Zo voorkom je meetfouten met een schuifmaat

Zo voorkom je meetfouten met een schuifmaat

 

 

Meten met een schuifmaat lijkt simpel, maar ongemerkt kun je toch enkele foutjes maken. Met een verkeerd meetresultaat als gevolg. Wij geven je - met dank aan Mitutoyo - enkele tips die je helpen om deze fouten te voorkomen zodat je de juiste meetwaarde afleest.

Voordat wij verder gaan laten we je eerst zien uit welke onderdelen de (analoge) schuifmaat bestaat. Een aantal van de gebruikte termen kom je verderop in dit artikel weer tegen, dus dan is het handig als je weet waar wij het over hebben.


Duursma_schuifmaat_onderdelen

1. Binnenmeetbekken
2. Klemschroef
3. Slede
4. Dieptemaat
5. Lineaal

6. Referentievlak
7. Maatverdeling
8. Nonius
9. Buitenmeetbekken
10. Hoogtemeetbekken

 

Zo lees je de meetwaarde af

Duursma_schuifmaat_aflezenDe meetwaarde van een analoge schuifmaat bepaal je door de afgelezen waarde van de maatverdeling en de waarde van de nonius bij elkaar op te tellen. Je leest de nonius af op de plaats waar een streepje van de nonius precies in het verlengde van een streepje van de maatverdeling ligt. In het voorbeeld rechts heeft de schuifmaat een aflezing van 0,05 mm.

  • A: Aflezing maatverdeling
  • B: Aflezing nonius
  • C: Meetwaarde (=A+B)

 

Voorzorgsmaatregelen

Met de onderstaande tips zorg jij ervoor dat je met jouw schuifmaat de juiste meetwaarde afleest.

Meetkracht

Oefen geen grote kracht op het werkstuk uit. Te veel meetkracht resulteert in een meetfout doordat de meetbek gaat kantelen.

Duursma_schuifmaat_meetkracht

 

Parallaxfout

Door het hoogteverschil tussen de bladen van de noniusaflezing en de maatverdeling ontstaat een parallaxfout wanneer je in een schuine richting (positie A) op de af te lezen schaal kijkt. Lees de maatverdeling/nonius dus altijd af vanuit een kijkhoek loodrecht op het af te lezen punt van de schaal.

Duursma_schuifmaat_parallaxfout

 

Buitenmeting

Breng het werkstuk altijd zo dicht mogelijk bij het referentievlak en laat de meetvlakken zo goed mogelijk op het werkstuk aansluiten.

Duursma_schuifmaat_buitenmeting

 

Binnenmeting

Plaats de binnenmeetbekken zo diep mogelijk in de opening en laat ze goed op het werkstuk aansluiten.

  • (1) Zoek de grootste waarde (boring)

  • (2) Zoek de kleinste waarde (groef)

Duursma_schuifmaat_binnemeting_1

Duursma_schuifmaat_binnemeting_2

 

Dieptemeting

De dieptemaat moet loodrecht op het te meten oppervlak staan.

Duursma_schuifmaat_dieptemeting

 

Hoogtemeting

Zorg dat de meetvlakken goed op het werkstuk aansluiten.

Duursma_schuifmaat_hoogtemeting

 

Zo gaat jouw schuifmaat langer mee

Tot slot nog enkele punten van aandacht rondom het gebruik van een schuifmaat.  

  • Vóór het meten moet je alle stof, vuil en spaanders van de geleidingen, meetvlakken en maatverdelingen verwijderen.
  • Voordat je gaat meten met de schuifmaat, zorg je ervoor dat de nullijnen van de schuifmaat en de nonius overeenkomen wanneer de schuif gesloten is. Er mag geen lichtspleet tussen de meetbekken te zien zijn wanneer je ze tegen het licht houdt.
  • Voordat je metingen met de dieptemeter uitvoert, zorg je ervoor dat de nullijnen van de schuifmaat en de nonius overeenkomen wanneer het meetoppervlak en het referentieoppervlak zijn ingesteld op een vlakplaat.
  • Gebruik de schuifmaat nooit om aan draaiende werkstukken te meten; dit is gevaarlijk en bovendien slijten de meetvlakken snel.
  • De geleidingen van de schuifmaat moeten altijd voorzien zijn van een dunne film schone olie. Het ontbreken van olie kan krassen op de referentievlakken veroorzaken waardoor de beweging van de slede niet meer soepel zal gaan.
  • Zet bij het opbergen van je schuifmaat deze nooit helemaal op nul en vergrendel deze niet op deze stand met het borgschroefje

 

Bron: Mitutoyo

 


Lees meer blogs over:

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment schuifmaten