Wat is het verschil tussen een volle en gereduceerde doorlaat?

Wat is het verschil tussen een volle en gereduceerde doorlaat?

 

 

Een kogelkraan kan een volle of een gereduceerde doorlaat hebben.

Een volle doorlaat betekent dat de doorstroomopening over de volledige lengte van de afsluiter gelijk blijft. De boring in de kogel dus hetzelfde als die van de binnendiameter van de in- en uitgang. Het medium dat door de afsluiter stroomt heeft hierdoor overal evenveel ruimte om door te stromen. De drukval is minimaal omdat er geen obstakel is die de doorstroming kan belemmeren.

Een gereduceerde doorlaat houdt in dat de opening van de kogel kleiner is dan de diameter van de ingang van de afsluiter. Voorbij de kogel wordt de diameter naar de uitgang weer groter. Omdat het medium in dit geval door een kleinere opening moet stromen neemt de doorstroomcapaciteit af. Vanwege dit obstakel ontstaat er wel een drukval. 

Bij toepassingen waarin dit geen probleem is wordt er vaak gekozen voor de uitvoering met gereduceerde doorlaat vanwege de prijs. Dit type is goedkoper te produceren dan kogelkranen met volle doorlaat. En, zoals je kunt zien in de afbeelding, is bij een gelijke aansluitmaat een kogelkraan met volle doorlaat groter dan de variant met een gereduceerde doorlaat.

verschil tussen volle en gereduceerde doorlaat

 

Een kogelkraan met volle doorlaat wordt vaak gebruikt bij viskeuze vloeistoffen, media met verontreinigingen, wanneer een grote doorstroomcapaciteit belangrijk is en in situaties waarin leidingen geïnspecteerd of gereinigd worden met behulp van pigging.


Lees meer blogs over:

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment kogelkranen

 

 

Reacties

Reageer ook