
De beste tips voor uitwendig trekkergereedschap
KUKKO is een vooruitstrevende, ervaren trekkerspecialist, die een mooi, breed productassortiment heeft. Omdat geen enkele demontageklus hetzelfde is, is het ontzettend belangrijk dat je het juiste gereedschap gebruikt.
Uitwendig trekkergereedschap wordt het meest gebruikt. Het te demonteren onderdeel (bijv. een kogellager, tandwiel of riemschijf) wordt aan de buitenzijde gegrepen. Daarom geven wij jou graag advies over hoe jij het beste uitwendig trekkergereedschap kunt gebruiken.
1. Olie alle glijvlakken
Voor een simpele demontageklus raden we aan om de glijvlakken bij het te verwijderen onderdeel eerst te oliën. Dit zorgt ervoor dat er minder wrijvingsweerstand is, wat je demontage makkelijker maakt.
2. Vet de spindel in
Het invetten van de spindel is een must. Dit zorgt voor betere smering en rotering van de spindel, maar het aller belangrijkste, het vet zorgt voor afvloeiing van de warmte, wat het invreten van de schroefdraad helpt te voorkomen.
3. Pas de trekker op de juiste manier toe
De contactoppervlakken van de trekhaken moeten recht, en compleet onder het te demonteren onderdeel worden geplaatst. Als er een centrale as is moet de trekker altijd in het midden geplaatst worden.
4. Gebruik wisseldrukstukken
Wisseldrukstukken zijn de ideale aanvulling voor KUKKO drukspindels met verwisselbare koppen. Door deze te combineren heb je verschillende gebruiksmogelijkheden voor individuele aanpassingen bij de as.

5. Gebruik de accessoires op de juiste manier
KUKKO heeft de juiste accessoires om de buitentrekker aan te passen aan elke situatie, ongeacht je demontage klus.
Heb je nu een iets beter idee over buitentrekkers, maar ben je nog niet helemaal zeker welke je nou moet kiezen en hoe je deze het beste kunt gebruiken? Lees dan snel verder. Hieronder gaan we er wat dieper op in.
Als je een buitentrekker wilt gebruiken zit het los te trekken deel op een as en is deze van buiten vrij toegankelijk. Nu heb je verschillende soorten trekkers waar je uit kunt kiezen. Er zijn bij het kiezen van de juiste trekker een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.
Het eerste punt zijn de beschikbare ruimtes. Deze moet je opmeten zodat je weet welke trekker hier goed past.

A - diameter. Deze is bepalend voor de spanwijdte.
B - Diepte. Deze is bepalend voor de spanwijdte.
C - Beschikbare ruimte. Deze is bepalend voor de afmetingen van de trekhaken.

Als tweede kom je aan bij de keuze van het type trekker. Hier kun je uit verschillende soorten kiezen, en elk heeft zijn eigen kenmerken.
Eisen:
- De trekker wordt voor verschillende toepassingen gebruikt
- De trekker moet de mogelijkheid bieden om de eigenschappen aan te passen, bijvoorbeeld het vergroten van de spandiepte enzovoort.
Aanbeveling:
Trekker met glijdende en parallelle trekhaken.
De trekhaken kunnen traploos (ook asymmetrisch) verschoven worden en met schroefverbindingen of met de rode knop aan de brug gefixeerd worden.

Eisen:
- Trekker wordt altijd voor dezelfde toepassing gebruikt.
Aanbeveling:
Trekker met zelfcentrerende trekhaken
De trekhaken zijn met elkaar verbonden. De trekkers waarborgen daardoor een automatische zelfspanning en zelfcentering van de trekhaken.

Eisen:
- Trekker wordt altijd voor dezelfde toepassing gebruikt.
- Dezelfde toepassing met verschillende dieptes.
Aanbeveling:
Trekker met zwenkbare trekhaken
De trekhaken en de brug zijn d.m.v. beweegbare platen verbonden. Bij het aandraaien van de spindel worden de trekhaken aangespannen en trekken zich vast. Een extra variant vormen de trekkers met omkeerbare of verstelbare trekhaken. Het omkeren of verstellen van de trekhaken vergroot of verkleint de spandiepte.

Eisen:
- De lager zit kort op een vlak gedemonteerd.
- Het is erg belangrijk dat de trekhaken niet losschieten.
Aanbeveling:
Trekker met zijdelingse spanbeugel
Voor het lostrekken van dicht op elkaar liggende delen. De trekhaken grijpen bij het aandraaien van de zijdelingse spanbeugel onder het los te trekken deel en trekken dit al los voordat het echte lostrekken begint. De spanbeugel perst de trekhaken vast achter het los te trekken deel. Daardoor wordt het losschieten van de trekhaken voorkomen.

Als derde moet je weten hoeveel trekkracht er nodig is.
Als de normale trekkracht voldoende is:
Trekker met mechanische spindel

Als er grote trekkracht nodig is omdat het los te trekken deel bijzonder vast zit of is vastgeroest:
Trekker met vethydraulische spindel

Als vierde moet je het model van je trekker kiezen. Wil jij meer weten over welke modellen buitentrekkers er allemaal beschikbaar zijn? Kijk dan snel op onze webshop.
Let op: Wanneer het mogelijk is kun je het beste gebruik maken van een 3-armige trekker. De gelijkmatige verdeling van de belasting garandeert dan een veilige grip op het los te trekken deel.
Een voorbeeld van dit proces:
Weet je nog steeds niet zeker wat je precies nodig hebt? Dan kun je ook deze handige configurator op de website van KUKKO gebruiken. Met een aantal clicks ben je dan snel achter het juiste type voor jouw klus!