Blog

Centrale informatie

support phone email

31 (0)55 538 47 47

Home > Blog

Altijd de juiste sleutelmaat bij de hand

Bevestigingstechniek, 1 August 2019

Zoek jij ook vaak naar de juiste sleutelmaat om die bout of schroef aan te draaien?
Dan hoef je niet verder te kijken, wij hebben namelijk een handige poster gemaakt met daarin de sleutelwijdtes voor bouten en schroeven. Niet alleen met zowel uitwendig als inwendig zeskant maar ook met inwendig torx. Uiteraard voor alle gangbare metrische maten maar ook voor bevestigingsmaterialen met UNC, UNF en BSW schroefdraden.


> Lees meer

Hoe geef ik de juiste lengte van een bout of schroef aan?

Bevestigingstechniek, 4 September 2018

Het komt bij ons nog wel eens voor dat klanten bouten of schroeven bestellen en vervolgens blijkt na levering de maat toch niet helemaal te kloppen.
De diameter van de schroefdaad is dan niet het probleem, maar waar het dan meestal fout gaat is bij de lengte van de bout of schroef. Deze blijkt dan af te wijken van de opgegeven lengte.
Bij een zeskantbout of inbusbout met cilindrische kop meet je de lengte vanaf het begin van de schroefdraad tot onder de kop van de bout. Heb je echter te maken met een bout waarvan de kop is verzonken (ook wel platverzonken genoemd), dan meet je echter de totale lengte van de bout, dus inclusief de kop.


> Lees meer

Wat is het aandraaimoment van een bout?

Bevestigingstechniek, 25 May 2018

Het aandraaimoment - of aanhaalmoment - is het moment (kracht x arm) waarmee je de bout mag aandraaien.

Door het aandraaien van een bout ontstaan spanningen in het materiaal van de bout en van de constructiedelen. Om te voorkomen dat deze spanningen leiden tot schade aan de schroefdraad en de te klemmen constructiedelen -of zelfs tot het breken van de bout- worden bouten met een vooraf bepaald aandraaimoment vastgedraaid.


> Lees meer

Uitwendig schroefdraad herkennen

Bevestigingstechniek, 31 October 2017

Schroefdraden zijn er in vele soorten en afmetingen. Daar ben je waarschijnlijk zelf ook wel achtergekomen. Bij metrische schroefdraden is het bepalen van de schroefdraad niet zo lastig. Heb je te maken met bijvoorbeeld BSP, UNC of BSW draad, dan wordt het al snel lastiger.

Om je hiermee te helpen kun je de onderstaande stappen volgen:


> Lees meer

Ik zie 8.8 op een boutkop staan, wat betekent dit?

Bevestigingstechniek, 2 April 2015

Dit is de aanduiding van de mechanische eigenschappen voor bouten. In dit geval is het 8.8, maar het kan ook 4.6, 4.8, 10.9 of 12.9 zijn.

Het eerste getal komt overeen 1/100 van de nominale treksterkte (Rm) in N/mm². Bij een 8.8 bout is de treksterke dus 8 x 100 = 800 N/mm².

Het tweede getal is de verhouding tussen de nominale vloeigrens (Re) tot de nominale treksterkte (Rm) maal 10.


> Lees meer