Wat zit er in smeervet voor lagers?

Wat zit er in smeervet voor lagers?

 

 

Zoals je in dit blog kunt lezen, is vet het meest toegepaste smeermiddel voor wentellagers. Het biedt vele voordelen t.o.v. olie en het kost in het algemeen ook minder.


In sommige toepassingen met extreme temperaturen kunnen normale smeermiddelen smelten of verdampen. Voor deze omgevingen zijn droog smeermiddelen ontwikkeld.
In dit blog richten wij ons op de smeervetten voor wentellagers.


Wat zit er in een smeervet?

Een smeervet is eigenlijk een ‘verdikte olie’. Lagervet bestaat grotendeels uit een basisolie in een verdikker, aangevuld met additieven (toevoegingen). Door te variëren met deze bestanddelen is het mogelijk om verschillende vetten te produceren voor een brede reeks toepassingen.

 

Basisolie

De basisolie vormt 70 tot 95% van het vet en bestaat uit een minerale of synthetische olie. Minerale olie is een raffinageproduct van ruwe olie. De basisolie in vet is meestal minerale olie, want deze zijn geschikt voor de meeste toepassingen. Voor toepassingen in hoge of lage temperaturen wordt een synthetische olie gebruikt als basisolie. Synthetische olie is niet gebaserd op aardolie.

 

Verdikker

SmeervetDe verdikker vormt 5 tot 30% van het smeervet. Het houdt de olie en de additieven vast zodat het vet kan functioneren. De verdikker geeft het vet ook stevigheid, zodat het op zijn plaats blijft.

De meest toegepaste vetten hebben een metaalzeepverdikker op basis van lithium (Li), calcium (Ca), natrium (Na) of aluminium (Al) . Lithiumzeep wordt het meest gebruikt voor lagervet.


Lithium- en natriumzeep hebben een breed bedrijfstemperatuurbereik, in het algemeen tot 120°C. Calciumzeep heeft een bedrijfstemperatuurbereik tot slechts 80°C, maar beschermt zeer goed tegen water, ook zout water.

Complexe zeepvetten zijn het resultaat van een chemische reactie tussen een basismetaal en twee verschillende zuren . Deze vetten leveren in het algemeen betere prestaties en zijn beter bestand tegen hoge bedrijfstemperaturen dan conventionele zeepvetten.

Niet-zeepverdikkers zijn soms gebaseerd op anorganische bestanddelen . Anorganische verdikkers zoals bentoniet, klei en silicagel voorkomen lekkage bij hogere bedrijfstemperaturen en zijn waterbestendig . Polyurea is een voorbeeld van een niet-zeepverdikker.

 

Additieven

Additieven zijn chemicaliën die aan het vet worden toegevoegd om bepaalde eigenschappen te verbeteren. Extreme druk (EP) additieven verhogen het draagvermogen van de smeerfilm bij hoge belastingen en vaste additieven zoals MoS2 of grafiet helpen het vet als de basisolie bij lage toerentallen zelf niet een voldoende sterke smeerfilm kan opbouwen. In de onderstaande tabel zie je een een overzicht van enkele gangbare additieven.

 

Additief Functie
  Anti-corrosie   Verbetert de bescherming van het lageropervlak die het vet biedt. 
  Anti-oxidant   Vertraagt de afbraak van de basisolie bij hoge temperatuur, waardoor de levensduur van het vet langer wordt. 
  Extreme druk (EP)   Vermindert het schadelijke effect van metaal-op metaal-contact. 
  Anti slijtage (AW)   Voorkomt metaal-op-metaal contact door de vorming van een berschermlaag. 
  Vast additief   Zorgt voor smering als de basisolie alleen een niet voldoende krachtige smeerfilm kan ontwikkelen. 

 


Hoe werkt het vet in lagers?

De verdikker in vet fungeert als houder voor de basisolie en gedraagt zich als een met water gevulde spons. Als je een natte spons zachtjes ingeknijpt, komt er een beetje water vrij. Als je meer druk uitoefent, wordt er meer water uitgeperst .
Bij vet werkt het net zo, als er druk op het vet wordt uitgeoefend, komt de basisolie vrij uit de verdikker. Dit staat bekend als olieafgifte of olie- afscheiding. De verdikker absorbeert in het algemeen de vrijgekomen olie weer, wanneer de uitgeoefende druk wegvalt.

 

Vetkeuzetabel

De SKF vetkeuzetabel geeft je geeft snel een aantal suggesties over de meest gebruikte vetten voor typische toepassingen. De tabel bevat de belangrijkste selectieparameters, zoals temperatuur, toerental en belasting en daarnaast ook informatie over de prestaties. Je kunt de tabel downloaden door op de onderstaande afbeelding te klikken:

IP Duursma SKF vetkeuzetabel

 

Daarnaast heeft SKF de online tool LubeSelect ontwikkeld. Hiermee kun je eenvoudig het juiste vet kiezen: gewoon wat extra informatie ingeven, zoals het toerental, de temperatuur en de belastingsomstandigheden en je weet onmiddellijk wat je moet gebruiken. Om dit programma te gebruiken moet je je wel registreren op de website van SKF.

Ga naar LubeSelect

 

(bron: SKF)

 


Lees meer blogs over:

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment SKF smeervetten