Alles wat je moet weten over de verschillende types NILOS-ringen

Alles wat je moet weten over de verschillende types NILOS-ringen

 

 

NILOS-ringen zijn gegalvaniseerde stalen afdichtplaatjes die kogel- en rollagers beschermen tegen vervuiling door vuil en gruis. Dankzij het eenvoudige en ruimtebesparende principe zijn ze wereldwijd een begrip geworden.

 

De twee meest voorkomende types zijn de AV en de JV.

NILOS-ringen AV en JV

 

Type AV

De NILOS-ring die afdicht op de buitenste lagerring wordt aangeduid als type AV.
Coderingsvoorbeeld: De NILOS-ringafkorting 6205 AV geeft een NILOS-ring aan die afdicht op de buitenring van een eenrijig groefkogellager 6205.

 

Type JV

De NILOS-ring die afdicht op de binnenste lagerring wordt aangeduid als type JV.
Coderingsvoorbeeld: De NILOS-ringafkorting 6205 JV geeft een NILOS-ring aan die afdicht op de binnenring van een eenrijig groefkogellager 6205.

 

Groefkogellagers met afdichtingen

Groefkogellagers die al een afdichting hebben kun je ook met NILOS-ringen van een extra afdichting voorzien. Dit zorgt voor een extra bescherming tegen vervuiling en dit beschermt de afdichtingen van het lager. Je herkent deze ringen aan de aanduiding ZAV of ZJV. Type ZAV dicht af op de buitenring van een lager en het type ZJV dicht af op de binnenring.

NILOS-ringen ZAV en ZJV

 

Kegellagers

Een aparte categorie vormen de NILOS-ringen voor kegellagers. Door de verschillende breedtes tussen binnen- en buitenring van deze lagers is de afmeting van de afdichtrand beduidend anders dan bij de andere uitvoeringen. Ook voor deze serie lagers is er een AV en een JV type NILOS-ring. De AV dicht af op de buitenste lagerring en het type JV dicht af op de binnenste ring. Een derde variant is het type AK. Dit unieke ontwerp met twee ringen maakt een dubbele buitenafdichting voor kegellagers mogelijk.

NILOS ringen voor kegellagers

 

LSTO en LST-L

De labyrint-afdichting LSTO is een contactloze en met vet gevulde afdichting. De LSTO is geschikt voor omstandigheden waarbij vetgesmeerde lagers te maken hebben met sterk vervuilende omstandigheden. De ring kan een axiale verschuiving van de lagerringen opvangen van maximaal 0,3 mm.
Coderingsvoorbeeld: De afkorting 30 x 55 LSTO geeft aan dat het een ring is voor een lager met een binnendiameter van 30 mm en een buitendiameter van 55 mm. 

De NILOS-ring LST-L is een doorontwikkeling van het type LSTO. De extra Viton-pakking zorgt voor een goede afdichting voor vloeistoffen.
Coderingsvoorbeeld: De afkorting 25 x 47 LST-L geeft aan dat het een ring is voor een lager met een binnendiameter van 25 mm en een buitendiameter van 47 mm.

NILOS LSTO en LST-L ringen

 

Belangrijk bij NILOS-ringen


Smering

Om schade aan de afdichtingslip te voorkomen moet je voor de montage de S-vormige afdichtingsgroef eerst vullen met vet. Na het inlopen heeft de NILOS-ring geen onderhoud meer nodig. Ook de ruimte tussen de twee afdichtranden van de NILOS-Ring AK moet je voor de montage met vet vullen. Voor normale bedrijfsomstandigheden kun je hetzelfde vet gebruiken waarmee je het kegellager smeert. In speciale gevallen, zoals in vochtige omstandigheden, moet je de vetkamer met een waterafstotend vet vullen.

Afdichting

De afdichting wordt bereikt doordat de afdichtrand van de NILOS-ring onder lichte druk tegen de binnen- of buitenring van het lager aanligt en min of meer diep in de geharde ring slijpt.
 Het resulterende fijne labyrint voorkomt zowel het ontsnappen van vet als het binnendringen van vuil in het lager.
 Als het ontwerp het toelaat moet je de voorkeur geven aan NILOS-ringen die op de binnenring van het lager afdichten. Waarom? De afdichtranden zijn relatief kleiner (voor optimale pasvorm) en de positie van de afdichtranden met betrekking tot de middelpuntvliegende kracht van het smeermiddel is gunstiger dan bij een afdichting op de buitenring van het lager.

Concentrisch

Zoals bij elk afdichtingselement, moet de afdichtrand van de NILOS-ring exact concentrisch zijn. Dit is de enige manier om de labyrintgroef te creëren die nodig is voor het afdichtende effect. De NILOS-ringafdichting aan de buitenkant moet gemakkelijk over de as glijden, de ringafdichting aan de binnenkant moet gecentreerd in de boring van het lagerhuis liggen.
 De binnen- en buitenranden van het klemvlak mogen daarom niet op of in schroefdraad, schroefdraaduitloop, uitsparingen of holten liggen. De radius op de schacht of schouder van de behuizing moet ≤ 0,1 zijn.

De benodigde ruimte

Een groot voordeel van de NILOS-ringen is dat ze weinig inbouwruimte vragen. In de maattabellen vind je de installatiehoogte (h) terug. Dit is de hoogte die nodig is om de afdichtende werking niet te beïnvloeden. Als je bij het ontwerp rekening houdt met de formule h1 = h + 1mm dan is de kans dat tijdens de montage de ring vervormt nihil. 

inbouwafmetingen NILOS ringen

Slipvaste klemming

Het ontwerp van de ring in combinatie met de juiste montage zorgen ervoor dat de ring niet gaat verschuiven tijdens het draaien van het lager.

Zelfinstellende lagers

NILOS-ringen zijn alleen geschikt voor zelfinstellende lagers als deze lagers toegepast worden vanwege hun hoge draagvermogen. Moeten ze pendelbewegingen opvangen? Dan zijn NILOS-ringen niet geschikt als afdichting.

Cilinderrollagers zonder flens

Bij het gebruik van cilinderrollagers zonder flens kun je het type LSTO toepassen. Houd er wel rekening mee dat je met deze ringen een maximale axiale verschuiving van 0,3 mm kunt opvangen.

Kegellagers

Voor het afdichten van kegellagers heb je keuze uit 3 varianten, types AV, JV en AK. Let op dat je de montage met zorg uitvoert zodat de afdichtrand niet beschadigt.

Afmetingen

Met uitzondering van de kleinste lagers vind je voor elk rollager volgens DIN 5418 een passende NILOS-ring.


Lees meer blogs over:

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment NILOS-ringen

 

 

Reacties

Reageer ook