Uit welke componenten bestaat een luchtverzorgingseenheid?

Uit welke componenten bestaat een luchtverzorgingseenheid?

 

 

Een luchtverzorgingseenheid is het begin van een goede persluchtconditionering aan het begin van elke machine of applicatie. Hiermee wordt de veiligheid en zekerheid van ieder pneumatisch systeem bepaald.

In dit blog kom je meer te weten over de functies van een luchtverzorgingseeninheid. Hierbij nemen we de MS-serie van Festo als voorbeeld. Alle componenten uit deze serie kun je los bestellen, of als complete ‘ready-to-install’ set.

 

voorbeeld luchtverzorgingseenheid Festo MS-serie

 

Schakelen en regelen

Het centraal inschakelen van de perslucht, met de hand (EM1) of elektrisch (EE). Perfect te combineren met de LR drukregelaar.

 

 

Controle en kwaliteit

De combinatie in controle en kwaliteit, het filterreduceerventiel. Naast het regelen van de druk, kent de LFR
een ontluchtingsfunctie en een filter module. Dé basis voor elke machine.

 

 

Vocht

Met de waterafscheider LWS kan 99% van het gecondenseerde vocht afgescheiden worden. Voor een extra droge lucht kun je de LDM1 Membraandroger inzetten.

 

 

Deeltjes

Voor de hogere kwaliteitseisen is een meertrapsfiltratie vereist. Met de LF kan er tot 5 μ gefilterd worden, waarna je nog een LFM fijn- filtratie kunt inzetten voor filtratie tot 0,01 μ.

 

filters

Filters

 

 

Olie

Voor oudere systemen, welke een olie gesmeerde persluchtsysteem kent, wordt de LOE ingezet voor de periodieke smering.

Voor toepassingen waarbij er strikte eisten gelden m.b.t. oliewaardes is het advies om een actief koolfilter toe te passen (LFX).

 

 

Veiligheid

De toevoeging van een slowstartfunctie zorgt voor een veilig opstartproces van de machine. Dit kan pneumatisch (DL) of met een elektrische bediening (EDE).

De SV veiligheidsmodule heeft ook nog een geregelde drukopbouw en snelontluchting, waardoor deze tot performance level E gecertificeerd is.

 

 

Meten

Met de display druksensor SPAU is het actuele drukniveau digitaal uit te lezen.

Met de SFAM module kun je ook de actuele stroomsnelheid meten, ideaal voor bijvoorbeeld verbruik calculaties.

 


Lees meer blogs over: