Wat zijn de gangbare V-riemprofielen?

Wat zijn de gangbare V-riemprofielen?

 

 

Een V-riem (ook wel bekend als V-snaar) is een aandrijfriem die over minimaal 2 poelies met dezelfde V-vorm loopt. De werking is gebaseerd op wrijving. De wrijving tussen de flanken van de V-riem en de poelie zorgt ervoor dat het vermogen van de aandrijfpoelie wordt doorgegeven aan de andere poelie.

Vanwege de relatief lage kosten, het installatiegemak en de beschikbaarheid van vele soorten en maten kom je ze tegen in de meest uiteenlopende toepassingen in bijvoorbeeld de industrie, landbouw en automobielindustrie.

Materiaalontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat V-snaren in de loop der jaren stapsgewijs zijn verbeterd. Waar de klassieke en smalprofiel V-riemen nog ommanteld zijn (afb. 1 en 2) is dat bij de smalprofiel openflank vertande riemen niet meer het geval (afb. 3). Dankzij deze ontwikkelingen kunnen V-riemen met gelijke afmetingen grotere vermogens overbrengen.

V-riem klassiek profiel
Afb. 1 - Klassiek profiel
V-riem smalprofiel
Afb. 2 - Smalprofiel
V-riem smalprofiel openflank vertand
Afb. 3 - Smalprofiel openflank vertand

 

Klassiek profiel

Dit zijn de V-riemen (volgens DIN 2215) waarvan het profiel met één letter wordt aangegeven. Ze hebben een hoogte-breedteverhouding van 1:1,6. De V-snaar met het kleinste profiel is licht van gewicht en is daarom uitermate geschikt voor hoge riemsnelheden en lage koppels. Hoe groter het profiel hoe lager de toelaatbare riemsnelheid en hoe hoger het over te brengen koppel. V-riemen met klassiek profiel hebben de volgende genormaliseerde aanduidingen: Z, A, B, C, D en E.
De lengte van deze V-riemen wordt vaak in inches aangeduid. Een typevoorbeeld van een klassiek profiel V-riem is A40.

Maatvoering klassiek profiel v-riem

Smalprofiel

Deze V-riemen (volgens DIN 7753) hebben een hoger profiel en kunnen een grotere kracht overbrengen dan de V-riemen met klassiek profiel. Dat heeft als voordeel dat er bij een bepaald over te brengen vermogen minder V-riemen nodig zijn. Hierdoor kun je de aandrijving compacter en lichter maken. De hoogte-breedteverhouding is 1:1,2. De V-riemen met smalprofiel worden als volgt aangeduid: SPZ, SPA, SPB en SPC. De lengte van smalprofiel V-riemen wordt in millimeters opgeven. Een typevoorbeeld van een smalprofiel V-riem is SPA1507.

Maatvoering smalprofiel v-riem

Smalprofiel openflank vertand

In tegenstelling tot de hierboven genoemde soorten is dit type V-riem (volgens DIN 7753) niet voorzien van een ommanteling. Ze hebben  - geslepen - openflanken en zijn voorzien van een vertanding.
Deze hoogwaardige riemen zijn uit verschillende materialen opgebouwd. Ze zijn slijtvaster en kunnen meer vermogen overbrengen dan de ommantelde V-riemen. Dankzij de vertanding en het ontbreken van de (stugge) ommanteling zijn ze buigzamer dan de smalprofiel V-riemen. Hierdoor is de riem op kleinere schijven te gebruiken. In veel gevallen is dit type riem dan ook de beste keus.

V-riemen met openflank vertanding herken je in de typeaanduiding door de letter ‘X’. De genormaliseerde profielen zijn XPZ, XPA, XPB en XPC.

Maatvoering openflank vertand profiel v-riem

Overige profielen

Naast deze 3 gangbare profielen kun je nog meer V-riemprofielen tegenkomen. V-riemen in een klassiek profiel bestaan ook in een openflank vertande uitvoering. Verder zijn er nog de V-riemen volgens Amerikaans profiel. Deze hebben bijvoorbeeld de aanduiding 3V of 5V, of in het geval van een openflank vertand profiel 3VX of 5VX.
Een handig overzicht van alle profielen kun je hier downloaden:

 

IP Duursma flyer V-riemprofielen


Lees meer blogs over:

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment V-riemen