Wat is het verschil tussen V-riem en tandwielaangedreven boormachines?

Wat is het verschil tussen V-riem en tandwielaangedreven boormachines?

 

 

Tafelboormachines en kolomboormachines kun je grofweg onderverdelen in V-riem en tandwielaangedreven boormachines. In dit blog kom je meer te weten over de verschillen.

 

V-riem aangedreven

V-riem aangedreven tafel- en kolomboormachines kom je tegen in vele uitvoeringen. Van handbediend tot volautomatische boormachine.

De handbediende boormachine wordt vanwege zijn prijs/kwaliteit verhouding vaak gebruikt. Je komt ze o.a. tegen op scholen, bij technische diensten en in diverse werkplaatsen.
De motor drijft d.m.v. van de V-riem het boorgereedschap aan. Het toerental stel je in door de schakelaar van de motor in stand 1 of 2 te zetten en de V-riem op de juiste motor- en boorpoelie te plaatsen. Sommige modellen hebben een variabel toerental. Vanaf het bedieningspaneel kun je dan het toerental traploos instellen.

Sommige machines hebben een tapfunctie. Hiermee kun je, zonder een tapkop aan te schaffen, automatisch tappen. 

 

Tandwiel aangedreven

Tandwiel aangedreven tafel- en kolomboormachines zijn ook leverbaar in diverse uitvoeringen. Het voordeel van tandwiel aangedreven boormachines is het makkelijk omschakelen van de boorsnelheid en de krachtige overbrenging van de motor op het boorgereedschap.

Let op: Er is een groot verschil in machines met gehard stalen geslepen tandwielen draaiend in een oliebad en machines met kunststof tandwielen die ingevet zijn. Tandwiel aangedreven machines met gehard stalen geslepen tandwielen zijn goed geschikt voor het zware en continue werk. Deze machines hebben een lange levensduur waardoor je de kosten van aanschaf over vele jaren kunt verdelen. Ook deze machines kunnen worden uitgevoerd met variabel toerental, tapfunctie, etc.

Tandwiel aangedreven boormachines zijn uitermate geschikt om te vloeiboren.

 

 

Richtlijnen

Uiteraard zijn de boormachines die bij ons koopt voorzien van de laatst geldende Europese voorschriften. De machines zijn o.a. uitgevoerd met noodstop, is de boorspil afgeschermd met een boorkap met schakelaar en is de poeliekap voorzien van een schakelaar die de machine uitschakelt zodra je de kap opent. Voldoet jouw huidige machine niet meer aan de richtlijnen? Dan passen wij jouw machine graag voor je aan!

 


Lees meer blogs over:

Reacties

Reageer ook