Welke afdichting kies ik bij een groefkogellager?

Centrale informatie

support phone email

31 (0)55 538 47 47

Home > Blog

Welke afdichting kies ik bij een groefkogellager?

Lagertechniek, 6 January 2017

Kogellagers zijn verkrijgbaar met rubberen of metalen afdichtingen. Afhankelijk van de toepassing kies je een lager met de juiste afdichting. Een afdichting bij een lager heeft als doel om het lagervet in het lager te houden en om te voorkomen dat omgevingsvuil - stof en vocht - het lager binnen dringt.
Aangezien je kogellagers dus in talloze toepassingen kunt inzetten bestaan de afdichtingen ook in diverse varianten.

Globaal zijn er drie varianten (fig. 1): beschermplaatjes (A), wrijvingsarme afdichtingen (B) en slepende afdichtingen (C).

Elke afdichtingsvariant heeft zijn eigen aanduiding en om het nog lastiger te maken hebben alle lagerfabrikanten vaak een eigen aanduiding (achtervoegsel) voor dezelfde afdichting.

SKF groefkogellager heeft als aanduiding bijvoorbeeld: 2Z, 2RZ of 2RS1.

Deze als voorbeeld genoemde achtervoegsels geven aan dat het lager aan beide zijden is afgedicht. Enkelzijdige afdichting bestaat ook, dan is de aanduiding in dit geval Z, RZ en RS1.

 

afdichtingen groefkogellager

fig. 1

 

Beschermplaatjes

Beschermplaatjes (fig. 1/A) zijn gemaakt van staalplaat en zijn in principe bedoeld voor toepassingen waarbij de binnenring van het lager draait. Tussen het uiteinde van het plaatje en de binnenring is een afdichtingsspleet. Als de buitenring draait bestaat het risico dat het vet bij hoge toerentallen via deze spleet uit het lager lekt.

 

Wrijvingarme afdichtingen

Wrijvingsarme afdichtingen (fig. 1/B) zijn gemaakt van oliebestendig en slijtvast nitrile rubber (NBR) met een wapening van staalplaat. Tussen de afdichting en de binnenring is een zeer nauwe spleet waardoor ze net geen contact maken. Hierdoor dichten ze beter af dan lagers met beschermplaatjes. Een ander voordeel is dat ze ook prima geschikt zijn voor hoge toerentallen. Afhankelijke van de lagerserie en -grootte hebben de lagers een (2)RSL of een (2)RZ afdichting.

 

Slepende afdichtingen

Slepende afdichtingen (fig. 1/C) zijn ook gemaakt van nitrile rubber (NBR) met een wapening van staalplaat. In tegenstelling tot de wrijvingsarme afdichting maakt de slepende afdichting wel contact met de binnenring. Dankzij deze slepende afdichting houden ze stof en vocht prima buiten het lager. Voor hoge toerentallen of hoge temperaturen zijn ze minder geschikt, bij de binnenring kan het lagervet gaan lekken. Ook bij de slepende afdichtingen bestaan meerdere uitvoeringen, (2)RSH of (2)RS1, dit is afhankelijk van de lagerserie en -grootte.

In deze tabel zie je de soorten afdichtingen met hun belangrijkste eigenschappen op een rij.

 

  

Beschermplaatjes

Wrijvingsarme afdichtingen

Slepende afdichtingen

 

2Z

 

2RSL

 

2RZ

 

2RSH

 

2RS1

  Lage wrijving

+++ ++  +++ 0

  Hoge toerentallen 

+++ +++  +++ 

  Vet binnenhouden

0 +++  +++  ++ 

  Stof buitenhouden 

++  + +++  +++ 

  Vocht buitenhouden: 

     

         >statisch 

+++  ++ 

         >dynamisch 

- -

         >hoge druk 

+++ 

symbolen: +++ uitstekend    ++ zeer goed    + goed    0 redelijk    - niet aanbevolen 

 

(bron:SKF)

 


 

Lees ook:

>> Waarom moeten lagers gesmeerd worden?

>> Lageraanduidingen, hoe zit het?

>> Wat zijn de 10 meest voorkomende soorten wentellagers?

>> Wat zijn de 4 belangrijkste oorzaken van vroegtijdige lageruitval?

Hebben wij je met dit artikel geholpen?

Ja      Nee
0 Reacties