Wetgeving bij lasrook

Wetgeving bij lasrook

 

 

Dit artikel is aangeleverd door Nederman. Nederman is leverancier van IP Duursma en helpt bedrijven wereldwijd om hun medewerkers, hun productie en het milieu te beschermen tegen stof, rook en dampen.

Internationale gezondheidsorganisaties erkennen het belang van het voorkomen van gezondheidsrisico's die samenhangen met lasrook- en snijdampen. In veel landen gelden strenge blootstellingsregels en -normen, zoals de limietwaarden van ISO, de toegestane blootstellingslimieten van de Amerikaanse Beroepsveiligheids- en gezondheidsorganisatie (OSHA PEL) en de drempelwaarden van de internationale organisatie ACGIH (TLV's). Deze normen worden streng gehandhaafd om medewerkers zo min mogelijk bloot te stellen aan gevaarlijke metaaldeeltjes die in lasrook aanwezig kunnen zijn.

Ventilatie en filtering zijn de primaire oplossingen om de blootstelling van medewerkers aan lasrook en snijdampen te verminderen. Lasrook ontstaat door een thermisch proces waarbij een wolk van zwevende deeltjes in de omgevingslucht terecht komt. Wanneer de dampwolk afkoelt, vallen de deeltjes naar beneden en kunnen door medewerkers worden ingeademd. Goed ontworpen opname- en filtratiesystemen beschermen de gezondheid van de medewerkers en helpen bij het naleven van de lokale regels en normen. Er bestaat echter geen lasmethode die volledig risicovrij is en daarom moeten er altijd veiligheidsmaatregelen worden getroffen, ongeacht de methode. Klik hier voor meer info voor oplossingen voor lasrookafzuiging. 

 

Arbowetgeving

De arbo-wetgeving bestaat uit doelvoorschriften, gebaseerd op duidelijke normen en grenswaarden. De doelvoorschriften geven het gewenste resultaat aan. Werkgevers en werknemers bepalen daarna zelf hoe zij dit resultaat willen bereiken.

 

Wat zijn de gezondheidsrisico's?

Er worden gezondheidsrisico's geassocieerd met verschillende lasprocessen en gecoate materialen. Ernstige ziekten die het resultaat zijn van blootstelling aan verschillende soorten lasrook zijn:

  • longkanker
  • astma
  • zweren in de neus
  • zweren op de huid (zogenaamde "chroomgaten")
  • allergieën en dermatitis door allergisch contact
 
 

Wat is de grenswaarde van lasrook?

De wettelijke grenswaarde (voorheen MAC-waarde genoemd) voor lasrook is 1 mg/m³ voor 8 uur. Oftewel: de gemiddelde blootstelling aan lasrook mag op een 8-urige werkdag niet hoger zijn dan 1 mg/m³. Zonder de juiste maatregelen kan deze grenswaarde al snel worden overschreden. Voor Chroom VI en andere kankerverwekkende stoffen gelden strengere grenswaarden.

 

Arbowet en arbocatalogus

Om werknemers veilig en gezond te laten werken, zijn werkgevers in Nederland verplicht een arbobeleid te voeren. De overheid heeft in wet- en regelgeving vastgelegd hoe en in welke mate werknemers moeten worden beschermd. Werknemers en werkgevers kunnen binnen hun branche of sector afspreken hoe zij aan arbovoorschriften willen voldoen. Deze afspraken leggen zij vast in een zogeheten arbocatalogus. Hierin staan bijvoorbeeld methoden en technieken, goede voorbeelden, normen en praktische handleidingen. De Inspectie SZW moet deze arbocatalogus goedkeuren. Na goedkeuring weten bedrijven dat wanneer zij werken conform de arbocatalogus, ze voldoen aan de Arbowet. 5xbeter heeft arbocatalogi voor de belangrijkste arborisico’s in de metaal opgesteld.

 

Vernieuwde Arbowet 2017

Per 1 juli 2017 is de nieuwe Arbowet ingegaan. In de vernieuwde Arbowet wordt de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening vergroot en staat preventie nog meer centraal. Download via onderstaande link de Factsheet nieuwe Arbowet van Arboportaal. https://www.arboportaal.nl/documenten/brochure/2017/06/13/factsheet-nieuwe-arbowet

 

Voorbeeld van een Nederman filterinstallatie voor lasrook:

Lasrook_installatie


Lees meer blogs over: