Wat zijn de verschillen tussen DSNU en DSNU-S cilinders van Festo?

Wat zijn de verschillen tussen DSNU en DSNU-S cilinders van Festo?

Je hebt ze vast allebei wel eens voorbij zien komen, de DSNU- en DSNU-S cilinders van Festo. Het zijn allebei pneumatische dubbelwerkende rondcilinders, maar wat zijn precies de verschillen? Wanneer kies je de DSNU en wanneer de DSNU-S? Dit zetten wij allemaal voor je op een rij.

De DSNU cilinder is al een lange tijd op de markt. Je herkent hem aan de ronde cilinderbuis en de standaard afmetingen. Hij wordt vaak ingezet in toepassingen waarbij afmetingen minder van belang zijn.

De DSNU-S is min of meer een compacte versie van de DSNU cilinder. Als je beide varianten naast elkaar zet dan zie je dat de DSNU montageschroefdraad en een zwenkoog heeft aan de bodemkap van de cilinder:

doorsnede dsnu cilinder


Bij de DSNU-S heb je de mogelijkheid om uit vier verschillende bodemkappen te kiezen. Met of zonder schroefdraad, heel dun met een axiale luchtaansluiting of met een zwenkoog voor scharnierende bewegingen:

met persluchtaansluiting aan de zijkant
(type -MQ):

met scharnierbevestiging
(type -MP):

DSNU-S met persluchtaansluitingen aan de zijkant DSNU-S met scharnierbevestiging
   
   
met montageschroefdraad
(type -MX):

met axiale luchtaansluiting
(type -MA):

DSNU-S met montageschroefdraad DSNU-S met axiale persluchtaansluiting

 


Hiermee is de DSNU-S cilinder veel korter dan zijn grotere broer. Een ander verschil is dat de montageschroefdraad bij de DSNU-S kleiner is. Dit allemaal maakt hem uitermate geschikt voor toepassingen in kleine ruimtes. Wist je trouwens dat de kleinste DSNU-S cilinder even groot is als een bithouder? Klein hè!


Doordat de DSNU-S compacter is, is de cilinder ook lichter dan zijn tegenhanger. Voorbeeld: een DSNU-16-40-PPS-A weegt 108,3 gram en zijn compacte tegenhanger (DSNU-S-16-40-PPS-A-MQ) weegt 68,1 gram. Dit is een groot verschil en kan in sommige toepassingen best veel uitmaken.

Samengevat, de DSNU cilinder is geschikt voor algemene industriële toepassingen waarbij ruimte en/of gewicht niet zo belangrijk is. Komt dit wel bij jou om de hoek kijken? Dan is de DSNU-S de ideale cilinder. Hou er wel rekening mee dat het aantal montagemogelijkheden met de DSNU-S cilinder beperkt is. Andere beperkingen van deze cilinder zijn het aantal verkrijgbare maten en de mindere belasting tegen zijwaartse krachten.

Ook een puntje waar je misschien rekening mee moet houden is dat de DSNU cilinder een ISO cilinder is. Dit betekent dat je deze kunt uitwisselen met ISO cilinders van andere fabrikanten. Voor de DSNU-S cilinders geldt dit niet.

De versie met de vlakke bodemkap en persluchtaansluitingen aan de zijkant (-MQ) is een standaardcilinder. Deze is in vele afmetingen snel leverbaar. De andere versies een configuratieartikelen. Deze worden alleen op verzoek geproduceerd en hebben hierdoor een iets langere levertijd. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden!


 

 

 

 

Bekijk ons assortiment DSNU cilinders

 

 

 

Bekijk ons assortiment DSNU-S cilinders