Bespaar energie met elektromotoren

 

Elektromotoren nemen in veel bedrijfsprocessen een belangrijke rol in. Door het langdurige en intensieve gebruik ervan, zijn elektromotoren verantwoordelijk voor een groot aandeel in het energieverbruik. Wist je dat 97% van de ‘total cost of ownership’ van een industriële elektromotor uit energiekosten bestaat? Energie-efficiëntie is daarmee een sleutelfactor bij de aankoop van een elektromotor.
Daarnaast bepalen wettelijke IE-richtlijnen de minimale energieklasse waaraan een elektromotor moet voldoen.

Elektromotor systemen bepalen voor circa 70% het elektriciteitsverbruik in de industrie. Daar kun je op rendabele wijze 20% tot 30% energie-efficiencyverbetering mee bereiken. Voor industriële gebruikers is optimalisatie van motorsystemen zeer rendabel, je realiseert kostenbesparingen en je versterkt de concurrentiekracht. Een focus op duurzame aandrijfsystemen biedt het Nederlandse bedrijfsleven commerciële kansen én de mogelijkheid zich (internationaal) te onderscheiden.

'De klepsturing van een pomp vervangen door een frequentieregelaar en een hoog rendement IE3 elektromotor. Bij een 15 kW motor met regelaar is de terugverdientijd korter dan twee jaar en levert daarna al gauw € 1000 per jaar op'

Gerenommeerde merken zoals ons huismerk WEG hebben ook IE4 en IE5 motoren beschikbaar. Met ingang van juli 2023 is vanaf 75 kW laagspanning efficiëntieklasse IE4 verplicht, de lagere vermogens gaan snel volgen. Dus hoe hoger het werkelijke rendement van de elektromotor is, hoe minder je aan kWh gebruikt en hoe meer je bespaart. Plus, hoe hoger het rendement van de elektromotor, hoe minder warmteontwikkeling ontstaat. Hierdoor neemt de standtijd toe en nemen de onderhoudskosten af.

Wat je zelf niet merkt maar wat wel degelijk aanwezig is, is minder CO2 uitstoot bij gebruik van hoogrendement elektromotoren. Heb je een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Of energiezuinig is? Of duurzame energie toepast? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Je kunt dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst. De regeling levert je gemiddeld 11% voordeel op. En bovendien heb je ook de gebruikelijke afschrijving voor uw investering en een lagere energierekening. Voor 2022 was er een budget van € 149 miljoen beschikbaar. Meer informatie over dit onderwerp vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.