Wat is het verschil tussen latex, vinyl en nitril wegwerphandschoenen?

Wat is het verschil tussen latex, vinyl en nitril wegwerphandschoenen?

 

 

Wegwerphandschoenen (ook wel disposable handschoenen genoemd) worden in veel verschillende industrieën gebruikt. De meest voorkomende materialen voor wegwerphandschoenen zijn nitril, vinyl en latex. Elke materiaal heeft zijn eigen eigenschappen, voordelen en toepassingen. In dit artikel kom je te weten welk type wegwerphandschoen je voor welke toepassing kunt gebruiken.

Latex

Latex handschoenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber. Vanwege hun elasticiteit is de pasvorm uitstekend en ze prima geschikt om gedurende lange periodes te dragen. Latex handschoenen beschermen uitstekend tegen bacteriën en virussen. Ze zijn niet geschikt voor het werken met oliën en vetten, een ander nadeel is dat sommige mensen allergisch zijn voor latex.


Vinyl

Vinyl handschoenen zijn gemaakt van PVC en worden vaak gebruikt in situaties waarbij bescherming tegen vetten en oliën voldoende is. Ze zijn niet geschikt voor het werken met oplosmiddelen. Een van de belangrijkste voordelen van vinyl handschoenen is de prijs. Ze zijn over het algemeen goedkoper dan latex en nitril handschoenen. Hierdoor worden ze vaak toegepast in situaties waarbij handschoenen regelmatig vervangen moeten worden zoals in de voedselverwerkingsindustrie en schoonmaakdiensten. Ten opzichte van latex en nitril handschoenen is de pasvorm van vinyl handschoenen minder en een ander nadeel is dat ze minder bescherming bieden tegen perforaties en scheuren. Daarom worden ze vaak toegepast in kort durende situaties met een laag risico.


Nitril

Nitril handschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubber. Ze zijn sterker dan latex handschoenen en zijn ook bestand tegen oliën en vetten. Ze bieden een uitstekende weerstand tegen scheuren en perforaties. Hierdoor zijn ze goed geschikt voor gebruik in omgevingen waarbij sterke bescherming nodig is, zoals in de gezondheidszorg, tandheelkunde, laboratoria en automotive. Omdat nitril handschoenen geen latex bevatten veroorzaken ze zelden allergische reacties, waardoor ze een veilige keuze zijn wanneer je te maken hebt met een latexallergie. Bovendien bieden nitril handschoenen een uitstekende gevoeligheid, vergelijkbaar met latex handschoenen, waardoor je nauwkeurigheid behoudt bij het uitvoeren van jouw werkzaamheden. Ze zijn geschikt voor langdurig gebruik, waardoor ze een kosteneffectieve optie zijn voor bedrijven en instellingen.


Gepoederd of ongepoederd

Naast verschil tussen de verschillende materialen kun je ook nog kiezen uit gepoederde of ongepoederde handschoenen. 
Een gepoederde handschoen is aan de binnenkant voorzien van een laagje maiszetmeel of talkpoeder. Dit zorgt ervoor dat je ze makkelijker kunt aantrekken. Het poeder kan bij sommige mensen ook een allergische reactie verzoorzaken. Daarnaast mag je ze in de voedingsindustrie niet gebruiken om te voorkomen dat het poeder in aanraking komt met het voedsel. 

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment wegwerphandschoenen