Blog

Centrale informatie

support phone email

31 (0)55 538 47 47

Home > Blog

Moet ik voorboren bij grotere diameters?

Tooling en verspaning, 27 January 2021

Een vraag die veel voorkomt bij het boren is: “Moet ik voorboren bij grotere diameters?” Misschien heb jij je dit ook wel eens afgevraagd en daarom gaan we er samen met onze partner Dormer Pramet in dit blog wat dieper op in.

Als je een hand- of kolomboormachine gebruikt moet je soms best wat kracht gebruiken om een gat met een diameter van 10 mm of groter te boren. Je kunt er dan voor kiezen om dan eerst met een kleinere diameter voor te boren; dan kost het boren met een grotere diameter namelijk een stuk minder moeite. Helaas is het voorboren op die manier niet zonder nadelen:


> Lees meer
Tags

Wat is een morseconus en hoe bepaal ik de maat?

Tooling en verspaning, 18 March 2020

 

spiraalboor met morseconus
(afb. 1)

Een morseconus is een gestandaardiseerde (volgens DIN 228) gereedschapsopname voor het klemmen van verspanende gereedschappen (zoals spiraalboren, boorkoppen en ruimers) in bijvoorbeeld tafel- of kolomboormachines en draaibanken.


> Lees meer

Wat is het verschil tussen tappen met rechte- en spiraalgroeven?

Tooling en verspaning, 16 September 2019

Tappen met rechte groeven (afb. 1) gebruik je voor het snijden van doorlopende tapgaten. Vaak zijn deze tappen voorzien van een schilaansnijding die de spanen voorwaarts het gat uit duwen.

 

tappen met rechte groef
(afb. 1)

 

Tappen met spiraalgroeven (afb. 2) gebruik je voor het snijden van blinde tapgaten. De spiraalgroeven voeren de spanen naar boven af uit het tapgat. Dit voorkomt ophoping van de spanen in het tapgat en daarmee tapbreuk of beschadiging van de schroefdraad.

 

tappen met spiraalgroef
(afb. 2)

 

afbeeldingen: Dormer Pramet


> Lees meer

Hoe kies ik de juiste tandsteek bij een lintzaag?

Tooling en verspaning, 21 March 2018

De juiste vertanding van een lintzaag (vaak ook bandzaag genoemd) voor metaal is afhankelijk van het te zagen materiaal. Zaag je massief materiaal, of juist buizen/profielen? Dat speelt allemaal een rol. Bij een juiste vertanding worden de spanen afgevoerd en bij een foute vertanding is de kans groot dat de zaag vol loopt. Met als gevolg dat de zaag zijn werk niet meer goed doet.


> Lees meer

De benamingen van een boor

Tooling en verspaning, 24 March 2017

Punthoek ,snijkantslengte, spaanvlak of spoed, dit zijn boortermen waar je vast wel eens van hebt gehoord. Maar wat was het ook alweer?


> Lees meer

Boorpunten volgens DIN 1412

Tooling en verspaning, 29 December 2016

Spiraalboren bestaan in vele soorten en maten. Een belangrijk onderdeel van de boor is de boorpunt. Ook hier zijn verschillen in, en deze zijn vastgelegd in DIN1412.

We zetten de 6 gangbare varianten even op een rij. 

 

 

   

Kegelmantel aanslijping DIN 1412

 

 

 


 

 

 


 

Kruisaanslijping DIN 1412 vorm C

Boorpunt voor alle normale boorwerkzaamheden in staal, non-ferro metalen en kunststoffen. 

Geschikt voor het boren van bijzonder taaie en harde materialen en diepgatboren.

Voordelen: 

 Voordelen:

 • sterke snijkanten
 • goed bestand tegen stoten en dwarskrachten
 • eenvoudig na te slijpen, ook met de hand
 
 • goede centrering
 • lage voedingsdruk nodig
 • goede spaanafvoer
 • voorboren is niet nodig 

Nadelen:

 Nadeel:

 • hoge voedingsdruk nodig door brede dwarssnijkant
 • voorboren is nodig
 • naslijpen is alleen machinaal mogelijk  

> Lees meer

Metaalbewerking: algemene tips voor het boren van gaten

Tooling en verspaning, 20 April 2016

 

