Wat betekent de inschakelduur bij lassen?

Wat betekent de inschakelduur bij lassen?

 

 

De inschakelduur van een lasapparaat is een aanduiding in procenten die de tijd aangeeft - binnen een periode van 10 minuten - waarmee een lasser met het lasapparaat bij een ingestelde stroomsterkte continue kan lassen. Dit geldt bij een omgevingstemperatuur van 40ºC.

Tijdens het lassen wordt een lasapparaat warm. Om te voorkomen dat er door oververhitting schade ontstaat schakelt het lasapparaat zichzelf even uit om af te koelen.

De inschakelduur wordt in een percentage opgegeven. Een inschakelduur van 100% bij bijvoorbeeld 130 A houdt in dat je als lasser 10 minuten continue kunt lassen bij een stroomsterkte van 130 A.

Lasapparaten worden vaak aangeduid met de maximale stroomsterkte, bijvoorbeeld 200A. Echter, lassen met 200 A kun je dan vaak maar met een inschakelduur van 40%. Dus 4 minuten lassen en dan moet het apparaat 6 minuten afkoelen. Wil je toch continue lassen (100% inschakelduur) dan kan dat bij hetzelfde lasapparaat maar bij een stroomsterkte van 130 A. Hou hier dus rekening mee bij de aanschaf van een lasapparaat. Moet je voor jouw toepassing continue lassen bij een stroomsterkte van 200 A? Dan heb je een zwaarder lasapparaat nodig, je gaat dan richting de 300 A.

Je vindt de inschakelduur van jouw lasapparaat terug in de technische specificaties en het staat ook altijd op het typeplaatje vermeld:

inschakelduur van een lasapparaat

 


Lees meer blogs over: