Vacuüm: hoe selecteer ik de juiste zuignap?

Vacuüm: hoe selecteer ik de juiste zuignap?

 

 

De meest gangbare toepassingsmogelijkheden van vacuüm vind je terug bij het grijpen, heffen, verplaatsen, draaien en stapelen van voorwerpen. Dit grijpen van voorwerpen gebeurt met de hulp van zuignappen.

Bij het kiezen van de juiste zuignap komt er meer kijken dan alleen het gewicht van het op te pakken voorwerp. Ook de afmetingen, vorm en de omgevingsomstandigheden zijn van invloed op de keuze van de juiste zuignap. In dit blog geven we je richtlijnen mee die je helpen bij het selecteren van de juiste zuignap.

 

De kracht

Op een zuignap kunnen verschillende krachten inwerken. De meest eenvoudige is de kracht die uitgeoefend wordt door een stilstaand en horizontaal geplaatst voorwerp. 

Via de overzichtstabel kun je eenvoudig de theoretische zuigkracht per zuignapdiameter aflezen. Als aanvulling wordt nog rekening gehouden met een veiligheidsfactor van 1,5. Dus heb je een theoretische zuigkracht nodig van 40N, kies dan een zuignap die een zuigkracht heeft van minimaal 60N (40 x 1,5).

Heb je te maken met zuignappen die voorwerpen verplaatsen? Dan moet je wat betreft de zuigkracht ook rekening houden met de optredende versnellings- en vertragingskrachten. Ook is de grijphoek van belang i.v.m. de wrijvingscoëfficiënt.
Op de website van Festo vind je formules waarmee je dit kunt berekenen, maar een andere manier is om gebruik te maken van softwaretools. Festo heeft het programma ‘Vacuüm component selection’. Dit programma berekent de juiste zuignap voor jouw toepassing.

 

Het materiaal

Zuignappen zijn beschikbaar in verschillende materialen. Natuurlijk is de materiaalkeuze afhankelijk van de toepassing. De onderstaande tabel is een hulpmiddel die je helpt bij het kiezen van het juiste materiaal in functie van de toepassing.


Materiaal


Perbunan(NBR)


Perbinan (NBR) Anti-statisch


Polyurethaan


Vulkollan


Silicone


Fluor rubber

 Bedrijfstemperatuur °C -10 ... +70 -10 ... +70 -20 ... +60 -10 ... +80 -30 ... +180 -10 ... +200
 Toepassingen Conventionele toepassingen Electronica industrie Ruwe oppervlakken Automobiel industrie Voedingsmiddelen industrie Glasindustrie
 Voedsel - - - - + -
 Werkstukken met olielaag + + + + - +
 Gladde oppervlakken + - + + - +
 Ruwe oppervlakken - - + + - -
 Antistatisch - + - - - -
 Niet afgeven - + + + - -

 

De bouwvorm

Een geoptimaliseerde bouwvorm zorgt voor een hoge zuigkracht. Daarom is de keuze van een juiste bouwvorm voor de zuignap van groot belang.

Standaard

standaard zuignap

De standaard zuignappen voor het grijpen van vlakke producten zoals metalen platen of karton.

Diep

diepe zuignap

Diepe zuignappen voor het grijpen van ronde of gewelfde producten.

Balg

balg zuignap

Balgzuignappen voor het grijpen van scheve, gewelfde of ronde vlakken. Daarnaast bieden ze een voordelige hoogtecompensatie.

Ovaal

ovale zuignap

Ovale zuignappen voor het grijpen van smalle, langwerpige producten zoals profielen en buizen.

 

 


Lees meer blogs over: