Wat is een spieverbinding met een inlegspie volgens DIN 6885A?

Wat is een spieverbinding met een inlegspie volgens DIN 6885A?

 

 

Een (inleg)spie is een volgens het woordenboek ‘een stukje metaal dat in een groef van een (motor-) as ligt opgesloten, om verdraaiing te verhinderen’.

Het is dus een onderdeel die je gebruikt om een machinedeel op een draaiende as te verbinden. Dit machinedeel kan bijvoorbeeld een V-riemschijf, kettingwiel of tandwiel zijn. Een spieverbinding is een van de meest voorkomende as-naaf verbindingen. Inlegspieën zijn gestandaardiseerd in vorm en afmetingen volgens DIN 6885. Type A komt het vaakst voor. Deze herken je aan de afgeronde uiteinden.

Om een spie te kunnen gebruiken moet zowel de as als het machinedeel voorzien zijn een een spiebaan. Je plaats de spie in de spiebaan van de as en schuift vervolgens het machinedeel met de spiebaan over de as. Hiermee voorkom je dat het kettingwiel gaat slippen op de as en wordt het koppel via de zijkant van de inlegspie overgedragen.

Voorbeeld spieverbinding volgens DIN 6885A

 

Om verder schuiven te voorkomen is het belangrijk dat je het machinedeel axiaal op de as borgt. In onze werkplaats maken wij pasboringen met spiebaan inclusief borgschroef voor je op maat. Een spieverbinding is minder geschikt voor wisselende en stotende belastingen. Een ander nadeel kan onbalans zijn vanwege het ontwerp.

Wij hebben een handige tabel gemaakt met spiebaanafmetingen, deze kun je hieronder downloaden.

IP Duursma flyer afmetingen spiebanen

 


Lees meer blogs over: