Is pneumatiek onderhoudsvrij?

Is pneumatiek onderhoudsvrij?

 

 

Wij komen bij best wel veel bedrijven over de vloer en maken regelmatig mee dat mensen denken dat een pneumatische installatie onderhoudsvrij is. Er is weliswaar niet heel veel onderhoud nodig maar er zijn toch wel enkele aandachtspunten waarmee je rekening moet houden.

 

Luchtverzorging

Een belangrijk onderdeel van een pneumatisch systeem zijn de luchtverzorgingseenheden. Deze bestaan vaak uit een combinatie van een drukregelaar en een filter. En soms zit er ook nog een olienevelaar bij.

De drukregelaar zorgt voor een juiste afgestelde werkdruk in een pneumatisch systeem. Soms draaien machineoperators (per ongeluk) aan de regelknop waardoor de druk onnodig hoog wordt. Dit leidt tot een hoger persluchtverbruik en hogere energiekosten. Kijk dan ook regelmatig even of de werkdruk nog juist is ingesteld.

Het filter haalt dus de verontreinigingen uit de perslucht. Na verloop van tijd kan het filterelement door alle vervuiling verstopt gaan raken (afb. 1). Hierdoor neem de flow af en kan er verlies van werkdruk ontstaan. Vervang dus op regelmatige basis de filters in jouw luchtverzorgingsunit. Niet alleen de filters kunnen vol raken, ook de condenspot kan op den duur helemaal vol raken met condensaat. Check dus ook regelmatig de inhoud van de condenspot en tap het opgevangen condensaat af. Of plaats een automatische condensaftap onder de condenspot. Deze zorgt ervoor dat het condensaat automatisch wordt afgetapt.

 

Duursma verontreinigde filter elementen

(Afb. 1)

 

De olienevelaar zorgt voor de smering van pneumatische componenten zoals ventielen en cilinders. Zorg er dus voor dat deze altijd gevuld is met olie. Pneumatische componenten hebben een hekel aan droog lopen. Vaak is een olienevelaar niet eens nodig omdat ventielen en cilinders voorzien zijn van levensduurbestendig vet. Maar ga je toch de lucht smeren? Dan is het belangrijk om te blijven smeren omdat de smeerolie het aanwezige levensduurvet op een gegeven moment wegspoelt. Luchtmotoren hebben door het hoge luchtverbruik vrijwel altijd smering nodig.

 

Ventielen

Check ook regelmatig de geluidsdempers op de ventielen. Als de perslucht vervuild is gaan ze op den duur vol zitten met verontreinigen. Hierdoor kan de lucht niet meer met voldoende snelheid ontsnappen en wordt de snelheid van de cilinder geremd waardoor uiteindelijk ook de prestatie van je machine afneemt. Vervang ze dus op tijd. Overigens zien we ook af en toe creatieve 'oplossingen' voorbijkomen, zoals het boren van een gat in een verstopte geluidsdemper.

Ventielen die weinig schakelen, bijvoorbeeld noodstopventielen, moet je af en toe controleren op de werking. Soms kan het gebeuren dat een afdichting verkleeft met de zitting en daardoor moeite heeft met schakelen.

Veel van deze genoemde aandachtspunten worden uiteraard sterk beïnvloed door de kwaliteit van de perslucht. Is deze tiptop in orde? Dan hoef je minder tijd te besteden aan het onderhoud van je pneumatische installatie.


Lees meer blogs over: