Focus op luchtverbruik

 


En bespaar energie met de tips op deze pagina!


Focus op luchtverbruik

Veel pneumatische componenten zijn onderhevig aan slijtage. Hierdoor zal het luchtverbruik na verloop van tijd oplopen. Inzicht in het luchtverbruik biedt jou kansen om te optimaliseren in het onderhoud en te besparen op energie. Door aandacht te besteden aan luchtverbruik kun je aanzienlijke kostenbesparingen realiseren. Minder luchtverbruik betekent lagere energiekosten en verlengt tevens de levensduur van machines.

Bovendien draagt een verminderd luchtverbruik bij aan een duurzamere werkomgeving. Minder luchtverbruik betekent minder energieverbruik, wat op zijn beurt resulteert in het verminderen van de ecologische voetafdruk.

Data over verbruik en prestaties van machines geven je een duidelijk beeld van acties die je kunt ondernemen om efficiënt te blijven produceren.

Prestaties

 

Onderhoudsinterval

Een recent opgeleverde of gereviseerde machine biedt een perfecte referentie. Op basis van de metingen kan er gestuurd worden op verbruik, de onderhoudsinterval wordt afgestemd op de conditie van de machine. Dit bespaart op onderhoud en verhoogt de efficiency van de machine.

 

Opsporen van afwijkingen

Een plotselinge piek of dip duidt op een afwijking van het normale patroon. De oorzaak hiervan is wellicht nog onbekend, maar er is een verstoring in het systeem. Bijvoorbeeld een gescheurde slang of een defecte cilinder. Deze leidt tot uitval, verminderde productie of een hoog energieverbruik. Door continue metingen verhoogt de betrouwbaar­heid en inzetbaarheid van een machine.

 

Verbruik

 

 

Waar componenten en onderdelen bewegen, is wrijving. Deze wrijving geeft slijtage waardoor lekkages met de tijd toenemen. Ook afdichtingen zijn nooit 100% luchtdicht; dit zorgt voor lekkage, ook bij stilstand. Om dit inzichtelijk te krijgen wordt vaak het verbruik over een korte periode gemeten.

Om een compleet beeld te krijgen van het luchtverbruik is het van belang om irrelevante data niet mee te nemen in de beoordeling.

Koffiepauzes, toolwisselingen of storing? Allemaal voorbeelden waarbij de tijdsduur kan variëren en de data flink verstoord wordt.

Automatisch besparen

 

 

Het licht uit? De kraan dicht? Waarom zou je deze gewoonte ook niet doortrekken bij persluchtgebruik? Met het MSE6 energy management system is dit te realiseren in persluchtvoorzieningen. Met drie verschillende varianten binnen het MS-platform, vind je voor iedere applicatie een passende oplossing.

Lekdetectie

In het geval van een ‘shut-off’, zal het systeem geleidelijk in druk verlagen. De MSE6 voert direct een lekdetectie uit, door de snelheid van drukafname te loggen. Dit levert interessante inzichten voor de lange termijn.

Meten en sluiten

De combinatie van een druk & flowsensor biedt inzage in de essentiële variabelen van perslucht. Het toegevoegde 2/2 ventiel sluit de toevoer, zonder het systeem te ontluchten.

Auto shut-off & slow start

MSE6 is zelfregelend, toevoer sluit automatisch bij stilstand. Activatie gebeurt op basis van een constante flowmeting, die aanzienlijk lager ligt bij een inactieve machine.

MSE6-C2M Master

 

 


 

Proportionele druk regeling

Standby stand? Stel een minimale toelaatbare druk in. Handig vanuit veiligheidsoverweging.

Device extension

Een geïntegreerde uitbreidingsmodule koppelt de C2M als master met D2M(’s) als slaves.

 


 

MSE6-D2M Slave

 

 


 

Vereenvoudigde variant met de essentiële functies:

  • Flowmeting
  • Drukmeting
  • 2/2 klep, met auto shut-off en slowstart
  • Extentie interface (bijv. op een MSE6-C2M of CPX platform)

 


 

Slimme tips om energie te besparen

 

 

Bestaande persluchtsystemen kun je met enkele eenvoudige maatregelen veel efficiënter inzetten. Met de handige tips uit deze blogs verhoog je je productiviteit én verklein je de CO2-footprint.

12 slimme energiebespaartips voor pneumatische en elektrische aandrijfsystemen
Handige tips om perslucht te besparen met pneumatische cilinders