Tips voor de juiste keuze van transportwielen

Tips voor de juiste keuze van transportwielen

 

 

Het kiezen van het juiste transportwiel lijkt niet zo lastig. Maar een verkeerde keuze kost veel meer trek- en duwkracht en maakt jouw werk onnodig zwaar. Wij geven je graag enkele vuistregels die je helpen om een juiste wielselectie te maken.

Altijd op rolletjes

Rijdt bijvoorbeeld een rolcontainer niet gemakkelijk of spoort deze niet goed dan is wielonderhoud hard nodig. Dagelijks onderhoud: verwijder touw, plastic, etc. van de wielen. TIP: Om bij de rolcontainer te blijven, laat een lege rolcontainer van een schuin vlak afrijden. Als deze niet ‘spoort’ zijn de wielen aan onderhoud of vervanging toe.

Hoe groter, hoe beter

Een twee keer zo groot wiel kost bij eenzelfde laadgewicht maar de helft van de duw/trekkracht.


De beste lagering

Een glijlager is een matige oplossing, een rollager is al beter, maar een kogellager is de beste oplossing. Gebruik daarom bij een wieldiameter vanaf 10 cm of een belading vanaf 100 kilo altijd wielen met kogellagers.

Transportwiel lagers
glijlager / rollager / kogellager

 

Een goed loopvlak

Een rubber loopvlak ‘loopt’ beter over obstakels. Op zeer vlakke vloeren hebben harde wielen echter een lagere rolweerstand.

Transportwiel loopvlakken
rubber loopvlak / nylon (hard) loopvlak


Onderhoud werkt beter

Regelmatige controle (twee keer per jaar) en tussentijds onderhoud werkt beter en verlengt de levensduur van uw wielen. Zorg voor een goede naafbescherming, een goed draaiende gaffel en een intact loopvlak. 

Uiteraard helpen wij je ook graag bij het maken van jouw keuze. En kom je er met een standaard wiel niet uit? Dan zoeken wij samen met jou graag naar de oplossing!

 

 


Lees meer blogs over: