Hoe werkt een snelontluchtingsventiel?

Hoe werkt een snelontluchtingsventiel?

 

 

Een snelontluchtingsventiel - vaak ook snelontluchter genoemd - zorgt voor een versnelde beweging van de zuigerstang van een pneumatische cilinder.

Zonder een snelontluchtingsventiel ontsnapt de retourlucht via de luchtslang en het stuurventiel, dus via dezelfde route als de ingaande lucht. In sommige gevallen kan dit betekenen dat de cilindersnelheid hierdoor te traag is.

Door nu een snelontluchter in de cilinderpoort te schroeven ontsnapt de retourlucht niet meer via de luchtslang en het ventiel, maar stroomt ongehinderd via de ontluchtingspoort van de snelontluchter naar buiten. Hierdoor is de cilinderkamer veel sneller ontlucht zodat de zuiger minder weerstand heeft tijdens de in- of uitgaande beweging.

In de onderstaande animatie zie je de werking van de (omcirkelde) snelontluchter. In dit voorbeeld zorgt hij voor een versnelde beweging van de ingaande slag van de cilinder.

Duursma_snelontluchtingsventiel_animatie


Een snelontluchtingsventiel heeft ook een pneumatisch symbool: 

Duursma_snelontluchtingsventiel_pneumatisch_symbool

De snelontluchter heeft het meeste effect als je hem direct op de cilinder schroeft. Verder heb je nog de keuze uit snelontluchters met of zonder ingebouwde geluidsdemper.


Lees meer blogs over:

 

 

 

 

Bekijk ons assortiment snelontluchters