Blog
Lagertechniek
Hybride lagers zijn lagers waarbij de lagerringen van lagerstaal zijn gemaakt en de rolelementen, zoals de kogels, van een keramisch materiaal zijn. Ontdek snel de voordelen!
Lagers bestaan uit verschillende onderdelen die hun eigen terminologie kennen. In dit blog lees je wat al deze termen betekenen. Lees snel verder!
NILOS-ringen zijn veelgebruikte afdichtingsringen voor lagers. In dit blog lees je alles over de verschillende types.
Wist je dat een slechte smering zorgt voor 36% van de vroegtijdige lageruitval? Een goede smering zorgt ervoor dat het lager zijn maximale levensduur kan halen. Lees snel verder!
Gewrichtslagers kun je in twee groepen onderverdelen. Onderhoudsplichtige en onderhoudsvrije gewrichtslagers. Lees snel verder voor de uitleg!
Naaldlagers behoren tot de groep radiaalcilinderrollagers. Naaldlagers kun je herkennen aan de relatief dunne cilindrische rollichamen waarbij de lengte in verhouding veel langer is dan de diameter.
Het gebruik van slagbussen helpt je bij het voorkomen van vroegtijdige lageruitval. Hoe? Lees dan snel verder!
Het selecteren en ontwerpen van het juiste methode is belangrijk voor conditiebewaking. In het eerste en tweede deel van deze blogserie heb je al meer kunnen lezen over de mogelijke strategieën en methodes.
In het derde deel zag je hoe je een trillingsanalysesysteem opbouwt. In dit vierde deel kom je onder andere te weten waar je aan moet denken als je wil gaan starten met conditiebewaking.
Het selecteren en ontwerpen van het juiste methode is belangrijk voor conditiebewaking. In het eerste en tweede deel van deze blogserie heb je al meer kunnen lezen over de mogelijke strategieën en methodes. In dit derde deel laten we zien hoe je een trillingsanalysesysteem opbouwt. Trillingsanalyse is namelijk een methode van conditiebewaking die je in de praktijk vaak tegen komt.
In deze serie van 4 blogs, met dank aan Schaeffler, geven wij je een overzicht van de onderhoudsopties en -methodes waaruit je kunt kiezen. Ook lees je hoe je een conditiebewakingssysteem kunt opzetten. Dit doen we met een voorbeeld over trillingsconditiebewaking. Daarnaast hebben wij ook tips, rekenvoorbeelden, checklists en voorbeelden uit de praktijk.
In het eerste deel zijn wij ingegaan op de verschillende onderhoudsstrategieën. Dit tweede deel gaat over de verschillende onderhoudsmethodes die je kunt toepassen.
In deze serie van 4 blogs, met dank aan Schaeffler, geven wij je een overzicht van de onderhoudsopties en -methodes waaruit je kunt kiezen. Ook lees je hoe je een conditiebewakingssysteem kunt opzetten. Dit doen we met een voorbeeld over trillingsconditiebewaking. Daarnaast hebben wij ook tips, rekenvoorbeelden, checklists en voorbeelden uit de praktijk.
In dit eerste deel gaan we in op de verschillende onderhoudsstrategieën.
Insert lagers (vaak ook Y-lagers of spanlagers genoemd) zijn veelgebruikte lagers. Je ziet ze bijvoorbeeld vaak bij transportbanden, landbouwmachines, ventilatoren en autowasstraten. Een groot voordeel van dit lager is dat ze vrij eenvoudig te monteren en demonteren zijn. In deze blog kom je alles te weten over deze lagers. Lees snel verder!
Het eerste waar je naar moet kijken bij de selectie van een passing voor lagers met een cilindrische boring is de rotatieverhouding, of rotatieconditie. Deze rotatieverhouding is de manier waarop de lagerringen belast worden en dit bepaalt in belangrijke mate wanneer je een vaste passing of losse passing kiest. Lees snel verder.
Je hebt het misschien vast wel eens een keer voorbij zien komen, X-life lagers van INA en FAG. Maar wat is X-life nou precies en hoe herken je een X-life lager? In deze blog gaan we hier dieper op in. Lees snel verder!
Doelmatig onderhoud is van essentieel belang om vroegtijdig lageruitval te voorkomen. Wist je dat meer dan 60% van de lagers die vroegtijdig uitvallen, uitvallen door factoren die je zelf kunt beïnvloeden?
We zetten de 4 belangrijkste oorzaken even voor je op een rij. Lees snel verder.
Wentellagers zijn lagers die zijn opgebouwd uit een binnen- en een buitenring, met daartussen de wentellichamen. Deze wentellichamen zijn bijvoorbeeld kogels, cilinders, tonnen, kegels en naalden. Lees snel verder!
Een wentellager heeft een codering die meestal bestaat uit 3, 4 of 5 cijfers. Daarnaast is een combinatie van cijfers met letters ook mogelijk. In dit blog geven wij uitleg over de opbouw van een lagercodering.
Kogellagers zijn verkrijgbaar met rubberen of metalen afdichtingen. Afhankelijk van de toepassing kies je een lager met de juiste afdichting. Een afdichting bij een lager heeft als doel om het lagervet in het lager te houden en om te voorkomen dat omgevingsvuil - stof en vocht - het lager binnen dringt. Aangezien je kogellagers dus in talloze toepassingen kunt inzetten bestaan de afdichtingen ook in diverse varianten.
Y-lagerblokken zijn erg veelzijdig in gebruik en zijn ook wat betreft prijs interessant. Je komt ze dan ook veelvuldig tegen bij landbouwmachines, transportsystemen, ventilatoren en in de voedselindustrie. Maar hoe monteer je ze eigenlijk?
Vet is het meest toegepaste smeermiddel voor wentellagers. Het biedt vele voordelen t.o.v. olie en het kost in het algemeen ook minder.
Vervuiling tussen de afdichtingslip van een asafdichting en de as leidt op den duur tot slijtage van de as en de afdichting. Met als gevolg dat het smeermiddel naar buiten kan en de verontreinigingen naar binnen. Het vervangen van alleen de afdichting is dan vaak niet voldoende.
De SKF Food Line kogellager units - Blue Range - zijn speciaal ontwikkeld om verontreinigingen te verwijderen en de verspreiding van bacteriën te verminderen. De units zijn onderhoudsvrij en zijn bestendig tegen veelvuldig reinigen.
Diepgroefkogellagers - in dit blog verder kogellagers genoemd - zijn het meest gebruikte lagertype. Voor veel toepassingen vormen de snelheid en belasting namelijk geen beperking om dit type lager te gebruiken.