Frequente vragen over frequentieregelaars

Frequente vragen over frequentieregelaars

 

 

In dit blog gaan we je antwoord geven op enkele veelgestelde vragen over frequentieregelaars. Staat jouw vraag hier niet tussen? Onderaan deze pagina kun je deze via de reacties aan ons doorgeven.

 

Wat is een frequentieregelaar?

Een frequentieregelaar doet precies wat er geschreven staat: door de frequentie te verhogen kun je het toerental van een elektromotor verhogen en als je deze verlaagt dan verlaag je het toerental.

Hierdoor kun je het toerental van bijvoorbeeld een pomp of ventilator precies op de benodigde capaciteit afstemmen.

Je hebt frequentieregelaars voor 1-fase 230 V wisselspanning en er zijn frequentieregelaars die op 3-fase 400 V krachtstroom werken.

Er zijn veel benamingen voor frequentieregelaars. Je kunt ze tegenkomen als omvormer, drive, inverter of VSD.

 

 

 

 

Waar worden frequentieregelaars gebruikt?

Overal waar je de snelheid van een machine, apparaat of werktuig in industriële toepassingen moet kunnen regelen kun je een frequentieregelaar inzetten. Het is zeg maar ‘het gaspedaal van een elektromotor’.

Het toepassen van een frequentieregelaar heeft voordelen. Je bespaart op energie en onderhoudskosten, je kunt er de productie mee verhogen en de inschakelstroom is kleiner dan 1,5 x de nominale stroom. Bij direct inschakelen, dus zonder een frequentieregelaar, is deze inschakelstroom 6 tot 8 keer de nominale stroom.

 

 

Is elke motor geschikt voor een frequentie regelaar?

Ja, alle IEC elektromotoren met 230 V of 400 V aansluitspanning zijn geschikt voor een frequentieregelaar.

De elektromotor die het vaakst met een frequentie regelaar wordt toegepast heeft een nominaal toerental van 1500 omw/min. Dit wordt ook wel een 4-polige motor genoemd. Voor alle vermogens van IEC elektromotoren is er wel een passende frequentieregelaar.

 

 

Wat kost een frequentieregelaar?

Frequentieregelaars worden de laatste jaren steeds goedkoper en het gebruiksgemak neemt steeds toe. Nieuwe mogelijkheden zoals bijvoorbeeld via je smartphone programmeren met NFC-functie, vrij programmeren met Codesys software.

Een mooi voorbeeld is de Commander S van Control Techniques.  Deze regelaar is er al vanaf € 88,- (excl. BTW) en kun je met een app gemakkelijk inbedrijfstellen.

Commander S frequentieregelaar

Lees alles over de Commander S

 

Daarnaast is de robuustheid enorm toegenomen wat inhoudt dat de frequentieregelaar compromisloos kan worden ingezet. Ons huismerk Control Techniques heeft dit vertrouwen en geeft je 5 jaar garantie op de frequentieregelaars.

 

Heb je een andere vraag? 

Heb je een andere vraag over frequentieregelaars waar je graag een antwoord op wil hebben? Geef jouw vraag dan door via het reactieformulier onderaan deze pagina.


Lees meer blogs over:

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment frequentieregelaars