Hoe de afmetingen van een motor in de IEC norm zijn vastgelegd

Hoe de afmetingen van een motor in de IEC norm zijn vastgelegd

 

 

De belangrijkste maten van een draaistroommotor zijn vast gelegd in de IEC (International Electrotechnical Commission). Daarnaast kennen we ook NEMA motoren volgens Amerikaanse normering. Deze kun je tegenkomen bij bedrijven die machines bouwen voor export naar USA of bij in Amerika ontworpen productiemachines. Voor de rest komen we op de Europese markt NEMA nauwelijks tegen.

Er zijn 3 standaard uitvoeringen te weten B3, B5 (FF flange) of B14 (C-flange). Daarnaast zijn er ook combinaties mogelijk zoals B3 en B5, ook wel B35 genoemd of met B3 en B14 ook wel B34.

 

gangbare bouwvormen elektromotoren

 Om de voorkant en de achterkant van de elektromotor te benoemen komen er een aantal afkortingen voor namelijk: D.E. (Drive End) en N.D.E. (Non Drive End). Dit wordt ook wel afgekort met AZ (aandrijfzijde) of NAZ (niet aandrijfzijde).

 

Let op:

Elektromotoren die direct aan een reductor zijn gemonteerd zijn niet gestandaardiseerd op flens- en asmaat. Dit is het geval bij aandrijvingen van WATT Drive, SEW, Siemens Flender en Nord. Deze zijn gemonteerd met een geïntegreerde elektromotor en zijn dus niet uitwisselbaar met IEC motoren. Aan de uitgaande as van de elektromotor wordt een rondsel geperst. Dit rondsel wordt gebruikt in de eerste trap van de reductiekast. Op tandwielkasten van bijvoorbeeld Tramec, Bonfigioli en Motovario passen wel IEC elektromotoren.

 

Maatvoering

De belangrijkste maten volgens de IEC norm zijn:

  • A (steek van de gaten, voor aanzicht )
  • B (steek van de gaten, zij aanzicht) 
  • C (borst van de as tot 1ste bevest.gat) 
  • D (diameter van de uitgaande as D.E.) 
  • E (lengte van de as) 
  • H (IEC-hoogte)

 

De maat H geeft de huisgrootte van de elektromotor aan. Dus bij een IEC 90S elektromotor is de afstand van voet tot hartafstand as 90 mm. 

 

afmetingen bouwvorm B3

Als we te maken hebben met een gestandaardiseerde motor volgens IEC dan zijn deze maatvoeringen gelijk.

 

Flensuitvoering

Bij de flensuitvoering is de buitendiameter (P) gestandaardiseerd. Bij de B14 (C-flange) gaat men standaard uit van B14A ook wel B14 klein genoemd.

 

Let op: Als je gevraagd wordt naar de diameter van de flens, dan geef je altijd de buitendiameter (P) op!

 

De belangrijkste maten volgens de IEC norm hebben we samengevat in een handige werkplaatsposter. Je kunt hem halen bij je Duursma vestiging, downloaden kan ook:

Duursma Poster Elektromotor IEC normen


Lees meer blogs over:

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment elektromotoren

 

 

Reacties

Reageer ook