Van welke materialen worden O-ringen gemaakt?

Van welke materialen worden O-ringen gemaakt?

 

 

O-ringenDe O-ring is de meest gebruikte afdichting en is verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten. Meestal zijn ze gemaakt van elastomeren (dit zijn rubberachtige en elastische kunststoffen). Het meest toegepaste materiaal voor O-ringen is NBR, ook wel nitrilrubber genoemd. Andere gangbare materialen zijn: FKM (Viton®), EPDM, silicone en PTFE (Teflon).

O-ringen zijn daarnaast vaak in in verschillende hardheden leverbaar. Deze hardheid wordt aangegeven in º Shore A. Een standaard NBR O-ring heeft een hardheid van 70º Shore A. De aanduiding is dan NBR 70. Een andere hardheid bij NBR O-ringen 90º Shore A. Hoe hoger de waarde, hoe harder het rubber.

 

NBR

NBR is het meest gebruikte materiaal voor O-ringen. NBR heeft goede mechanische eigenschappen en is slijtvast. Het is goed bestand tegen veel voorkomende minerale oliën en vetten, brandstoffen, water, alcohol en siliconen.
NBR is minder goed bestand tegen ozon, zonlicht, UV, veroudering, aromatische brandstoffenremvloeistoffen op basis van glycolpolaire oplosmiddelen, moeilijk ontvlambare hydraulische vloeistoffen (HFD).

Het temperatuurbereik ligt tussen de -20º en + 100º C.

 

FPM

FPM - ook wel bekend als Viton® (een handelsnaam van DuPont ™ Corporation) - is goed bestand tegen hoge temperaturen (-20º tot + 200º C) en chemicaliën. Bovendien biedt het materiaal een zeer goede weestand tegen veroudering en ozon en laat het weinig gas door (zeer geschikt voor vacuüm toepassingen). Het standaard materiaal FPM voor O- ringen is zeer goed bestand tegen minerale oliën en vettenalifatische, aromatische en gechloreerde koolwaterstoffen, brandstoffen, moeilijk ontvlambare hydraulische vloeistoffen (HFD) en vele organische oplossingsmiddelen en chemicaliën.
Naast de standaard materialen FPM zijn diverse speciale compounds verkrijgbaar. Deze zijn dankzij de verschillende samenstellingen geschikt zijn voor bijzondere toepassingen.
FPM is in het algemeen niet bestand tegen stoom, heet water, polaire oplossingsmiddelenremvloeistoffen op basis van glycol en laagmoleculaire organische zuren.

Naast FPM kun je ook de aanduiding FKM tegenkomen. FPM is de aanduiding volgens DIN/ISO en FKM is volgens de Amerikaanse standaard ASTM. 

 

EPDM

EPDM O-ringen zijn goed bestand tegen stoom, heet water, veroudering, chemicaliën en silicone oliën en vetten. Je kunt ze prima inzetten bij toepassingen waarbij oplosmiddelen, zuren en andere milde chemicaliën zijn betrokken. Bij remvloeistoffen op basis van glycol moeten speciale compounds worden toegepast.
EPDM-materialen zijn absoluut niet bestand tegen producten op basis van minerale olie (smeeroliën, motorbrandstoffen). Het temperatuurbereik ligt tussen -45°C tot +130°C.

 

VMQ (silicone)

Silicone is zeer goed bestand tegen ozon, weersinvloeden, veroudering en verschillende chemicaliën. De mechanische eigenschappen van silicone zijn in vergelijking met andere elastomeren minder goed. Voor dynamische toepassingen zijn ze dan ook niet geschikt. In het algemeen zijn silicone materialen niet schadelijk, zodat ze o.a. toegepast worden in de voedingsmiddelen- en medische industrie. Het standaard silicone materiaal kan worden toegepast bij temperaturen van –55°C tot +200°C en is bestand tegen water (tot 100°C), alifatische motor- en cardanoliën, dierlijke en plantaardige oliën en vetten.
Silicone is in het algemeen niet bestand tegen motorbrandstoffen, oplosmiddelen, zuren en oliën.

 

PTFE

In tegenstelling tot de bovengenoemde materialen is PTFE geen elastomeer. Het materiaal is slijtvast en heeft een grote chemische bestendigheid. Het is bestand tegen chemicaliën zoals zuren, basen en oliën. Een nadeel is dat deze O-ringen niet elastisch zijn. Hierdoor kun je ze alleen te toepassen in statische, axiale groef- of flensconstructies.
Toepassingen vind je in de chemische-, food- en farmaceutische industrie.

Het temperatuurbereik ligt tussen de -160º en + 230º C.

 

Samengevat

Materiaal Temperatuurbereik Bestand tegen  Niet bestand tegen Kleur Prijs
NBR 70 -20° tot +100° C


    - minerale olieën en vetten
    - slijtage
    - water tot 80° C
    - alcohol


    - veroudering
    - weersinvloeden
    - aromatische brandstoffen
    - polaire oplosmiddelen
    - remvloeistoffen

zwart
FKM -20° tot +200° C


    - weersinvloeden
    - hoge emperaturen
    - chemicaliën
    - minerale oliën en vetten
    - motorbrandstoffen
    - organische oplosmiddelen


    - heet water
    - waterdamp
    - remvloeistoffen
    - polaire oplosmiddelen
    - remvloeistoffen op glycolbasis

groen, bruin, zwart €€€€
EPDM -45° tot +130° C


    - heet water
    - stoom
    - veroudering
    - diverse chemicaliën


    - minerale oliën
    - aromatische brandstoffen
    - geconcentreerde zuren

zwart €€€
Silicone -55° tot +200° C

 

    - hoge temperaturen
    - weersinvloeden
    - veroudering
    - diverse chemicaliën

 

    - dynamische toepassingen
    - oplosmiddelen
    - brandstoffen

rood €€€€€€€€€€€€€
PTFE -200° tot +250° C


    - vele chemicaliën
    - wrijving
    - lage en hoge temperaturen

  wit €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

 

 

Besteltip

Tot slot nog een opmerking over de aanduiding van de maat. Als je O-ringen bestelt, geef dan altijd de inwendige diameter van de O-ring op én de snoerdikte (d1 x d2). In de praktijk gebeurt het nog regelmatig dat klanten de uitwendige diameter opgeven. En dan krijg je dus de verkeerde maat...

maatvoering van een O-ring

 

 


Lees meer blogs over:

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment O-ringen