Algemene tips voor het boren: 

 

 • Kies het beste type boor voor je bewerking. Belangrijk hierbij zijn het te boren materiaal, de mogelijkheden van de machine die je daarvoor gebruikt en de koeling. 
 • Instabiliteit van werkstuk en machinespindel kan leiden tot overmatige slijtage of beschadiging van het boorgereedschap. Zorg altijd voor een stabiele opspanning van de boor en het werkstuk. De keuze van een zo kort mogelijke boor helpt hierbij. 
 • De boorkop waarin de boor is opgespannen moet van een goede rondloopnauwkeurig en spankracht hebben . Als de boor in de houder slipt en de voeding automatisch is, dan kan de boor breken. 
 • Gebruik bij het monteren van de morseconus opname in de houder altijd een hamer met een zacht oppervlak. Zorg ervoor dat de morseconus van de boor goed in de bus of houder past. Past deze niet goed, dan neemt de uitdrijflip van de morseconus de radiale boorkrachten over en is de kans groot dat de uitdrijflip beschadigd of afbreekt. 
 • Gebruik het aanbevolen koelmiddel en zorg ervoor dat het koelmiddel bij de boorpunt komt. Dit verlengt de levensduur van de boor. 
 • Voorkom spaanophopingen in de spaangroeven van de boor. Boor je gaten die dieper zijn dan 4x de diameter van de boor? Dan kan lossen van de boor nodig zijn om de spanen te verwijderen. Of gebruik de specifieke PFX boren met parabolische spaangroeven, of boren met inwendige koelkanalen of CTW technologie voor het boren van diepe gaten,
 • Zorg bij het herslijpen van de boor dat de originele geometrie weer hersteld wordt en dat de boor voldoende geslepen wordt zodat alle slijtage weg is.

> Lees meer

Waarom is roestvaststaal lastig te bewerken?

Tooling en verspaning, 1 April 2016

Eerst in het kort even iets over roestvaststaal: roestvaststaal is een gelegeerd staal dat meestal een chroomgehalte (Cr) heeft boven de 12%. De roestbestendigheid neemt over het algemeen toe in verhouding met het Cr-gehalte. Andere legeringselementen zoals nikkel en molybdeen veranderen de structuur en de mechanische eigenschappen van het staal.

 


> Lees meer

Welke aansluitingen bestaan er voor kernboren?

Tooling en verspaning, 6 October 2015

Je kent het vast wel, je hebt ergens nog een kernboor in de juiste diameter liggen, je wilt hem gaan gebruiken maar… hij past niet in de houder van je kernboormachine.

Kernboren zijn grofweg leverbaar in drie verschillende soorten opnames. De vierde soort is een combinatie van twee types. Welke soorten zijn er en hoe zie je de verschillen? Dat leggen wij graag voor je uit.


> Lees meer

Hoe bereken ik het juiste toerental van een boor?

Tooling en verspaning, 21 September 2015

Het toerental van een spiraalboor kun je bereken met deze formule:

 

n = [Snijsnelheid (Vc) x 1000] / [boordiameter (D) x 3,14]

 

 • n = toerental in omwentelingen per minuut
 • Vc = snijsnelheid in meters per minuut
 • 1000 = van meters naar millimeters
 • 3,14 = Pi 
 • D = boordiameter in mm

 

De snijsnelheid van een boor is daarbij wel van een aantal zaken afhankelijk:


> Lees meer

Wat is het voordeel van het gebruik van roltappen t.o.v. snijtappen?

Tooling en verspaning, 19 May 2015

Roltappen maken geen schroefdraad d.m.v. verspaning, maar maken schroefdraad door vervorming van het materiaal. Wat zijn nu de voordelen van het gebruik van roltappen?


> Lees meer

Hoe bepaal ik de juiste voorboordiameter voor een tapgat?

Tooling en verspaning, 25 March 2015

Met welke maat boor moet ik voorboren? Dat is een vaak voorkomende vraag. Een vuistregel voor het bepalen van de voorboordiameter bij inwendig schroefdraad tappen is de diameter van de draad minus de spoed. Voorbeeld: Schroefdraad M16 heeft standaard een spoed van 2,0 mm, dus de voorboordiameter is dan 16 - 2 = 14,0 mm.


> Lees meer