Blog

Centrale informatie

support phone email

31 (0)55 538 47 47

Home > Blog

Hoe werkt MIG/MAG lassen?

Lastechniek, 11 December 2020

MIG/MAG lassen is een vorm van booglassen waarbij de lasdraad vanaf een haspel continue wordt aangevoerd. MIG/MAG is de afkorting voor Metal Inert Gas/Metal Active Gas. Het enige verschil tussen deze twee is het gebruikte beschermgas. Bij MIG lassen gaat het om een inert gas, bijvoorbeeld argon. Bij MAG lassen gaat het om een actief gas, bijvoorbeeld CO2. Vaak worden ook menggassen gebruikt, bijvoorbeeld 85/15. Dit bevat 85% argon en 15% CO2. Een inert gas reageert niet met het smeltbad en een actief gas wel. Een actief gas heeft dan ook invloed op de samenstelling van de uiteindelijke las.


> Lees meer

TIG-lassen: welke kleur wolfraam elektrode voor welke toepassing?

Lastechniek, 17 January 2020

Wolfraam elektroden gebruik je bij TIG-lassen. Ze zorgen voor het ontsteken en het in stand houden van de vlamboog. Wolfraam is hard en bestendig tegen hoge temperaturen waardoor het zeer geschikt is voor booglassen. Als TIG-lasser heb je keuze uit wolfraam elektroden met verschillende toevoegingen. De juiste keuze is afhankelijk van het stroomtype (gelijkstroom of wisselstroom) en het te lassen materiaal.


> Lees meer

Wat betekent de inschakelduur bij lassen?

Lastechniek, 20 November 2018

De inschakelduur van een lasapparaat is een aanduiding in procenten die de tijd aangeeft - binnen een periode van 10 minuten - waarmee een lasser met het lasapparaat bij een ingestelde stroomsterkte continue kan lassen. Dit geldt bij een omgevingstemperatuur van 40ºC.


> Lees meer

Wetgeving bij lasrook

Lastechniek, 11 April 2018

Dit artikel is aangeleverd door Nederman. Nederman is leverancier van Duursma en helpt bedrijven wereldwijd om hun medewerkers, hun productie en het milieu te beschermen tegen stof, rook en dampen.

 

Internationale gezondheidsorganisaties erkennen het belang van het voorkomen van gezondheidsrisico's die samenhangen met lasrook- en snijdampen. In veel landen gelden strenge blootstellingsregels en -normen, zoals de limietwaarden van ISO, de toegestane blootstellingslimieten van de Amerikaanse Beroepsveiligheids- en gezondheidsorganisatie (OSHA PEL) en de drempelwaarden van de internationale organisatie ACGIH (TLV's). Deze normen worden streng gehandhaafd om medewerkers zo min mogelijk bloot te stellen aan gevaarlijke metaaldeeltjes die in lasrook aanwezig kunnen zijn.


> Lees meer

Oplossingen voor lasrookafzuiging

Lastechniek, 13 November 2017

Als lasser heb je dagelijks te maken met uiteenlopende risico's. Gevaarlijke stoffen/dampen kunnen je bijvoorbeeld door ziekte van het werk houden. Elke lasmethode produceert zijn eigen hoeveelheid lasrook en lasdamp. Daarin bevinden zich weer verschillende concentraties gevaarlijke stoffen. Hoe kleiner de deeltjes, hoe gevaarlijker ze zijn, omdat je ze dan makkelijker kunt inademen en dieper in je longen kunnen doordringen. De hoeveelheid lasrook die ontstaat, is afhankelijk van het type laswerk en de gebruikte materialen.


> Lees meer

Lassen met beklede elektroden

Lastechniek, 16 June 2016

Elektroden lassen is in de reparatiewereld een gangbare vorm van lassen. Dankzij de vele soorten elektroden is het geschikt voor vele staalsoorten, roestvast staal, laag- en hooggeleerd staal en gietijzer.

Andere benamingen voor elektroden lassen zijn:

 • BMBE (Booglassen Met Beklede Elektroden)
 • MMA (Manual Metal Arc)
 • SMAW (Shielded Metal Arc Welding)

> Lees meer

Wat is het verschil tussen rutiel, basische en cellulose laselektroden?

Lastechniek, 26 August 2015

Beklede laselektroden zijn onder te verdelen in drie groepen: rutiel, basische en cellulose elektroden. Wat zijn de verschillen tussen deze soorten? 

 

Rutiel laselektroden

Rutiel elektroden zijn gebruiksvriendelijk en kunnen nagenoeg met elk type lasapparaat, overal en in elke laspositie worden gelast. Dit is uiteraard afhankelijk van de lasser en de eisen van het te lassen product.

Traagstollende rutiel elektroden

 • De traagstollende rutiel elektroden is zeer geschikt voor het onder de hand lassen.
 • Ze zijn niet geschikt voor het vertikaal neergaand lassen.
 • Dikkere bekleding (dik of dubbeldik).
 • Zachte boog, weinig spatten, mooie aanvloeing en een goede slaklossing.
 

Middelmatigsnelstollende rutiel elektroden 

 • Met de middelmatig snelstollende rutiel elektroden kun je in alle posities lassen. 
 • Je kunt er ook naadoverbruggingen of grondlagen mee lassen in positie. 
 • Voor de meeste huis tuin en keuken lassers is het in het algemeen een allround elektrode. 
 • Dunnere bekleding dan de traag stollende rutiel elektroden. 
 • Redelijk zacht boog, een gering aantal spatten en een redelijk goede slaklossing.
 

De snelstollende rutiel elektroden

 • Met de snelstollende rutiel elektroden kun je in alle lasposities lassen maar ze zijn zeer geschikt voor het neergaand lassen. 
 • Heeft een dunnere bekleding en minder slakvorming.
 • Bij het in andere posities lassen dan bij vertikaal neergaand word de las wat boller en ruwer. 
 • Heeft een felle boog, vloeit goed aan, wat meer spatten, in andere posities een minder goede slaklossing.

> Lees meer