Hoe geef ik de juiste lengte van een bout of schroef aan?

Hoe geef ik de juiste lengte van een bout of schroef aan?

 

 

Het komt bij ons nog wel eens voor dat klanten bouten of schroeven bestellen en vervolgens blijkt na levering de maat toch niet helemaal te kloppen. De diameter van de schroefdaad is dan niet het probleem, maar waar het dan meestal fout gaat is bij het bepalen van de lengte van de bout of schroef. Deze blijkt dan af te wijken van de opgegeven lengte.


Bij een zeskantbout of inbusbout met cilindrische kop bepaal je de lengte door te meten vanaf het begin van de schroefdraad tot onder de kop van de bout. Heb je echter te maken met een bout waarvan de kop is verzonken (ook wel platverzonken genoemd), dan meet je echter de totale lengte van de bout, dus inclusief de kop.

Ditzelfde geldt bij schroeven zoals parkers, metaal- en spaanplaatschroeven. De parkers en metaalschroeven kennen nog een variant en dat is de bolverzonken kop. Deze wordt ook wel lenskop genoemd en is een combinatie van een bolkop en verzonken kop. De lengte van deze schroeven bepaal je door te meten vanaf het begin van de draad tot het punt waar de bolkop begint.

Het onderstaande overzicht maakt het allemaal duidelijk:


Duursma bout en schroef lengte

 

Handige downloads

Tot slot nog enkele handige downloads:

 

Duursma poster DIN-ISO bevestigingsmaterialen

DIN-ISO nummers bevestigingsmaterialen

 

Duursma poster inwendig schroefdraad herkennen

Inwendig schroefdraad herkennen

 

IP Duursma poster uitwendig schroefdraad herkennen

Uitwendig schroefdraad herkennen

 


Lees meer blogs over: