Wat is het polygooneffect bij een kettingaandrijving?

Centrale informatie

support phone email

31 (0)55 538 47 47

Home > Blog

Wat is het polygooneffect bij een kettingaandrijving?

Omspannen aandrijvingen, 27 December 2021

Op het eerste gezicht zou je denken dat een aandrijfketting of een transportketting op een kettingwiel netjes de lijn van de steekcirkeldiameter volgt. Dit is niet het geval, in werkelijkheid volgt de ketting de lijn van een veelhoek (polygoon).

Nu kun je denken ‘nou lekker spannend, wat maakt het uit?’. Nou, dit heeft best veel invloed op het gedrag van de ketting.

Omdat de ketting de veelhoek volgt i.p.v. de steekcirkel varieert tijdens een rotatie van het kettingwiel de effectieve diameter. Dit zorgt ervoor dat de afstand van hart kettingwiel tot hart van de ketting wisselt. In afb. 1 zie je dit versimpeld weergegeven. Hierdoor beweegt de ketting op en neer en verandert ook de snelheid van de ketting omdat de radius verandert. Het resultaat is een ongelijkmatig lopende en dansende ketting die trillingen veroorzaakt.

verschil hartafstand polygooneffect

(afb. 1)

 

 

 

Dit ‘polygoon effect’ is met name van toepassing bij kettingwielen met een klein aantal tanden. Hoe groter het aantal tanden, hoe rustiger de ketting gaat lopen. Daarom is het belangrijk dat je, afhankelijk van de snelheid, kiest voor een kettingwiel met minimaal 17 tanden. Het grote kettingwiel mag niet meer dan 100 tot 120 tanden hebben.

Heb je weinig ruimte? Kies dan voor een ketting met een kleinere steek zodat je een kettingwiel met voldoende tanden kunt toepassen. Uiteraard moet het over te brengen vermogen dit wel toelaten.

 

Tip!

Weet jij wat het voordeel is van een aandrijfkettingwiel met een oneven aantal tanden? Nee? Dit zorgt ervoor dat de tanden minder snel slijten. Met een oneven aantal tanden is er bij elke omwenteling afwisselend contact met de binnen- en buitenschakel van de aandrijfketting.

 


 

>> Hoe herken ik het type rollenketting?

 

>> Hoe is een rollenketting opgebouwd?

 

>> Hoe werken zelfsmerende rollenkettingen?

 

>> Transportkettingen met meenemers

 

Hebben wij je met dit artikel geholpen?

Ja      Nee
0 Reacties

Tags