5 tips voor veilig werken op hoogte
Jaarlijks overlijden er in Nederland tientallen mensen na een val op hoogte en nog eens enkele honderden belanden in het ziekenhuis. Ieder jaar weer. Terwijl de meeste ongevallen zelf te voorkomen zijn. Hierom heeft Altrex een overzicht gemaakt met de vijf belangrijkste tips van dit jaar om veilig te kunnen werken op hoogte.
1. Raadpleeg de handleiding
Eén van de belangrijkste oorzaken van vallen is dat klimmaterieel verkeerd geïnstalleerd of gebruikt wordt. In de handleiding staat in detail, stap voor stap, hoe je het materiaal moet installeren en gebruiken. Zo’n handleiding is soms best even taaie stof, maar wel van levensbelang. Raadpleeg deze in ieder geval áltijd voor het eerste gebruik en bij steigers ook voordat je deze opbouwt.
Maar na 100 keer een steiger te hebben opgebouwd is dat niet meer nodig, toch? Dat zou je zeker denken. Als je alles al zo vaak hebt gedaan, werk je echter eerder op de automatische piloot. Hierdoor kun je onbewust kleine, maar zeer belangrijke stappen overslaan. En zo kan het de 101e keer tóch verkeerd gaan. Twijfel je over de opbouw van jouw steiger? Raadpleeg dan de handleiding. Better safe, than sorry.
2. Werk met materiaal dat past bij de werkzaamheden
Het gebeurd anno 2021 helaas nog steeds te vaak; mensen die met zware spullen onder de arm een ladder op klimmen, of op hun tenen op een te kleine trap staan om er nét nog bij te kunnen. Vaak wordt er dan gezegd “Ach, het hoeft maar één keer” of “Het is maar voor eventjes”. Maar zoals altijd zit een ongeluk in een klein hoekje. En zeker op hoogte hoeft het maar één keer mis te gaan. Bepaal dus van te voren wat je precies gaat doen, hoe hoog je moet zijn én hoe lang je aan het werk gaat. Baseer daarop welk klimmaterieel je nodig hebt.
Er is ook gebleken dat er nog vaak verkeerde middelen gebruikt worden bij het plaatsen van zonnepanelen. Dit komt grotendeels doordat mensen niet weten welke (nieuwe) hulpmiddelen hiervoor beschikbaar zijn, zoals het Shuttle liftsysteem waarmee je moeiteloos jouw zonnepanelen naar iedere gewenste hoogte kunt hijsen.
3. Gebruik en respecteer voorloopleuningen
Door steigers op te bouwen met traditionele leuningen, zoals diagonaalschoren, ben je tijdens het plaatsen niet altijd omheind. Dit ging zó vaak mis dat het gebruik van voorloopleuningen, zoals de Safe-Quick® Guardrail, sinds 2018 verplicht is. Toch gaat dit nog niet altijd goed.
Veel steigers worden nog alleen met schoren uitgevoerd en opgebouwd. Het gevaar is dat je tijdens het opbouwen simpelweg niet voldoende rondom beschermd bent, wanneer je het (werk)platform wilt betreden. Zorg altijd dat jouw veiligheid een zekerheid is!
Om de veiligheid te garanderen is het aangeraden om met vaste voorloopleuningen te werken. Dit houdt in dat je de leuningen plaatst en deze niet meer vervangt door schoren. Voor het volgende niveau plaats je gewoon een nieuwe voorloopleuning. Hierdoor is het bijna onmogelijk om een steiger nog verkeerd op te bouwen. Alles gereed? Top. Dan is het alleen nog zaak dat je de leuningen vrij houdt van obstructies. Dan kan het goed zijn werk doen wanneer je het écht nodig hebt.
4. Gebruik altijd gekeurd klimmateriaal
Na verloop van tijd slijten onderdelen en kunnen er door intensief gebruik of transport beschadigingen optreden. Als je hier niets aan doet, dan loop je de kans dat je materiaal niet naar behoren functioneert. Met alle gevolgen van dien. Controleer zelf dus regelmatig je producten op slijtage of beschadigingen. Voor rolsteigers het liefst voor ieder gebruik. Maar hoe goed je ook kijkt, zelf zie je niet alles. Laat je klimmaterieel dus ook periodiek keuren door een keurmeester.
Voor professioneel gebruik eist de wet- en regelgeving voor arbeidsmiddelen dat je jouw klimmaterieel minstens één keer per jaar laat keuren door een deskundige. Hiervoor kun je altijd rekenen op de keuring-, reparatie- en montagespecialisten van Altrex. Altrex is ISO en VCA gecertificeerd en alle inspecteurs beschikken over vakbekwaamheidscertificaten conform de ISO 17024 accreditatienorm, afgegeven door certificaatinstelling DNV.
Met de mobiele werkplaats kunnen de inspecteurs van Altrex meer dan 90 procent van de benodigde reparaties ter plekke uitvoeren, waardoor je snel weer aan het werk kan. Na goedkeuring ontvang je een officieel certificaat en worden alle onderdelen voorzien van een inspectiesticker.
5. Blijf alert
Heb je alle handleidingen doorgelezen, gebruik je de juiste materialen én is alles gekeurd? Ook dan moet je altijd alert blijven. Een foutje is namelijk zo gemaakt en met een beetje gezond verstand kun je al héél véél gevaarlijke situaties voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je twijfels over de veiligheid altijd meldt en dat je het werkoppervlak netjes houdt om struikelen te voorkomen. Spreek ook collega’s aan als je ziet dat ze niet veilig werken. Door goed op jezelf én elkaar te letten, verkleinen we de kans op ongelukken aanzienlijk.
Meer weten?
Meer handige tips & tricks lezen? Dat kan! Op de tips & tricks-pagina van Altrex vind je alles wat je nodig hebt.