Waarom zou ik een frequentieregelaar gebruiken?

Waarom zou ik een frequentieregelaar gebruiken?

 

 

Voordat we ingaan op de frequentieregelaar leggen we eerst uit hoe een draaistroommotor (deze kom je heel veel tegen in de industrie) kan worden ingeschakeld:

 

Direct schakelen

Bij direct schakelen sluit je de motor direct op het elektriciteitsnet aan. Hierdoor kan de aanloopstroom oplopen tot 6 à 8 maal de nominale stroom. Bij IE3 high efficiency motoren is deze nog hoger, 8 tot 11 maal de nominale stroom. (de nominale stroom vind je op het typeplaatje van de motor)

 

Ster/driehoekschakeling

Hierbij wordt bij het inschakelen in eerste instantie minder spanning op de motor gezet via een schakeling (sterschakeling).
Door deze lage spanning vermindert de stroom. Na een bepaalde tijd wordt de lagere spanning omgezet naar de normale voedingsspanning die de motor nodig heeft (driehoekschakeling). De aanloopstroom kan bij het toepassen van een ster-/driehoekschakeling teruggebracht worden tot 3 à 4 maal de nominale stroom.

 

Schakelen via een softstarter

Hierbij wordt de spanningspiek zoals bij ster-/driehoekschakeling vloeiend doorlopen doordat de spanning gelijkmatig in de tijd elektronisch geregeld wordt door de softstarter. Deze sluit je aan tussen het elektriciteitsnet en de motor. Met een softstarter kan de inschakelstroom tot 2,5-3 maal begrensd worden. Dit is echter wel afhankelijk van de toepassing.

 

Waarom een frequentieregelaar?

 

Verlagen van de inschakelstroom

Bij het gebruik van een frequentieregelaar loopt de inschakelstroom van de motor niet verder op dan 1,5 maal de nominaalstroom van de motor.
Maar deze aanloopstroombegrenzing is slechts één van de vele eigenschappen van de frequentieregelaar.

 

Minder onderhoudskosten

Het toepassen van een frequentieregelaar helpt mee met het verlagen van de onderhoudskosten voor een installatie.
Voorbeeld: Om de drukstoten in een wateraanvoerinstallatie te elimineren, zorg je er met een frequentieregelaar voor dat de druk geleidelijk in het buizen netwerk komt. Hierdoor worden de reparatiekosten als gevolg van gebarsten buizen verminderd.
(Voorbeeld van drukstoten : als je een kraan in 1 keer vol open- en weer dichtdraait hoor je de leidingen wel eens “klappen”, dat zijn de drukstoten.)

 

Verhoging van de productie

Met een Control Techniques frequentieregelaar kun je het toerental van een motor verhogen. Hiermee kun je zonder mechanische aanpassingen de snelheid van bijvoorbeeld een lopende band of ventilator verhogen.
Zonder frequentieregelaar moet bij een lopende band - om de snelheid aan te passen - eerst de productie stilgezet worden om de tandwielverhouding aan te passen. Met een regelaar is dit dus niet nodig.

 

Energiebesparing

Als een elektromotor sneller draait dan nodig verbruikt hij ook meer energie.
In pomp- en ventilatiesystemen bespaar je veel energie als je de motorsnelheid aanpast aan de behoefte van de pomp c.q. ventilator. Vaak wordt de flow van gassen en vloeistoffen door middel van smoorkleppen gecontroleerd. Dankzij de frequentieregelaar heb je geen smoorkleppen nodig want je regelt de flow op de behoefte. En dit leidt tot energiebesparing.
Met andere woorden, het energieverbruik daalt zeer snel bij een dalend toerental.

 

Materiaalbesparing

Hierbij denken we vooral aan besparing van grondstoffen. Bijvoorbeeld bij een doseerinstallatie waar verschillende toevoegingen gedaan worden, kun je - net voordat de juiste hoeveelheid is bereikt - de snelheid van de doseerschroef op fijnregeling zetten. Een dergelijke hoge doseernauwkeurigheid leidt tot een grote besparing van bijvoorbeeld grondstoffen.


Lees meer blogs over:

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment frequentieregelaars