Hoe werkt structurele verlijming? LOCTITE legt het je uit
Betrouwbaarheid en veiligheid zijn bij structurele verlijmingen belangrijke aspecten. Daarom is het van belang dat je weet wat je doet. Met dit artikel willen wij je hier graag bij helpen.
Wat is structurele verlijming?
Bij een structurele verlijming worden twee gelijksoortige of ongelijksoortige materialen op een stevige en duurzame manier met elkaar verlijmd. De lijm zorgt als het ware voor een brug tussen de oppervlakken van de te verlijmen materialen.
De traditionele verbindingsmethodes
De traditionele verbindingsmethodes zijn lassen/solderen en klinknagels/bouten. Ondanks dat deze methodes zeer gangbaar zijn, hebben ze wel een paar nadelen. Bij lassen ontstaan een ongelijkmatige spanningsverdeling en veranderingen in je materiaalstructuur. Vervorming door de bij het lassen onstane hitte kan een nadeel zijn bij dun plaatmateriaal. Bij boutgaten beschadig je het materiaal al voordat je het gaat verbinden. De spanningspieken komen altijd voor bij de randen van de boutgaten. Een ander nadeel van boutverbindingen betreft de kans op corrosie tussen de te verbinden metalen.
Typische kenmerken van een structurele lijm
Lijm is een niet metallische stof die van een vloeibare naar een vaste fase overgaat door middel van een chemische reactie. Het hecht zich aan het oppervlakken van de te verlijmen onderdelen (adhesie) en het moet zelf ook voldoende sterkte hebben (cohesie).
Voordat je gaat verlijmen is een goede voorbereiding van belang. Dit hangt af van de toepassing, maar het kan bijvoorbeeld door reinigen, stralen of schuren.
De lijm kan spelingen vullen en een afdichtende werking hebben. Het verbindt verschillende materialen onderling en zorgt voor een gelijkmatige spanningsverdeling.
Hieronder zie je de kenmerken op een rij staan:
Hoe werkt de uitharding?
Allereerst is er een onderscheid tussen 1-component en 2-component lijmsoorten. De 2-component lijmen zijn de epoxy’s, acrylaten en polyurethaan. Deze lijmen worden veel gebruikt bij structurele lijmverbindingen. Je herkent ze eenvoudig aan de verpakking, meestal een dubbelspuit met een mengbuis.
De onderstaande afbeelding laat het uithardingsmechanisme zien. In het eerste plaatje zitten de beide componenten nog in de verpakking. Na de menging heb je nog een bepaalde 'open tijd' voordat de reactie begint (derde plaatje). Na enige tijd is het product volledig uitgehard (vierde plaatje).
Let op!
Zeer belangrijk is dat je de juiste mengverhouding aanhoudt en dat je de beide componenten goed met elkaar mengt. Vele Loctite lijmsoorten zijn echter al voorzien van een mengbuis. Zodra je de lijm gaat gebruiken vermengen de beide componenten zich in deze mengbuis.
Maak de juiste keuze
Wat voor een verbinding heb je nodig? Moet deze sterk zijn of chemisch bestendig zijn? Of toch flexibel? elke lijmsoort heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen. In deze afbeelding zie je duidelijk de verschillen:
Voorbeeld acrylaat of polyurethaan
We hebben 2 kleine transparante onderdelen met een klein lijmvlak en weinig speling. Uit het onderstaande overzicht kies je dan de Loctite AA V5004. Dit is een taaie sterke lijm die snel uithardt. En bij het gebruik van transparante materialen geeft een heldere lijmnaad een mooier resultaat.
Voorbeeld epoxy
Heb je kleine onderdelen die van een sterke verlijming wilt voorzien, dan is de Loctite Double Bubble een prima keus. Deze lijm wordt geleverd in 2 kleine zakjes en een houten spatel om de 2 componenten te vermengen. De open tijd (verwerkingstijd) van dit product is 3 minuten en de verlijming is na 5 minuten gefixeerd.
Hoe gebruik je een LOCTITE structurele lijm?
Stap 1 - Voorbereiding
- Controleer de houdbaarheidsdatum van het product op de verpakking.
- Het product goed schudden voor gebruik.
- Ontvet en reinig de onderdelen. Gebruik hiervoor Loctite SF 7063/7064. Dit laat geen residue achter.
Stap 2 - Voorbereiding product
Met statische mengbuis:
- Zonder menger: duw een kleine hoeveelheid product uit om de zuigers achteraan gelijk te zetten.
- Monteer de statische mengbuis en duw opnieuw een kleine hoevelheid gemengd product uit, totdat een egale kleur is bereikt. De lijm is dan goed gemengd.
- Meng de beide componenten grondig volgens de voorgeschreven mengverhouding.
Stap 3 - Aanbrengen
- Breng de lijm direct na het mengen aan op de te verlijmen oppervlakken.
- Laat na gebruik de statische menger zitten en gebruik deze als afsluitdop. Dit geldt alleen bij 2-componenten epoxy's en polyurethanen. Bij de acrylaten moet de mengbuis er af en de dop er weer op. Doe je dit niet dan hard de lijm verder uit in de verpakking.
Stap 4 - Assembleren
- Assembleer de onderdelen direct na het aanbrengen van de lijm.
- Voorkom dat de onderdelen bewegen tijdens de uitharding.
- Belast de verbinding pas als de sterkte volledig is ontwikkeld, dit is vaak na 24 uur.
In deze video zie je hoe Loctite AA V5004 - een 2-componenten acrylaat - wordt toegepast. De gebruiker heeft de houdbaarheidsdatum reeds gecontroleerd en heeft de verpakking ook al geschud voor gebruik.
Voordelen van Loctite structurele lijmen
Het verhoogt de betrouwbaarheid:
- lagere risico van machinestilstand dankzij een gelijkmatige spanningsverdeling
- hoge belastingoverdracht
- weerstand tegen dynamische belasting
- herstelt onderdelen zo goed als het originele ontwerp
Het bespaart tijd:
- zeer snelle en gemakkelijke herstellingen dankzij de snelle verlijming
- het lijmt en het dicht af
Het verhoogt de veiligheid:
- voorkomt machinestoringen die kunnen leiden tot ongevallen en gerelateerde veiligheidsrisico's
Het vermindert de kosten:
- herstellen i.p.v. vervangen van onderdelen
- verhoogt inzetbaarheid door snelle reparaties
- laat reductie van materiaaldikte toe (OEM)
- veel verschillende materiaalcombinaties zijn mogelijk (OEM)