen aan regelgeving en normen inzake schone lucht en energie-efficiënte oplossingen.

 

 


Lees meer blogs over: