Wat zijn de 4 belangrijkste oorzaken van vroegtijdige lageruitval?

Wat zijn de 4 belangrijkste oorzaken van vroegtijdige lageruitval?

 

 

Kapotte lagerDoelmatig onderhoud is van essentieel belang om vroegtijdig lageruitval te voorkomen. Wist je dat meer dan 60% van de lagers die vroegtijdig uitvallen, uitvallen door factoren die je zelf kunt beïnvloeden? We zetten de 4 belangrijkste oorzaken even op een rij:


Slechte smering (36%)

De grootste oorzaak van vroegtijdig lageruitval heeft te maken met smering van lagers. Dat kan te weinig of juist te veel smering zijn, of een onjuiste keuze van het smeermiddel.

 

Vermoeiing (34%)

Nummer 2 in de rij heeft te maken met vermoeiing van het lagermateriaal. Dit komt door steeds wisselende belastingen op het loopbaanoppervlak van het lager. Het gevolg van vermoeiing is uitbrokkeling van het materiaal en dus uitval van het lager. Met behulp van conditiebewakingsapparatuur kun je lagerbeschadigingen vroegtijdig detecteren en daarmee dus ongewenst lageruitval voorkomen.

 

Slechte montage (16%)

Zo’n 16% van de vroegtijdige uitval komt door onjuiste montagemethoden en het niet gebruiken van de juiste gereedschappen. Een bekend voorbeeld van hoe het niet moet is een hamer met een oud stuk buis. Afhankelijk van het type en grootte van het lager is een mechanische, verwarmings- of hydraulische montagemethode vereist.

 

Vervuiling (14%)

De hekkensluiter in deze top 4 is vervuiling. Slechte afdichtingen of onjuiste afdichtingskeuze zorgen voor vervuilingsproblemen van lager en smeermiddel en daarmee dus voor 14% vroegtijdig lageruitval.

In volgende artikelen gaan we dieper in op elk van de bovengenoemde factoren.
Natuurlijk zijn er nog meer oorzaken te vinden, zoals bijvoorbeeld corrosie, passingroest en een foutieve belastingrichting.


Lees meer blogs over: