Wat is het verschil tussen een cirkelzaagmachine en een lintzaagmachine?

Wat is het verschil tussen een cirkelzaagmachine en een lintzaagmachine?

 

 

Zaagmachines voor gebruik in de metaal kunnen we grofweg onderverdelen in cirkelzaagmachines en lintzaagmachines. In dit blog kom je er meer over te weten. Lees snel verder!

Cirkelzaagmachines

Cirkelzaagmachines bestaan in diverse uitvoeringen zoals scharnierend, verticaal of onderuitkomend. 

De scharnierende cirkelzaagmachine is wellicht de bekendste en deze wordt vaak gebruikt om profielen en massieve materialen snel en precies af te korten. Dit kan recht en vaak ook onder verstek.
De cirkelzaagmachines zijn leverbaar als handbediend, halfautomatisch of volautomatisch. 

Naast deze scharnierende uitvoering bestaan er ook verticale en onderuitkomende cirkelzaagmachines. De verticale zaagmachines zijn zeer geschikt voor het afkorten van massieve en moeilijk te verspanen staalsoorten zoals roestvaststaal.

De onderuitkomende zaagmachines zijn gemaakt voor het zware zaagwerk van constructiestaal, massieve materialen, buis en roestvaststaal. Deze zijn leverbaar als halfautomaat en volautomaat. Daarnaast zijn er onderuitkomende cirkelzaagmachines die specifiek geschikt zijn voor het zagen van aluminium en kunststoffen.

 

Lintzaagmachines

Het voordeel van lintzaagmachines ten opzichte van cirkelzaagmachines is de grotere capaciteit. Lintzaagmachines bestaan ook in diverse uitvoeringen. De scharnierende is de meest bekende variant. Deze wordt gebruikt voor de meest voorkomende zaagwerkzaamheden en is robuust en trillingsarm.

Voor de bediening heb je keuze uit diverse mogelijkheden. Naast handbediening kun je ook kiezen voor semi-halfautomatische, halfautomatische of een volautomatische bediening.
 

Semi-halfautomatisch

Cyclus: handmatig klemmen, zaagvoeding (zaagboog zakt), zaagt - zaagboog handmatig terug beginpositie, handmatig klem los.

Halfautomatisch

Cyclus: automatisch klemmen, zaagvoeding (zaagboog zakt), zaagt - zaagboog terug beginpositie, klem los. 

Volautomatisch

Geheel hydraulisch met een CNC besturing met o.a. instelbare aanvoerlengte, instelbare zaagvoeding en zelfdiagnose.

 

Een andere groep lintzaagmachines zijn de verticale en dubbelkoloms zaagmachines.

 

Draagbare zaagmachines

Cirkelzaagmachines en lintzaagmachines zijn er ook in draagbare uitvoeringen. Uiteraard is de capaciteit beperkter maar voor sporadisch zaagwerk of voor gebruik op locatie zijn ze prima geschikt.

 

Advies op maat

Wij begrijpen heel goed dat geen werkplaats of fabricageproces hetzelfde is. Daarom bespreken wij graag met jou wat jouw wensen zijn zodat je geheel vrijblijvend advies op maat krijgt.


Lees meer blogs over:

Reacties

Reageer ook