Welke dikte doorslijpschijf moet ik gebruiken?
Doorslijpschijven gebruik je op een haakse slijper bij het doorslijpen van bijvoorbeeld metalen profielen, plaatwerk of massief staal. Dit kan zowel staal, rvs als aluminium zijn. Naast dat je keuze hebt uit verschillende diameters (115, 125, 180 of 230 mm) kun je ook kiezen uit verschillende diktes, variërend van 0,8 tot 2,5 mm. De dikte is van invloed op de snelheid van het doorslijpen en op de nauwkeurigheid van de snede.
0,8 en 1,0 mm voor dunwandige materialen
De dunne doorslijpschijven met een dikte van 0,8 en 1,0 mm gebruik je om dun materiaal mee door te slijpen. Met dun bedoelen we een materiaaldikte tot ongeveer 5 mm. Het voordeel van deze dunne schijven is dat ze snel en nauwkeurig door het materiaal heen slijpen. Hierdoor ontstaat minder wrijving en dus minder warmteontwikkeling waardoor de kans op verkleuring van het oppervlak wordt verkleind. Een ander voordeel is dat je minder bramen krijgt en hierdoor minder tijd kwijt bent aan nabewerking van de snede. Deze doorslijpschijven zijn leverbaar in diameters van 115 en 125 mm.
1,6 en 2,5 mm voor dikkere materialen
Voor de dikkere materialen, vanaf 5 mm, of wanneer nauwkeurigheid minder van belang is, kun je beter een doorslijpschijf met een dikte van 1,6 of 2,5 mm pakken. Een dikkere doorslijpschijf geeft je meer stabiliteit tijdens het slijpen dan een dunne slijpschijf. Dit is zeker een voordeel als je nog niet zoveel ervaring hebt met het werken met doorslijpschijven. Een nadeel van een dikkere schijf is wel dat er meer warmteontwikkeling en braamvorming ontstaat.
3,0 tot 4,2 mm voor ruwe slijp- en afbraamwerkzaamheden
Deze schijven kom je veel tegen in de pijp/lasindustrie. Dankzij de dikte is de schijf niet alleen geschikt voor ruwe slijptoepassingen maar kun je hem ook gebruiken voor afbraamtoepassingen. Ideaal voor het bewerken van buizen en het uitslijpen van lasnaden. De schijven in deze diktes hebben vaak een kom wat voor extra stevigheid zorgt.
Hou rekening met het te bewerken materiaal
Naast de keuze van de dikte van de doorslijpschijf moet je ook rekening houden met het materiaal dat je gaat doorslijpen. Ga je bijvoorbeeld rvs bewerken, dan moet je kiezen voor een schijf die specifiek geschikt is voor rvs. Doe je dat niet en pak je een slijpschijf voor metaal? Dan loop je het risico dat er door bepaalde bestanddelen het werkstuk wordt verontreinigd en er toch roestvorming gaat optreden. Er zijn trouwens ook doorslijpschijven die voor zowel rvs als staal geschikt zijn. Ook voor het bewerken van aluminium zijn er specifieke schijven.
En werk veilig met doorslijpschijven!
Een ongeluk met een haakse slijper zit in een klein hoekje. Een slijpschijf kan bijvoorbeeld door verkeerd gebruik uit elkaar spatten. Daarom is het belangrijk dat je altijd slijpt met een beschermkap op je haakse slijper. Anders breng je niet alleen jezelf in gevaar maar ook anderen in jouw directe omgeving. Meer tips en advies over veilig werken met doorslijpschijven vind je in onze flyer. Je kunt deze hieronder downloaden: