Wat is het verschil tussen 1-, 2-, en 3-delige kogelkranen?

Wat is het verschil tussen 1-, 2-, en 3-delige kogelkranen?

 

 

Het huis van een kogelkraan kan op verschillende manieren zijn opgebouwd. Veel voorkomende varianten de zijn ééndelige, tweedelige en driedelige huizen. De werking van de kogelkraan is in elke uitvoering gelijk, de verschillen zitten in de mogelijkheden tot onderhoud of reparatie.

Duursma_1-delige_kogelkraan

 

Eéndelige kogelkranen

Dit is een eenvoudige en goedkope uitvoering. Eendelig houdt in dat het huis uit één stuk bestaat. Vanwege de constructie hebben deze afsluiters in het algemeen een vernauwde doorlaat. Reparatie van deze afsluiters is meestal niet mogelijk. Het nadeel van dit type is dat je bij een defect de gehele afsluiter uit de leiding moet halen. Dit kan lastig zijn, als je pech hebt moet je ook een deel van de leiding demonteren of vervangen. Een voordeel van dit type afsluiter t.o.v. de twee- of driedelige varianten is het ontbreken van pakkingen tussen de delen van het huis. Eventuele lekkage tussen de delen wordt hiermee voorkomen. Dit type kogelkraan wordt gebruikt voor eenvoudige toepassingen.

Duursma_2-delige_kogelkraan

 

Tweedelige kogelkranen

Bij dit type bestaat het huis van de kogelkraan uit twee ongelijke delen. Het grootste deel bevat de hendel, kogel, zittingen en pakkingen. Bij de goedkopere modellen zijn deze twee delen in elkaar geschroefd. Bij de wat zwaardere uitvoeringen zijn de twee delen met bouten aan elkaar gekoppeld. Voor onderhoud of reiniging moet je deze variant uit de leiding halen. Daarna kun je de twee delen uit elkaar halen en het binnenwerk inspecteren. Een ander nadeel is dat er lekkage kan ontstaan langs pakking tussen de twee delen. Tweedelige kogelkranen zijn leverbaar met een gereduceerde of volle doorlaat.

 

Blue_range_fig_2

 

Driedelige kogelkranen

Het grote voordeel van driedelige kogelkranen is dat je het binnenwerk - met hendel, kogel, zittingen en pakkingen - kunt verwijderen zonder de complete kraan uit de leiding te halen. Zo kun je zonder al te veel sleutelwerk het binnenwerk van een kogelkraan inspecteren. Dit kan bij vele toepassingen een groot voordeel zijn. De drie delen worden onderling verbonden door bouten of trekstangen. Driedelige kogelkranen zijn vaak modulair opgebouwd. Daardoor is het is mogelijk om twee verschillende aansluitingen op een afsluiter te hebben. Bijvoorbeeld aan de ene kant een flensaansluiting en aan de andere kant pijpschroefdraad. Een nadeel van dit type is dat tussen de drie delen afdichtingen zijn aangebracht die mogelijk voor lekkage kunnen zorgen.

 

 

 


Lees meer blogs over:

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment kogelkranen