Welke pneumatische cilinder kies ik voor een klem-, stop- of liftfunctie?

Welke pneumatische cilinder kies ik voor een klem-, stop- of liftfunctie?

 

 

Pneumatische cilinders met geleiding staan bekend als de werkpaarden binnen de industriële automatisering. Bovendien zijn ze natuurlijk  een bewezen concept. Ze worden vaak ingezet voor klem-, stop- of liftfuncties. Ten opzichte van standaard cilinders zonder geleiding zijn ze geschikt voor het opvangen van zijwaartse krachten. Ze bieden stabiliteit, precisie en een langere levensduur. Ook hebben ze vaak vele montagemogelijkheden en heb je keuze uit meerdere einddempingsvarianten.

 

Klem-, stop- en liftfunctie

Links: klemfunctie, midden: stopfunctie, rechts: liftfunctie

 

 

Pneumatische cilinders met geleiding zijn in verschillende varianten leverbaar. Hieronder legen wij in het kort de verschillen voor je uit:

 

Cilinders met externe geleiding

Hierbij wordt een standaard cilinder voorzien van een externe geleiding. Bij Festo is dit het type FEN. Het voordeel hiervan is dat je niet alleen standaard cilinders kunt toepassen, maar ook varianten hierop. Nadelen zijn de montage en de relatief hoge prijs.

Festo standaard cilinder met externe FEN geleiding

Festo standaard cilinder met externe FEN geleiding

 

 

Non-rotatie cilinders

Voordelig alternatief voor geleide cilinders en sledes. Wat betreft prijs interessant, maar helaas zijn ze niet zo precies en kunnen ze weinig (knik) belasting aan. Bij een verkeerde belasting bestaat de kans op luchtlekkage langs de zuigerstang. Als het alleen gaat om de rotatie van de zuigerstang te voorkomen dan kun je vaak ook een standaard cilinder met een vierkante zuigerstang toepassen.

Festo ADNGF non-rotatie cilinder

Festo ADNGF non-rotatie cilinder




Cilinders met geleiding

Meest veelzijdig en compacte oplossing met glijlager- of kogelomloopgeleiding voor hogere belasting. Zoals bijvoorbeeld de DFM cilinder van Festo. Vaak heb je bij deze cilinders ook nog de keuze uit verschillende mogelijkheden voor demping (elastische dempingsringen, pneumatische demping of hydraulische schokdempers) of hebben ze een instelbare eindpositie. Ook is er een variant voor de voedingsmiddelen industrie. Dit is bij Festo het type DGRF. De slaglengtes variëren tussen de 5 en 400 mm.

Festo DFM cilinder met geleiding en Festo DGRF cilinder met geleiding

Festo DFM cilinder met geleiding en Festo DGRF cilinder met geleiding




Cilinders met geleide sledes

Deze cilinders hebben geen ronde geleidestangen maar hebben een slede als geleiding. Dankzij de hoge precisie (tot 0,02 mm) zijn deze cilinders zeer geschikt voor assemblage toepassingen met slaglengtes van 10 tot 200mm. Bijvoorbeeld voor het assembleren van electronica componenten waarbij een hoge herhalingsnauwkeurigheid vereist is. De Festo DGST cilinder is compact maar biedt dankzij de dubbele zuiger veel kracht (max. 590 N).

Festo DGST cilinder met geleide slede en Festo DGSL cilinder met geleide slede

Festo DGST cilinder met geleide slede en Festo DGSL cilinder met geleide slede




In onderstaand schema zijn de hierboven genoemde kernproducten binnen het Festo geleide cilinder portfolio gepositioneerd:


Festo cilinder portfolio


Lees meer blogs over: